Módosíthatják az ügyvédi törvényt

Az öt parlamenti frakció egy-egy képviselője közös előterjesztésként javaslatot nyújtott be az ügyvédi törvény módosítására, hogy az ügyvédi kamara autonómiájának tiszteletben tartásával legyenek rendezhetőek az olyan jogbizonytalanságot eredményező helyzetek, amelyek az átmenetileg működésképtelenné vált területi kamara közfeladatainak ellátását veszélyeztetik - tudatta a Fidesz-frakció pénteken az MTI-vel.

Közölték, hogy a javaslat valamennyi parlamenti képviselőcsoport, az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének támogatását élvezi.

A parlament honlapján olvasható előterjesztés alapján az indítvány azt a helyzetet kívánja rendezni, ha a kamara törvényességi felügyeletét gyakorló igazságügyi miniszter keresetet indít, és ezzel a területi kamara közfeladatainak ellátása veszélybe kerülhet. A most javasolt szabályok a benyújtók szerint biztosítanák e közfeladatok zökkenőmentes ellátását a bírósági döntésig.

Az indoklás szerint ebben az átmeneti időszakban - kiindulva a köztestületi autonómia és az önszabályozás alapelvéből - a törvényjavaslat a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, illetve elnöksége kezébe helyezné a döntést az átmenetileg működésképtelenné vált területi kamara által ellátandó feladatok "szétosztásról".

A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba.