Megvan az új egészségügyi államtitkár

Ónodi-Szűcs Zoltán lesz az új egészségügyért felelős államtitkár - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán - aki eddig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója volt - a sajtótájékoztatón azt mondta, az a legfontosabb, hogy az egészségügy ne az intézmények érdekeit, hanem a lakosság igényeit szolgálja. "Azt szeretnénk, hogy a lakosság érezze, hogy a bajával törődtek, ami egy talán kicsit háttérbe szorult" - mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a magyar egészségügyi intézmények ma európai színvonalon működnek.

Ónodi-Szűcs Zoltán röviden felvázolta teendőit, amelyek közül kiemelte az alapellátás kompetenciáinak fejlesztését, növelését, amely lehetőséget ad arra, hogy a lakosság elégedettségét erősítse. Ezen kívül tervezik az intézményi ösztönzőrendszer átalakítását is.

 

Budapest, 2015. október 13. Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új egészségügyért felelős államtitkára a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2015. október 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új egészségügyért felelős államtitkára a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2015. október 13-án (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)



Nem lesz életpályamodell 

Kérdésre válaszolva közölte, az ágazatban dolgozók esetében valószínűleg nem lesz életpályamodell, de az ágazati kollektív szerződésről, amely ezt "kiváltja", már elkezdődtek az érdekegyeztető tárgyalások.

A kórházadósságról szólva kijelentette, jelenleg a pénzügyi források felhasználása az intézmények érdekei szerint történik, így azt is nehéz megmondani, hogy a rendelkezésre álló forrás sok vagy kevés. Az első lépésnek a lakossági igények feltérképezésének kell lennie, és akkor lehet majd a forrást meghatározni - tette hozzá.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, jelezte Orbán Viktor kormányfőnek, hogy akkor alkalmas jelölt, ha lehet változtatni, és erre fog törekedni ezután is. "(...) ha fel tudom vázolni azokat a forgatókönyveket, amelyek mentén ezek a célok meg tudnak valósulni, akkor nem lesz gond a források előteremtésével" - fogalmazott.

Budán lehet a "szuperkórház"

A budapesti "szuperkórházzal" kapcsolatban azt mondta, valószínűleg Budán fog megvalósulni, de előzőleg megkérdezik az embereket a beruházásról. Jelenleg tizenhárom helyszín felülvizsgálata folyik - tette hozzá, jelezve: nem lesz gyors folyamat, de jövő év végére szeretnének végezni a tervezés összes elemével.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: azon szeretne dolgozni, hogy megszűnjön a mai ellátórendszer kórházcentrikussága, és a beteg kerüljön a középpontba.

"Komoly harcos" az új államtitkár 

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Zombor Gábor távozásának személyi és nem szakmai okai voltak. A korábbi államtitkár érdemei közé sorolta az alapellátás megerősítését, a védőoltási kampány országos bevezetését, a várólisták csökkentését, a rezidensi ösztöndíjrendszer folytatását és a szakorvosi bér fejlesztését. Ónodi-Szűcs Zoltánnal kapcsolatban úgy fogalmazott: "komoly harcossal van dolgunk, aki nemcsak az orvosok, hanem a betegek nyelvét is beszéli". A sajtótájékoztatón jelen lévő Zombor Gábor azt mondta, jó szívvel ajánlja az új államtitkárt, és minden segítséget megad neki a jövőben.

Az új államtitkár kinevezését a miniszterelnök már aláírta, a kinevezési okmány a köztársasági elnök szignójára vár.