Úristen, miért lassú az iPhone-om?

Sokak élménye, hogy az addig gyorsnak érzett iPhone egyszerre csak lelassul, akadozni kezd, egyáltalán nem olyan már, mint régen.

A jó hír: nem vagyunk egyedül ezzel az érzéssel. A Google Trends 2008 óta vizsgálja, hogy mikor bukkan fel a keresőben az „iPhone slow”, azaz a „lassú az iPhone” keresőkifejezés. Ekkor kezdik el ugyanis tömegesen kutatni az okát, hogy mi lehet az oka kedves okostelefonjuk gyöngélkedésének.

Mint ahogy a Statista táblázata világosan mutatja, egyértelműen és mindig akkor ugrik az egekbe ennek a keresőkifejezésnek a használata, amikor az Apple bevezet egy új modellt a piacra.

Kétféle magyarázat lehet, az egyik pszichésnek, a másik műszakinak véli a jelenség okát.
Infographic: The

Hétköznapi ésszel, lélektanilag teljesen érthető, hogy amikor az ismerősünk kezében látunk egy szembeötlően új készüléket, akkor hirtelen aggályosnak érezzük a sajátunk sebességét: hiszen minden azt sugallja, hogy az új jóval gyorsabb.

Meglehet, technikailag sem puszta káprázattal van dolgunk. Hiszen hiába tesz meg mindent az Apple azért, hogy az újabb operációs rendszerek minél hosszabb ideig legyenek kompatibilisek a régi készülékekkel, azért a friss iOS öregecske hardveren sohasem lesz olyan, mint a legújabbon.

Bármi is legyen a ciklikusan ismétlődő jelenség alapja, a "hatás" igazoltan létezik.