Potápi: a kárpátaljai magyar közösség összefogása sikerre vezetett az ukrajnai választásokon

A kárpátaljai magyar közösség összefogása sikerre vezetett az ukrajnai helyhatósági választásokon - emelte ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a témában rendezett konferencián kedden a budapesti Magyarság Házában.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén rámutatott: a vasárnapi voksolás egy nagyon fontos választás volt. Egy nehéz helyzetben lévő közösség mutatta meg, hogy ha összefog, akkor minden nehézség ellenére is tudja a szavát hallatni és meg tudja mutatni erejét - hangsúlyozta.

Ennek a választásnak ez volt a döntő tétje, minden nehézség ellenére kitartott a kárpátaljai magyar közösség, amely megmutatta, erős közösség, amellyel számolni kell - tette hozzá.

A nemzetpolitikai államtitkár köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kampányban és azért küzdött, hogy a magyar lista jól szerepeljen.

Felidézte, hogy szeptember 5-én kötött megállapodást Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) a közös indulás érdekében.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Önkormányzati választások Ukrajnában, 2015 című konferenciáján a fővárosi Magyarság Házában 2015. október 27-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


A mostani helyhatósági választásokon fogott össze először a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, hogy közös jelöltlistát állítson a Kárpátalja megyei tanácsba (közgyűlésbe) és más önkormányzatokba. A voksolás után várhatóan megőrizheti pozícióját Beregszász magyar polgármestere, Babják Zoltán.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke közölte: a választások legfontosabb eredménye az, hogy megmaradt a kárpátaljai magyarság számára a remény. Nem kívánják a nehéz helyzetben sem feladni a küzdelmet a kárpátaljai magyarság megmaradásáért - mondta, és kiemelte az "erős, őszinte magyarországi támogatást", az oktatási-nevelési támogatást, a tanárok segítését és az önkormányzatok közötti együttműködést.

Nem vesztette el az ottani magyarság a racionális gondolkodását sem - utalt az UMDSZ-szel való megegyezésre az elnök, akinek pillanatig nem volt kétsége, hogy ezt az eredményt tudják hozni.

Kitért arra is, hogy megkerülhetetlen erő lesz a megyei közgyűlésben a KMKSZ, s nélküle nem lehet majd koalíciót létrehozni. Rámutatott: az esetleges együttműködések során elvárják, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeit vegyék figyelembe. Az igazi próbatétel azonban csak most jön, hogy ténylegesen tudnak-e együttműködni a jövőben is az UMDSZ-szel - jegyezte meg.



Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kiemelte: fontos és előremutató, hogy az elmúlt hónapokban a kárpátaljai magyarság tudatosította magában, az anyaország mellett elsősorban magára számíthat jövője megteremtése során. Szerinte elsősorban finomhangolásra volt szükség a két tömörülés programjánál az együttműködéshez, ebben azonban a nemzetpolitikai államtitkárság kiemelt segítséget nyújtott.

Hozzátette: egymásban nem az ellenséget, még csak nem is az ellenfelet kell látni, hanem az értékes embereket. A kampány rövid volt, de sokan bekapcsolódtak, és azok is elkezdtek hinni az együttműködésben, akik korábban nagyon szkeptikusak voltak.  A következő, nagyon nehéz feladat az élet valamennyi területén az együttműködés lesz, de erre a maguk részéről nyitottak - jegyezte meg.

Darcsi Karolina, a Lehoczky Tivadar Intézet politológusa arról beszélt, hogy talán az 1990-es voksolás után volt ilyen erős érdekképviselete a magyarságnak, amely meg tudta mutatni a vidék számára is, hogy milyen erőt képvisel.