A kubaiakkal egyeztetett Szijjártó Péter

Kuba Magyarországgal szemben fennálló államadósságának törlesztési lehetőségeiről és a két ország közötti együttműködésről is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Antonio Luis Carricarte Corona kubai külkereskedelmi miniszterhelyettes pénteken Budapesten - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény kiemeli: az Egyesült Államok és Kuba közeledése nyomán új helyzet állt elő, amely megnyitja az utat Kuba és az európai országok együttműködése előtt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott felvételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Antonio Luis Carricarte Corona kubai külkereskedelmi miniszterhelyettest Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2015. október 16-án. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Burger Zsolt



Magyarország és Kuba gazdasági együttműködéséhez jó alapot ad a közös tagság a Nemzetközi Beruházási Bankban, amelynek nyomán lehetőség nyílik közös beruházások finanszírozására.

A két politikus tárgyalt Kuba Magyarországgal szemben fennálló államadósságának törlesztési lehetőségeiről, valamint a felek között megállapodás született arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium az idei évtől támogatja magyar cégek részvételét a havannai nemzetközi vásáron - olvasható a közleményben.



A Costa Rica-i külügyminiszterrel is tárgyalt

Gazdasági és oktatási együttműködés fejlesztéséről is egyeztetett Szijjártó Péter és Manuel González Sanz Costa Rica-i külügyminiszter pénteken Budapesten. Szijjártó Péter elmondta: az EU érdeke az, hogy több regionális gazdasági-kereskedelmi szövetséget építsen fel, ezért Magyarország szorgalmazza az Európai Unió - Közép-Amerika társulási megállapodás gyors európai ratifikációját.

A két miniszter megállapodott abban, hogy átfogó kormányközi megállapodást kötnek a gazdasági és oktatási együttműködés fejlesztésének érdekében. Mindkét ország számára kiemelt jelentőséggel bír a klímaváltozás elleni küzdelem. Szijjártó Péter a magyar kormány nevében elismerését fejezte ki azért, hogy Costa Rica elsőként tűzte ki célul, hogy karbonsemlegessé válik - olvasható a KKM közleményében.