Ezen a néhány percen múlhat az élete

Kellemes illat, hófehér hús és állítólag még az íze is finom. A gyilkos galóca egyike a legvonzóbb gombáknak, ám aki egyszer már kóstolta, jó eséllyel többet már nem szed gombát. Az őszi esők után gyűjtők ezrei járják az erdőket, a piacokon azonban sokan még annyi fáradságot sem vesznek, hogy bevizsgáltassák a zsákmányt, pedig elég csak néhány percig állni egy gombavizsgáló mellett ahhoz, hogy lássuk, nem árt az óvatosság.

Annak ellenére, hogy a megfelelő gombaismeretet csak fokozatosan lehet elérni, egyre több gombaszedő és kiránduló indul úgy gombászni, hogy alapismeretekkel nem rendelkezik, a táskában lévő gombahatározó könyv nem elégséges - hangsúlyozta Auer Péter gomba-szakellenőr, a TIT Stúdió Gombász klubjának elnöke a Kossuth rádió Napközben című hétfői adásában.

Illusztráció. MTI Fotó: Bugány János



Magyarországon jelenleg 226 nyilvántartott gombaszakértő van. Nem jut belőlük minden piacra, gombát viszont csak olyan helyen lehet árulni, ahol folyamatosan jelen van szakellenőr – mondta Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.

Gombát csak fajtánként elkülönítve lehet értékesíteni, és igazolással együtt szabad megvásárolni – folytatta. Kérdés esetén a gombaszakértők elérhetősége megtalálható a Nébih honlapján. A piaci gombavizsgálatot a piac fenntartójának kell finanszíroznia, a szakértők azon kívüli felkeresése azonban már nem ingyenes – tette hozzá.



Tintagombára ne tintázzunk!

A gombaszedéshez számos tévhit is társul – emelte ki Auer Péter. Az egyik ilyen, hogy ha egy csiga által rágott gombát találunk, akkor az biztosan ehető. Ez nem igaz. A másik ilyen, hogy minden csiperkét meg lehet enni, ám vannak köztük mérgezőek is. Különböző fajok esetében számos megkötés is van, például a gyűrűs tuskógombának kizárólag a kalapja értékesíthető, és legalább 20 perces főzési időt igényel. Az őzlábgombából általában vagy a nagyot szedik le, vagy a pirulót, előbbi árusítható is, de csak a kalapja. A nagyalakú kerti őzlábgomba ellenben mérgező – magyarázta. A különböző tintagombákra nem szabad alkoholt fogyasztani, mert rosszulléthez vezethet. Mivel a gomba nehezen emészthető élelmiszer, ezért három-négy nappal az elfogyasztás után is okozhat ilyen tüneteket. Tintagombára tehát ne tintázzunk – hangoztatta Pleva György.

Auer Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad napokig tárolni a gombákat, a vásárlást követően a lehető leghamarabb fel kell használni őket. A négy-öt napos gomba ugyanis elkezd puhulni, folyósodni, olyan vegyi folyamatok indulnak meg benne, amely után már nem javasolt a fogyasztása – húzta alá a gombaszakértő.
Hallgassa meg!