Meddig pörög a használtautó-piac?

Egyre több új autó fogy Magyarországon: már egy-két éve tart az emelkedés, bár a válság előtti szint még messze van. Növekszik a használt autók vétele-eladása is. De mire kell figyelnie annak, aki most gondolkozik kocsicserén vagy -vásárláson?

Nagyon pörög a használtautó-piac, míg az eladott új járművek 2008-as 180 ezres darabszáma a válság idején 40-50 ezerre esett vissza, a használt gépkocsiknál mindössze 15-20 százalékos visszaesést mértek, az új autót vásárlók közül sokan a használtak felé fordultak – mondta el az M1 aktuális csatornán a Ma estében a Magyar Gépjármű-kereskedők Egyesületének alelnöke.

MTI/EPA/Alejandro Ernesto



A vásárlók leginkább a 2-4 éves, keveset futott járműveket keresik, ezeknek az ára az elmúlt években még emelkedett is, ami húzza az idősebb gépek árát is – magyarázta Gulyás József. A piacot pörgeti a deviza alapú hitelek kifutása is, amivel párhuzamosan a forintos hitelek már viszonylag jó kamattal elérhetőek.

Segítség lehet a vásárlásnál, hogy az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező érdeklődők már online is lekérdezhetik egy-egy autó adatait, bár ez csak a Magyarországon forgalomba helyezett járművekre igaz, a külföldről behozottakra nem, és a rendszerben csak a 2012 januárja óta regisztrált kilométeróra-állások ellenőrizhetők le, csak akkortól kötelező eleme ugyanis ez az adat az adásvételi szerződésnek.

Az egyesület becslése szerint idén 120-130 ezer használt autó kerül majd be az országba, míg itthon 70-80 ezer új talál majd gazdára. A teljes használtautó-piac egyébként évi 500 ezer darabos lehet, ebben a kereskedők mellett a magánszemélyek adásvétele is benne van.

Magyarországra a leggyakrabban Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából, Svájcból, Németországból hoznak be használt autót, tőlünk pedig, ha kisebb arányban is, leginkább Romániába, Ukrajnába visznek ki. Itt a kettős állampolgárság intézménye volt nagy segítség, ezeket az autókat ugyanis így nem terheli vám és áfa.

A Magyar Gépjármű-kereskedők Egyesületének alelnöke szerint a vásárlói bizalmat tovább növelhetné, ha a műszaki- és az eredetvizsga-adatok is bekerülhetnének a most lekérdezhetővé váló adatbázisba, így akár egy többször tulajdonosváltáson is átesett 8-10 éves autó története is megismerhető lenne.