Nyolc óra munka, de mennyi a pihenőidő?

Sok ember számára az átlagos munkahét még mindig a hétfőtől péntekig napi nyolc óra munka, de nem ritka, hogy a munkáltató ennél jóval többet követel.

A rugalmas munkaszervezés, a hatékony működés és a munka jellege is befolyásolhatja a kiadandó pihenőidőt. A Kossuth Rádió munkajogi sorozatában többek között arról is szó volt, mikor és mennyi pihenőidő, pihenőnap jár, hogyan kell kiadnia ezt a munkaadónak, és a cégek mennyire tartják be a szabályokat.

Teljes foglalkoztatás, napi nyolc óra munkavégzés esetén hat óra munka után húsz perc, ha pedig a napi foglalkoztatás meghaladja a kilenc órát, akkor még 25 perc pihenőidő jár. Eltérő szabályok vonatkoznak a fiatal munkavállalókra, a várandós kismamákra, de a képernyő előtti munkavégzést is meg kell szakítani óránként tíz percre, magyarázta Cselédi Zsolt munkajogász.

Speciális munkavállalói csoportot jelentenek a gépjárművezetők, hiszen az ő esetükben nem mindegy, hogy Magyarország területén, vagy nemzetközi fuvarozásban vesznek részt. A rájuk vonatkozó munkaidő szabályok teljesen eltérnek az általános szabályoktól, ezért nekik mindig külön tájékozódniuk kell, hogy a foglalkoztatásuk jogszerű-e, tette hozzá a munkajogász.
Kossuth Rádió, Napközben

Az óvónők olyan feladatot végeznek, amelyet nem szakíthatnak félbe, nem hagyhatják felügyelet nélkül a rájuk bízott gyerekeket, ezért a munkáltatójuk kötelezettsége, hogy biztosítsa a pihenőidő kivételének lehetőségét. Azokon a munkahelyeken, ahol a technológia nem teszi lehetővé, hogy a dolgozó megszakítsa a munkavégzést, szintén a munkáltatónak kell biztosítania, hogy a dolgozó kivehesse a munkaközi szünetet.



A pihenőnapra külön szabályozás vonatkozik, folytatta Cselédi Zsolt. A napi pihenőidő azt jelenti, hogy az előző napi munkaidő befejezése és a következő napi munkavégzés elkezdése között főszabályként legalább 11 órának kell eltelnie. Bizonyos esetekben ez nyolc órára rövidíthető. A heti pihenőnapról (amely általában a hétvége, de egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén más napra is eshet) a munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a dolgozót hetente két pihenőnap illeti meg. További szabály, hogy havonta legalább egy vasárnapot ki kell adni a dolgozónak.

Pihenőnapot csak olyan időszakra lehet kiadni, amikor egyébként munkavégzésre köteles lenne a dolgozó, tehát az állami, egyházi ünnepek, munkaszüneti napok nem nevezhetők ki pihenőnapnak.

Sabacz Róbert, a Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály Munkaügyi Ellenőrzési Osztályt vezető főosztályvezető-helyettese arról is beszélt a műsorban, hogy a leggyakoribb jogsértési formák a munkaügyi nyilvántartással kapcsolatos szabálytalanságok, amelyekkel az ellenőrzések során találkoznak. Van, ahol egyáltalán nem vezetik a munkaidő nyilvántartást, vagy hiányosan van kitöltve.

Pihenőidő, pihenőnap szempontjából a bejelentések alapján a legproblematikusabb ágazatoknak számít a vagyonőrzés és a kereskedelem. A munkaügyi tapasztalatok szerint pedig a vendéglátásban, valamint a szállítás, a raktározás, a postai szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknál találnak leginkább jogsértéseket.

Sabacz Róbert felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabálytalanságokat a munkavégzés helye szerint illetékes munkaügyi hatóságnál lehet bejelenteni akár közérdekű bejelentés formájában, akár anonim módon, telefonon, e-mailen, postai úton vagy személyesen.