A német szociáldemokraták tranzitzónák helyett "beutazási központok" felállítását javasolják

Németországban a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) a koalíciós partnerek által szorgalmazott tranzitzónák helyett úgynevezett beutazási központok felállítását javasolja a menedékkérők gyors és hatékony regisztrációja céljából. Az SPD az elképzelést szombaton, a CDU és a CSU vezetőinek este kezdődött tanácskozása elé időzítve ismertette.

Sigmar Gabriel pártelnök-alkancellár az SPD berlini elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a főleg a bajor CSU által szorgalmazott tranzitzóna-elképzelés azt jelentené, hogy "hatalmas börtönzónákat" állítanának fel a határ térségében, ami jogilag kétes megoldás lenne, és nem is lehetne megvalósítani.

A szociáldemokratáknak van egy ennél "jóval intelligensebb alternatív javaslatuk" - mondta Sigmar Gabriel. A határ menti övezetek helyett decentralizált módon, valamennyi tartományban létre kellene hozni kisebb intézményeket, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező emberek regisztrációját intézik. Ezek az emberek pedig csak akkor kaphatnának teljes ellátást a menekültügyi ellátórendszerben, ha regisztrálják magukat egy ilyen beutazási központban. Aki nem hajlandó a regisztrációra, az nemcsak az ellátásban érzi meg az együttműködési készség hiányának hátrányos következményeit, hanem a menekültügyi eljárás valamennyi szakaszában - ismertette a javaslatot az SPD elnöke.

Hangsúlyozta: a megoldás arra alkalmas, hogy rendezetté tegyék a menedékkérők beáramlását, a menekülthullám feltartóztatására viszont nem alkalmas, de ezt Németország egymagában nem is tudná elérni.

"Nincsen felvonóhíd", amelynek révén Németország vagy Európa el tud zárkózni a világtól, ezért "irreálisak és a lehető legnagyobb csalódáshoz vezetnek" azok a javaslatok és követelések, amelyek azt sugallják, hogy nemzetállami szintű intézkedésekkel csökkenteni lehet az EU területére érkező menekültek számát - jelentette ki SIgmar Gabriel.

Úgy vélte, "ultimátumok" és "kiérleletlen" javaslatok felvetése helyett inkább dolgozni kell, végre kell hajtani a menekültügyi rendszer hatékonyságának növelését szolgáló döntéseket.



Az SPD az új javaslattal és a menedékkérők számának korlátozására vonatkozó követelések újbóli elutasításával nyomás alá helyezte a koalíciós partnereket, amelyek vezetőivel vasárnap tárgyal majd a szociáldemokraták elnöke.

Szombat este Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke kezdett megbeszélést a berlini kancellári hivatalban. A tárgyaláson a konzervatívok több más vezetője is részt vesz.

Horst Seehofer a napokban ismét élesen bírálta a szövetségi kormány menekültpolitikáját, és vasárnapig adott haladékot annak korrigálására. A bajor kormányfő és pártja a menekülthullám csillapítását, és a menedékkérők beáramlásának fokozott ellenőrzését követeli. Konkrét intézkedésként elsősorban a tranzitzónák létrehozását sürgetik, és elvárják Angela Merkeltől, hogy a menekültválságban alkalmazott retorikája megváltoztatásával világosan jelezze, hogy Németország kapacitásainak korlátozottsága miatt a menedékkérők befogadásában van egy felső határ.

Angela Merkel erre várhatóan nem lesz hajlandó, az SPD pedig a CSU mindkét követelését elutasítja.

Az nem derült ki Horst Seehofer, vagy más CSU-s politikusok nyilatkozataiból, hogy pontosan milyen lépéseket tesznek, ha nem teljesülnek követeléseik. Mindenesetre Seehofer nem cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a CSU akár a pártszövetségi kapcsolatot is felbonthatja a CDU-val és kivonulhat a kormánykoalícióból, ha nem sikerül megállapodásra jutni.