Határon szolgáló rendőrök üdülését támogatja a kormány

Ötezer, a schengeni külső határon szolgáló rendőrnek és családtagjaiknak, összesen 15 ezer embernek nyújt 800 millió forintos keretösszegben üdülési lehetőséget a kormány - jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balog Zoltán és Pintér Sándor a sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség két munkatársának jelképesen átadott egy-egy Erzsébet-kártyát, amelyet erre a célra használhatnak fel.

Balog Zoltán elmondta: a most megjelent meghívásos pályázat során az érintettek - a rendőrségi törvény hatálya alá tartozó szervek hivatásos állományú tagjai, kormánytisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói - megkapják a névre szóló kártyájukat, és annak segítségével december 31-ig tudnak szállást foglalni az Erzsébet-program keretében működtetett szálláshelyeken. Mint mondta, 3-4 éjszakás üdülési lehetőségről van szó, amelyre önrészt nem kell fizetniük az érintetteknek, és a lefoglalható időszak január 4-étől a jövő év végéig tart.



A miniszter kiemelte: Magyarország megmutatta, hogy képes megvédeni nemcsak a saját, hanem az Európai Unió külső határát is. Ez a feladat az ország teljesítőképességét tette próbára, az elmúlt hónapok migrációs nyomása idején "jól vizsgáztunk" - fűzte hozzá. Ismertette: ez részben logisztikai feladatot jelentett, de a siker elsősorban azokon múlik, akik helyben erejükön felül szolgálatot teljesítenek.

Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a határon szolgáló rendőrök üdültetéséről tartott sajtótájékoztatón az Emmi Tükörtermében 2015. október 28-án. Ötezer, a schengeni külső határon szolgáló rendőrnek és családtagjaiknak, összesen 15 ezer embernek nyújt 800 millió forintos keretösszegben üdülési lehetőséget a kormány. MTI Fotó: Marjai János


A humanitárius katasztrófát "sikerült elkerülnünk" - mondta Balog Zoltán, aki szerint a rendvédelmi szerveknél dolgozók gyakran a szolgálati kötelezettségeiken is túlmutatva azt az időt szánták erre a feladatra, amelynek egy részét a családjukkal tölthették volna.

Pintér Sándor arról beszélt: Magyarország védelme hatásos volt, az országot elkerülik az illegális bevándorlók, de van még feladat, mert nyugat-európai országokból 40 ezer kérelem érkezett, hogy vissza akarják küldeni azokat, akik Magyarországon keresztül érkeztek az unió területére. Ismertette: jelentős feladatok vannak ezen a területen, le kell ellenőrizni, hogy az érintett személyek valóban Magyarországon keresztül érkeztek-e az unió más országába, és meg kell vizsgálni, hogy illegális migránsról, illegális határátlépőről vagy menekültről van-e szó.

A belügyminiszter köszönetet mondott mindazoknak, akik megépítették a határőrizeti rendszert és akik nap mint nap biztosítják annak védelmét.

Felidézte: népvándorlás indult meg az Európai Unió irányába Magyarországon keresztül, a kormány ezért az állampolgárokhoz fordult, hogyan kezeljék ezt a helyzetet. Hangsúlyozta: egymillióan vettek részt a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban, ennek során az emberek úgy döntöttek, hogy az ország határait meg kell védeni. Ennek a feladatnak a végrehajtására kapott megbízást a Belügyminisztérium. Hozzátette: a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszokon összesen 529 kilométer ideiglenes határzárat építettek ki, a munkálatok csúcsidejében több mint 1800-an dolgoztak naponta.

Pintér Sándor sikeresnek nevezte a határzárat, mert a jogi védelemmel, a technikai védelemmel és az őrizettel kapcsolatos napi munka eredményre vezetett: az illegális migránsok elkerülik Magyarországot.

A sajtótájékoztatóval egy időben az interneten megjelent a pályázat felhívása "a rendőrségről szóló törvény hatálya alá tartozó szervek hivatásos állományú tagjai, kormánytisztviselői, közalkalmazottai és munkavállalói számára". A www.erzsebetprogram.hu oldalon olvasható pályázati kiírás szerint a kedvezményezettek "azok a Belügyminisztérium együttműködésével meghívott belföldi illetőségű magánszemélyek, akik a rendőri szervek dolgozóiként és a bevont erők és a közreműködő szervezetek tagjaként tevékenyen részt vettek a 2015. évi tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében, illetve a velük közös háztartásban élő házastársak/élettársak, valamint eltartott gyermek/gyermekek".