Svájci vadászgép közelítette meg az orosz küldöttséget

Nem francia, hanem svájci harci gép közelítette meg az orosz parlamenti alsóház elnökének Genfbe tartó repülőgépét a légtérben - közölte a svájci védelmi minisztérium szóvivője hétfő este. Az eset miatt az orosz külügyminisztérium korábban bekérette a francia nagykövetet, később azonban bocsánatot kért Párizstól a tévedés miatt.

Az orosz minisztérium hétfő délután közölte, hogy tiltakozásul kérette be a francia nagykövetet, amiért kora reggel egy francia harci repülőgép a francia légtérben veszélyesen megközelítette Szergej Nariskin házelnök gépét. Az orosz parlament küldöttség Genfbe tartott a parlamenti képviselők nemzetközi találkozójára.

Moszkva "mélységes aggodalmát" fejezte ki a történtek miatt. A külügyminisztériumban úgy fogalmaztak, az eset megkérdőjelezheti, hogy Franciaország továbbra is jogosult-e a nemzetközi találkozók és eszmecserék házigazdájának a szerepére.

A francia kormány visszautasította a moszkvai vádakat, majd hétfő este Peter Minder, a svájci védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy nem a francia, hanem a svájci légierő F/A 18-as típusú vadászgépe közelítette meg az orosz utasszállítót azonosítás céljából, és ez a svájci légtérben történt. A vadászgép olyan közel ment, hogy vizuális kapcsolatot teremtsen az orosz gép pilótájával, de nem állt fenn az ütközés veszélye. Minder szerint megszokott eljárás volt, a svájci légierő évente több százszor végez ilyet.



A svájci bejelentés után Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tévényilatkozatban közölte, hogy Moszkva diplomáciai csatornákon át bocsánatot kért a franciáktól.