Tavaly 280 ezer szülő nem fizetett jövedelemadót

A NAV összegzése szerint négy év alatt az állam összesen 782,5 milliárd forintot hagyott a családoknál, míg kezdetben csak a személyi jövedelemadójukat mérsékelhették a kisgyermeket nevelők, addig tavaly már az egészségügyi és a nyugdíjjárulékukból is levonhattak bizonyos összegeket - olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

A lap szerint tavaly minden negyedik adóbevallást készítő ember csökkenthette közterheit ilyenformán, az adóhivatal közlése szerint 2014-ben nagyjából 280 ezer szülő mentesült az adófizetés alól. Két éve például több mint 310 ezer ember tudta lenullázni személyi jövedelemadóját, miközben 2011-ben 153 ezren tehettek ugyanígy.

A gyermekkedvezményt nagyjából az adóbevallást készítő magánszemélyek egynegyede érvényesíti - közölte a lap.

A hatósághoz az elmúlt években rendre körülbelül 4,5 millió bevallás érkezett, miközben a gyermekek után igénybe vehető teherenyhítéssel hozzávetőleg 1,1 millió ember élt. A nagyjából egymilliós csoport nagyobb része általában egy gyermek után kért kedvezményt: a havi tízezer forintos mínuszt 520-530 ezer érintett igényelte. A kétgyermekesek csoportját 360-380 ezer személy alkotta, számukra havonta összesen húszezer forint könnyebbséget jelentettek a 2011 óta élő szabályok.



A lap közölte azt is, hogy a rendelkezések jövőre megváltoznak: 2016-ban ötezer forinttal emelkedik a havi adócsökkentés összege, mint ahogyan az azt követő három esztendőben. Így 2019-től minden kétgyermekes család negyvenezer forintos mérséklésre lesz jogosul havonta.

A nagycsaládosok - a három vagy több gyermeket nevelők - esetében gyermekenként havonta 33 ezer forintnyi enyhítés járhat, az utóbbi időben nagyjából kétszázezer magánszemély érvényesített adókedvezményt legalább három kiskorú után - olvasható a Magyar Időkben.