Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni a határait

Ausztria újra ellenőrzi a határon átlépő migránsokat. Szlovénia közben azzal vádolta meg Horvátországot, hogy bejelentés nélkül a zöldhatárra viszi a migránsokat. Nem zárják ki, hogy kerítés épüljön a horvát-szlovén határon. A szerb-horvát határon is kaotikus a helyzet, de enyhülhet: téliesített tranzitközpontot építenek Bródban. A bolgár miniszterelnök azt mondta: Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt. Cikkünk folyamatosan frissül.

Bakondi: tömeges illegális migráció zajlik a szlovén-osztrák határon 

(21.15)  Az M1 aktuális csatornán Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója azt mondta, ezeket a kockázatokat figyelembe kell vennie az érintett ország vezetőinek. Hozzátette: az emberekből félelmet váltanak ki az események, ezek a reakciók pedig befolyásolhatják az ország vezetőinek lépéseit is. A vasárnapi migrációs csúcstalálkozóval kapcsolatban azt mondta, mindent meg fognak tenni azért, hogy ha kis lépésenként is, de a magyar megoldás felé tereljék az uniós fellépést. Bakondi György beszámolt arról, hogy Magyarországon szombaton 18 óráig 36 határsértővel szemben intézkedtek, ezek egyike sem a horvát határon lépett be az országba.

Helyreállt a rend az osztrák-szlovén határon 

(18:45) Az osztrák hatóságok nem engedik ellenőrizetlenül átlépni a migránsokat Ausztriába - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója szombaton este. Ez annak is köszönhető, hogy felgyorsult a migránsok utaztatása, vagyis folyamatosan szállítják a buszok a menekülteket a spielfeldi határátkelőtől az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadó központokba.

A hatóságok szombat estére újra lezárták a spielfeldi határátkelőnél lévő tábort és újra csak annyi migránst engednek ki a határátkelő területére, amennyit a buszok el tudnak vinni. A tábor előtt az emberek, a repülőtereken alkalmazott módszer szerint kanyargósan felállított kordonok között sorban állva, aránylag türelmesen várják a buszok érkezését. Eközben a szlovén oldalon, Sentiljben található tranzittábor teljesen kiürült, vagyis a szlovének mindenkit áttereltek az osztrák oldalra - tapasztalta az MTI tudósítója.

Merkel a bevándorlók gyors integrálását sürgeti 

(17:45)  Angela Merkel német kancellár szokásos szombati rádióüzenetében azt hangsúlyozta, hogy minél előbb munkát, oktatást kell kapniuk a menekülteknek és meg kell tanulniuk németül. Merkel 600 órás integrációs tanfolyamot javasolt, amelynek keretében segítenek a menekülteknek a nyelv és a kultúra elsajátításában. A tanfolyamot még azelőtt elkezdhetnék, hogy hivatalosan megkapnák a menekült státust.

Eközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Funke német lapkiadónak újságjainak adott interjújában a vasárnapi rendkívüli migrációs értekezlettel kapcsolatban kijelentette: "Sürgős közös operatív válaszokat vitatnak meg a humanitárius kérdésekre, és rövid távú intézkedésekről döntenek". "A helyzet kezeléshez szorosabb együttműködésre és konkrétabb megállapodásra van szükségünk a térség államai között" - mondta az EB elnöke.

A berlini városvezetés bejelentette, hogy ideiglenes szállást rendez be a forgalomból kivont tempelhofi repülőtér egyik hangárjában. A hatóságok szerint várhatóan ezer ember érkezik a hét végén a fővárosba.

A DK szerint az EU-s javaslat elutasítása súlyosbítja a helyzetet

(14:45) Niedermüller Péter, a párt alelnöke, európai parlamenti képviselő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország az Európai Unióhoz önként csatlakozott, tagságunk nemcsak előnyökkel jár, hanem a kötelezettséggel is. Álláspontjuk szerint a menekültek elosztására vonatkozó javaslat Magyarország és Európa érdekeit szolgálja, ezért elutasítják a kormány országgyűlési határozati javaslatát.

Grazban helyezik el az Ausztriában gyalogló migránsokat

(13.49) Grazban, egy elhagyott bevásárló központban kialakított menekülttáborban helyezik el azokat a migránsokat, akik gyalog indulnak el Ausztria belseje felé a Sentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelőről - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Szombaton kora délután mintegy kétezer migráns tartózkodott a táborban, ahol csarnokokban, fedett helyen várhatják ki az emberek, hogy továbbutazzanak Németország felé.

A hatóságok konyhát és orvosi szobát alakítottak ki a területen, mobilvécéket és mosdókat is elhelyeztek.

Helyszíni információk szerint a menekültek gyorsan cserélődnek. Attól függően szállítják tovább őket a német határ felé, hogy mennyi hely ürül meg az ott kialakított befogadó központokban. Ezért van, akinek két napot kell várnia a továbbutazásra, ám van, aki két órával az érkezése után már újra buszra, vonatra szállhat.

Beérkezésekor minden menekült kap egy karszalagot egy számmal, ami egyben a "jegyét" is jelenti a grazi vasútállomásra induló buszokra, vagyis érkezési sorrendben indulhatnak tovább.

Ennek megfelelően türelmesen várják a menekültek, hogy sorra kerüljenek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Ehhez hozzájárul az is, hogy verőfényes napsütés és csaknem húszfokos meleg van Grazban.

Ugyanakkor a Graz felé vezető 67-es főúton még mindig sok, a szlovén határtól induló migráns gyalogolt szombat délután Ausztria belseje felé. Néhányan a határtól 17 kilométerre található Leibnitz vasútállomásán vártak Németország felé tartó vonatokra.

Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni a határait

(13.18) Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt - mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután találkozott román és szerb kollégájával szombaton.

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, a három állam nem fogja hagyni, hogy "átjáró" országokká váljanak.

A három ország megegyezett abban, hogy egységesen lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben.

Értesülések szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság ügyében.

Szijjártó: az EU-nak a magyar modellt kellene alapul vennie

(12.03) Magyarország egyedüliként tartja be a schengeni és a dublini szabályokat a bevándorlási válságban, a magyar modell működik, az Európai Uniónak ezt kellene alapul vennie a konfliktus megoldásának keresésekor - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Békéscsabán.

Szijjártó Péter - aki magánemberként érkezett a kolbásztöltő versenyre - hangsúlyozta: az Európai Uniónak villámgyorsan megoldást kellene találnia a bevándorlási válságra, mert egyre mélyebb lesz a káosz és a konfliktus, "egyre mélyebb sebek jöhetnek létre szomszédos országokban".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI Fotó: Rosta Tibor



Leszögezte, hogy a magyar modell láthatóan működik, ezért ha Európa egy működő modellt akar életre hívni, ezt kellene alapul vennie.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: figyelik a migrációs útvonalak alakulását, és ha szükségessé válik, a magyar-román határon is megépítik az ideiglenes határzárat.

Már csak a migránsok utaztatására koncentrálnak az osztrákok

(11.09) Már csak a migránsok utaztatására koncentrálnak az osztrák hatóságok a Sentilj-Spielfeld szlovén-osztrák határátkelőnél, láthatólag feladták azt a szándékot, hogy a senki földjén kialakított táborban tartsák a menekülteket - tapasztalta szombat reggel a helyszínen az MTI tudósítója.

A hatóságok folyamatosan hangosbeszélőn tájékoztatják az embereket az utazási lehetőségekről. A határátkelő jobb oldalán a taxik várakoznak, bal oldalon pedig a buszok. Ezzel elejét szeretnék venni annak, hogy ismét migránsok ezrei induljanak el gyalog a 67-es főúton Leibnitz, illetve Graz és Ausztria belseje felé.

Ugyancsak igyekeznek meggátolni azt, hogy a vasúti töltésre felkapaszkodva a vágányon gyalogoljanak az emberek, veszélyeztetve önmagukat és a vasúti közlekedést. Ennek érdekében rendőrök zárják el a völgykatlanban elhelyezkedő határátkelő felett, a hegyoldalban futó vasút felé vezető kaptatókat.

A szlovén-osztrák határ melletti, az ausztriai Spielfeldnél kialakított tranzittáborból önkényesen, gyalogosan elindult illegális bevándorlók gyalogolnak Ausztria belseje felé 2015. október 23-án. Az osztrák hatóságok feladták a tábor őrzését, az illegális bevándorlók ugyanis több helyen megrongálták a tábor kerítését, és kitörtek.MTI Fotó: Tréba Ákos

A szlovén-osztrák határ melletti, az ausztriai Spielfeldnél kialakított tranzittáborból önkényesen, gyalogosan elindult illegális bevándorlók gyalogolnak Ausztria belseje felé 2015. október 23-án. egrongálták a tábor kerítését, és kitörtek.MTI-fotó: Tréba Ákos



Időközben az osztrák hatóságok ideiglenes tábort alakítottak ki Grazban, egy elhagyott bevásárlóközpont területén.

Erre annál inkább szükség van, mert a szlovén oldalról folyamatosan telítődik a spielfeldi senki földje, így nagy a nyomás az osztrák befogadókon.

Délelőtt tíz órakor újabb 1500 migráns ment át Spielfeldre a szlovén oldalról a sentilji tranzittáborból. Így folyamatosan ezrek várnak arra az átkelőnél, hogy tovább utazhassanak Ausztria, illetve Németország felé.

ORFK: hat nap alatt 29 emberrel szemben intézkedtek 

(9.40) Huszonkilenc illegális bevándorlóval szemben intézkedtek pénteken a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szombaton.

Összesítésük szerint október 23-án Magyarország területén összesen 29, közülük a magyar-szerb határszakaszon 25 ember szemben intézkedtek. Január elseje óta a schengeni külső határokon 390 ezer bevándorlóval szemben léptek fel.

Szeptember 15. óta 846 bevándorló ellen indítottak büntetőeljárást.

Nem csökken a Horvátországba érkező migránsok száma

(9.12) Nem csökken a Horvátországba érkező migránsok száma, az opatovaci ideiglenes sátortáborba továbbra is főleg a horvát-szerb határterületről, Bapska körzetéből érkeznek illegális határsértők - írta az Index.hr horvát híroldal szombaton.
Menekültek érkeznek az opatovaci menekülttáborba. EPA/ANTONIO BAT

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe óta - amikor is a magyar-szerb zöldhatár lezárták - 229 890 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Pénteken 6881 ember érkezett Szerbiából.

A horvát hatóságok múlt hét péntek éjszaka óta próbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerbiai oldalán is feltorlódtak. A horvát közszolgálati televízió beszámolója szerint reggel 1500-an várták Szerbiában, hogy beléphessenek Horvátországba.

A szlovén rendőrség adatai szerint pénteken 9500 migráns lépte át a szlovén-horvát határt, éjféltől szombat délelőttig pedig újabb 4189. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett Szlovéniába.

A magyar-horvát zöldhatár múlt hét péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány vonatokon és buszokon a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Szlovéniában azóta 56 499 illegális bevándorlót regisztráltak.

Az előző nap főbb eseményei

Ausztria nem bírta a nyomást, és pénteken feladták az egyik szlovén határhoz közeli befogadótábor őrzését. A migránsok ellenőrizetlenül indultak el gyalog Ausztria belseje felé. Elfoglalták a főutakat, és voltak, akik síneken vonultak. Egyre nagyobb a káosz a térségben.

Szlovénia közben azzal vádolta meg Horvátországot, hogy bejelentés nélkül a zöldhatárra viszi a migránsokat, ami szerintük nem humánus. A szlovénok egy hőkamerás felvételt is bemutattak, amely szerint a horvátok vonattal szállították a menekülteket a határ közelébe. Ranko Ostojic horvát belügyminiszter a vádakra reagálva azt mondta: ha Szlovénia nem drótkerítéssel, kutyákkal és rohamrendőrökkel várta volna a migránsokat a megbeszélt határátkelőhelyeken, és nem csak kisebb csoportokban engedte volna át őket területére, most nem keresnének maguknak más utat. Miro Cerar szlovén miniszterelnök bejelentette: nem zárják ki, hogy kerítés épüljön a horvát-szlovén határon.

A szerb-horvát határon is kaotikus a helyzet, de hamarosan ez megszűnhet - legalábbis erről egyezett meg a két ország belügyminisztere. Ha elkészül a téliesített tranzitközpont Bródban, a horvátok Sidről már rögtön odaszállítják a migránsokat. Így kevésbé zavarják majd a lakosságot. A szerb regisztráció pedig Horvátországban is érvényes lenne, így az állandó torlódás is enyhülhetne.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a megállapodás után hangsúlyozta: a migránsok jönnek és elmennek, de a szomszédos államok mindig egymás mellett maradnak majd. Így mindenkinek érdeke az együttműködés.



A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint egyébként szeptember közepe, vagyis a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 222 501 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.