Durva fotók a migránsok eldobált telefonjaiban – ez állhat a háttérben

A biztonságpolitikai szakértő szerint az eldobált telefonok tulajdonosai nem terroristák, a szociálpszichológus pedig úgy látja, fontos a migránsoknak, hogy elkísérjék őket az átélt traumákkal kapcsolatos képek.

Sokkoló, az európai ember számára még a mozivásznon sem látott durva fotók és videók kerültek elő az elmúlt hetekben a bevándorlók elhagyott mobiltelefonjaiból. Kisgyermekek fegyverrel vagy éppen katonai kiképzés közben. Az M1 műsora, a Médiaklikk azt elemezte, hogy mire utalhatnak ezek a fényképek.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az eldobált telefonok tulajdonosai nem terroristák és a felvételeket az interneten találhatták, és valamiért megtartották azokat. „Terroristák nem követnek el olyan hibát, amely egyértelmű nyomokat jelezne feléjük” – mondta Földi László.

A képek - készítse azokat bárki - egy érzést, egy hangulatot, egy emléket vagy egy életstílust idéznek elő mindenkiben. Ezeket az emlékeket pedig, ha nem csak az elménkben, de a telefonunkban is tároljuk, annál élményszerűbben tudjuk előhívni őket. Fontos nekik, hogy elkísérjék őket az átélt traumákkal kapcsolatos képek – mondta Síklaki István.



A gyerekkorunk emlékei végigkísérik életünket

Az, amit a gyermekkorunkban látunk, egy életen át elkísér bennünket, és később is hatással van ránk. „Ha a gyerekek fegyverek környezetében vannak, akkor az teljesen természetes, hogy beépítik a saját életükbe, különösen a fiúgyermekeknél. Nekik nem is kell semmiféle impulzus, maguktól is rákattannak a fegyverekre. Ez egy természetes dolog gyermekeknél, hogyha pedig háborús övezetben vannak, akkor még inkább” – magyarázta a szociálpszichológus.

Az interneten keringő videók tanulsága szerint Szíriában és más háború sújtotta országokban nem csak játszanak a gyermekek a háborús kellékkel, hanem gyakran képzik is őket, hogy azokat megfelelően tudják használni. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, hogy gyerekeket képeznek ki, gyakorlatilag robbantásokra, merényletekre. Fegyvereket adnak a kezükbe és nem csak fotókon, hanem élő kisgyerekeknek is. „Elképzelhetetlen következményei lennének annak Európában, hogyha tényleg egy olyan hadsereg érkezik, amely mindenre képes és mindenre föl van készülve” – mondta Földi László.

Irányított bevándorlás modern technikával

A biztonságpolitikai szakértő szerint, ami ma Európában zajlik, az egy irányított bevándorlás, amihez már a modern technika minden vívmányát felhasználják az embercsempészek.„Ez egy technikailag is felkészített társaság, aki ma Európa irányába indult. Azért nagyon nehéz őket kezelni és regisztrálni, mert ugyan eldobálják a telefonokat, de tudják pótolni a kiesett technikát” – hangsúlyozta a szakértő.

Korábban csupán telefonon vagy SMS-ben tájékoztatták az illegális bevándorlókat az embercsempészek, ma már különböző chatprogramokon is üzennek nekik és azon keresztül küldhetik el a legfrissebb híreket vagy a csempészési útvonal koordinátáit. „Az is nagyon érdekes, hogy ki finanszírozza a mobiltelefonok fenntartását. Hiszen havidíjat kell fizetni, ráadásul nemzetközi szinten tudnak működni, így nem helyi hívásokról beszélünk, ami azért komoly költség” – emelte ki Földi László

Az Európába érkező migránsok tehát hónapokon keresztül fizetik a mobiltelefonok nemzetközi kapcsolási díját, majd nem tudni miért, hazánkban tömegesen válnak meg telefonjaiktól és dobálják el azokat. A bevándorlók eldobált telefonjaiban talált felvételek megrázták az európai közvéleményt. Azonban ezek csak a megörökített pillanatok, azt nem tudhatjuk, hogy mit őriznek a gondolatok.