GVH: nem érkezett engedélykérelem a Fonyó-csoporttól a TV2 megvételére

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) eddig nem érkezett engedélykérelem a Fonyó Károly tulajdonában álló cégcsoporttól a TV2 megvételére - hangzott el kedden az M1 aktuális csatorna híradójában.

Basa Andrea, a GVH szóvivője kifejtette: a versenytörvény rendelkezései szerint a vállalkozások összefonódásához a GVH engedélyét kell kérni,  ha a kérelmező és a kérelmezett vállalkozáscsoport előző évi nettó árbevétele együttesen meghaladja a 15 milliárd forintot, és a vállalkozáscsoportok külön-külön az előző évben elérték az 500 millió forintos árbevételt.

Október 15-én jelentették be, hogy hamarosan új tulajdonos veheti át a TV2-csoportot: az Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. már alá is írta az erről szóló adásvételi szerződést. A TV2 csoport akkori közleményében azt írta, hogy a négy csatornát működtető TV2-csoport teljes tulajdonrészére a Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot.



A bejelentést követően röviddel az Index számolt be arról, hogy a Megapolis Media Zrt. már október 13-án megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezt a hírt az Indexszel Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa közölte.

Másnap az Origo írt arról, hogy a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt. 2014 őszén egymillió euróért szerzett elővásárlási opciót a TV2-re. Ezt az információt azonban - üzleti titokra hivatkozva - Fonyó Károly sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Az üzletember közölte: Simon Zsolt és Yvonne Dederick, a TV2 tulajdonosainak és ügyvezetőinek aláírása is rajta volt azon az adásvételi szerződésen, amely szerint az ő cége, a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg a TV2-t két nappal Andrew G. Vajna előtt. A cégtulajdonos a hírportálnak azt mondta: jogászaik most azt vizsgálják, hogy ennek a 13-i adásvételnek a tudtában miként írhattak alá a volt tulajdonos-ügyvezetők az újabb adásvételi szerződést október 15-én Vajna cégével.