Átvette cannes-i díját a Saul fia hangmérnöke

Zányi Tamás, a Saul fia című film hangmérnöke Párizsban átvette a 68. cannes-i fesztivál technikai megvalósításért járó nagydíját, amelyet májusban ítéltek oda.

A Vulcain-díjat a francia Kép- és Hangtechnikai Főbizottság (CST) héttagú zsűrije ítéli oda évente egy, a fesztivál hivatalos válogatásába meghívott film elkészítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó filmtechnikai művésznek. Amióta a díj 2003-ban önállósult, azóta nem a fesztivál díjkiosztó ünnepségén, hanem egy későbbi időpontban, Párizsban adják át.

A La Femis francia filmiskolában csütörtök este rendezett ünnepélyes díjátadón a hagyományoknak megfelelően az elismerést a film rendezője, Nemes Jeles László adta át kollegájának.

Zányi Tamás hangmérnök, a Magyar Hangmérnökök Társaságának (HAES) tagja budapesti hangstúdiójában. MTI Fotó: Kallos Bea

Zányi Tamás hangmérnök, a Magyar Hangmérnökök Társaságának (HAES) tagja budapesti hangstúdiójában. MTI Fotó: Kallos Bea



A rendező elmondta, nagyon örül, hogy ő adhatja át az elismerést Zányi Tamásnak, akivel 2007 óta dolgozik együtt, és akivel a Saul fia előtt három rövidfilmet készítettek együtt.

"Amikor a forgatókönyvvel elmentem hozzá, mondtam, hogy ennek a filmnek 50 százalékát a hang fogja adni. Akkor nevetett. Öt hónapi munka után viszont már nem nevetett" - emlékezett vissza a rendező, aki szerint Zányi Tamás mindig "nagyon magasra teszi a mércét".

Zányi nagyon nagy megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, s elmondta, hogy sem erre a díjra, sem a cannes-i nagydíjra nem számítottak a film készítői.

Megítélése szerint a Saul fia sajátos akusztikája nem valósulhatott volna meg a kiváló színészek és a teljes stáb munkája nélkül. Arra is felhívta a figyelmet, hogy alapvetően a rendezői és képi koncepció tette lehetővé egy olyan "különleges, nem látható, kiterjesztett immerzív hangi világ" létrehozását, amelyre más filmekben általában nincs lehetőség.

A hangmérnök külön köszönetet mondott kollegáinak a Saint Audio Stúdióból, annak a négy Tamásnak, akik közvetlenül segítették a munkáját. Beke Tamás a zörejekért volt felelős, Dévényi Tamás a forgatáson dolgozott, Székely Tamás volt a hangmérnöki asszisztens, Márkus Tamás pedig az utószinkronban működött közre.

A zsűri indoklása szerint a hang kiemelkedően hozzájárult a történet elmeséléséhez, a Saul fia megmutatta, hogyan lehet a hanggal elmesélni a megmutathatatlant és a kimondhatatlant.

Pierre-William Glenn operatőr, a CST elnöke elmondta, hogy a zsűri egyhangúlag ítélte óta a magyar filmnek a díjat. A francia filmes a Saul fia eredeti technikai megoldásait Orson Welles alkotásaihoz hasonlította.

"Elképesztő, hogyan tudja jelezni a film annak a jelentőségét, amely azon kívül történik, amit a néző lát" - mondta a CST elnöke.

Magyar filmek közül a technikai nagydíjat korábban 1957-ben Kollányi Ágoston Bölcsők című színes természetfilmje, 1965-ben Banovich Tamás Az életbe táncoltatott leány című filmdrámája és Vadász János Nyitány című animációs filmje érdemelte ki Cannes-ban.

A díjkiosztó után a szakmai közönség megnézte a Saul fiát, amelyet november 4-én mutatnak be a francia mozikban, s amelyet Párizs utcáin és a metróban már óriásplakátok hirdetnek.



Nemes Jeles László első játékfilmje Cannes-ban nagydíjat, Szarajevóban különdíjat, Chalons-en-Champagne-ban rendezői díjat kapott, Erdély Mátyást pedig az operatőrök nemzetközi filmfesztiválján, a macedóniai Bitolában fődíjjal jutalmazták.

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.