Fagyos finn fogadtatás

Helsinki szigorítani tervezi befogadási rendszerét - hangzott el az M1-en. Hétfőn több mint 8700 migránssal szemben intézkedtek a magyar rendőrök. Németországban november 1-jéig érvényben marad a migránsáradat miatt egy hónapja elrendelt ideiglenes határellenőrzés.

Vonakodnak a lengyel önkormányzatok

Pénzhiányra hivatkozva ódzkodik a lengyelországi önkormányzatok többsége a kormány által vállalt mintegy hat és fél ezer migráns befogadásától. Az egyik gazdasági-politikai napilapnak nyilatkozó önkormányzati vezetők azzal érveltek, hogy nincsenek üres lakások és költségvetésben sincs forrás a menekültek befogadására és integrációjára. Lengyelországba a jövő év elejétől érkeznének önkéntesen vállat és kvóta szerint elosztott közel-keleti és észak-afrikai menekültek.

Tömegesen érkeznek a migránsok Szerbiából Horvátországba

A legfrissebb adatok szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 168 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe - egy nap alatt 7700 migráns érkezett, akiket az opatovaci sátortáborból vonattal és buszokkal folyamatosan szállítanak a magyar határra. Zágráb a kelet-horvátországi Bródban egy téliesített tranzitközpont létesítését tervezi, ahonnét a belügyminisztérium szerint gyorsabban és kényelmesebben lesznek elszállíthatóak az emberek. Az opatovaci befogadóállomás addig működik, amíg a bródi el nem készül.

Idén már több mint 366 ezren jöttek

Ebben az évben - hétfő éjfélig - már 366 409 ember ellen intézkedtek a magyar rendőrök illegális határátlépés miatt - közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1-en.

Marad a német határellenőrzés

Németországban november 1-jéig érvényben marad a migránsáradat miatt egy hónapja elrendelt ideiglenes határellenőrzés. A hosszabbításról Thomas de Maiziere belügyminiszter már tájékoztatta az Európai Bizottságot - írta a Spiegel hetilap hírportálja. A döntést a menekültáradattal indokolták, valamint azzal, hogy a közbiztonság és közrend fenntartása érdekében továbbra is szükséges az ellenőrzés, mindenekelőtt a német-osztrák határon.

Két újabb migráns bíróság előtt

Két újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépése miatt - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség. A szíriai állampolgárok Mórahalomnál a korábban megrongált kerítésen átbújva léptek magyar területre. A bűncselekmény elkövetését elismerték. Hasonló estek miatt szeptember közepe óta 479 emberrel szemben indult gyorsított eljárást Szegeden. Közben egy török embercsempész is előzetes letartóztatásba került. A férfi hat határsértőt akart Ausztriába vinni, amikor a rendőrök tetten érték.

Hétfő: 8700

Tiltott határátlépés miatt 8700 embert fogtak el tegnap a rendőrök. Az ORFK közleménye szerint 7 emberrel szemben közokirat-hamisítás, további kettő ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Merkel: a tranzitzóna bizonyos esetekben hatékony megoldás lehet

A német kancellár szerint a tranzitzónák bevezetése nem oldaná meg a menekülthullám erősödéséből fakadó gondokat, de bizonyos esetekben hatékony megoldás lehet. Angela Merkel erről hétfő este pártja, a konzervatív CDU fórumán beszélt. A Die Welt című lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a politikus úgy fogalmazott: az eljárást például olyan esetekben lehetne alkalmazni, amikor egy menedékkérő nyilvánvalóan szándékosan elhagyja az iratait és nem hajlandó együttműködni személyazonossága megállapításában.

A Mazsihisz egyetért a határvédelemmel

Egyetért a határ védelmével a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke. Szabó György a Magyar Időkben megjelent interjúban úgy fogalmazott: Magyarországot, illetve az Európai Uniót meg kell védeni a hónapok óta tartó migrációs áradattól. Erre pedig csak a határzárral van lehetőség. Hozzátette: amennyiben valaki menekültstátusért folyamodik, annak el kell fogadnia az ezzel járó jogi procedúrát. Szerinte az Európába érkező tömegben valós nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek is vannak.

Finnország szigoríthat

A múlt hétvégén jelentősen visszaesett a menedékkérők száma Finnországban. A migránsokat valószínűleg az riasztotta el, hogy a skandináv ország azt tervezi: szigorítja befogadási rendszerét - hangzott el az M1-en A finn diplomácia kezdeményezte az iraki és szomáliai hatóságoknál a visszatoloncolási szerződések előkészítését, pedig korábban ebből a két országból szinte feltételek nélkül befogadták a menekülteket. A csatorna helsinki tudósítója közölte: a múlt hétvégén csak 150 menekült érkezett Svédországból és adta be kérelmét, ez radikális visszaesés a korábbi napi 500-600 menekülthöz képest.

3 nap, 36 ítélet

Harminchat ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság tiltott határátlépés miatt az elmúlt 3 napban. Az összes érintett migránst kiutasították Magyarország területéről. A vádlottak a határzár alatt vagy felett átmászva, illetve a mások által vágott nyíláson keresztül léptek illegálisan magyar területre. Többségük szírnek vagy koszovóinak vallotta magát, de volt köztük líbiai és iraki is. Az ítéleteket a vádlottak és védőik is tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek.

Szijjártó: az EU alábecsüli a veszélyt

Az Európai Unió továbbra is jelentősen alábecsüli a milliós nagyságrendű migráció veszélyét - jelentette ki Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácskozását követően. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: ha az Unió elveszíti hitelességét azok előtt az országok előtt, amelyek jelenleg ellátják a menekültek nagy részét, akkor előfordulhat, hogy a mostani százezrek helyett milliók jelennek meg a határoknál. A tárcavezető szerint mielőbb meg kell állapodni a menekülttáborokat fenntartó Törökországgal, Jordániával és Libanonnal.

A tegnapi nap történéseiről itt olvashat bővebben.