Milyen gyakran indítsunk újra okostelefont, táblagépet, laptopot, PC-t?

A cél, hogy kevesebb energiát használjon, gyorsan és zökkenőmenetesen működjön a készülékünk.

Okostelefon

A rövid, bár nem éppen egzakt válasz: nem túl gyakran. Az okostelefonok egyik legfontosabb s elvárható tulajdonsága, hogy mindig rendelkezésre álljanak. Természetesen rebootolni kötelező némelyik szoftver telepítésekor vagy ha frissül az operációs rendszer, s célszerű, mikor másik launchert vagy skint alkalmazunk.

Mikor már aggályosan lelassult a rendszer, próbáljuk egyenként „kilőni” a futó programokat – hiába a másként remek memóriakezelés Androidnál és iOS-nél egyaránt –, s ekkor már érdemes újraindítani is a mobilt. Szintén érdemes rebootolni, ha az átlagosnál jóval melegebb. Ami az akkumulátort illeti, az éjszakára kikapcsolás, majd reggeli újraindítás nagyjából ugyanannyi szuflát vesz ki belőle, mint ha egész éjjel repülő módban bekapcsolva hagyjuk. (Repülő módban működik az ébresztés, de nem zavarják meg az álmunkat eltévedt telefonhívások, csengő-bongó értesítések.)

Rendesen működő mobil nem igényel heti egy-két újraindításnál többet.

nyaralas mobil tablagep laptop

Táblagép

Az iPad és az Android tabletek kezelése lényegében megegyezik az okostelefonokéval: indítsuk újra őket, ha vészesen lassulnak, rosszul működnek vagy ha szoftvertelepítés előírja.

Némileg más a helyzet a Windows táblagépekkel: mindig indítsuk újra telepítés vagy biztonsági vizsgálat után, ha netán szokatlan hangot tapasztalunk vagy túlmelegszik a készülék. Kevésbé bajosak a Windows 8-as és 10-es operációs rendszerrel szerelt tabletek: gyakorlatilag nem fogyasztanak áramot alvó módban, ezeket már úgy tervezték, hogy szinte örökösen bekapcsolva maradhassanak.

Laptop

Attól függ, milyen operációs rendszert használunk. Windows 8-as és 10-es laptopokat csak rendszerfrissítés, szoftvertelepítés, vírusellenőrzés, biztonsági programok futtatása után, illetve lassulás esetén szükséges újraindítani.

Hangossá vált vagy melegedő laptopot újra kell indítani – még a legújabb MacBookot is, minden idevágó legenda ellenére.

Míg a Windows 8-as, 10-es laptopokat állandó használatra tervezték, s alvó üzemmódban gyakorlatilag nem vagy alig fogyasztanak az akkuból; a Windows 7, Vista vagy XP operációs rendszert futtató készüléket jobb kikapcsolni, ha hosszabb ideig nem használjuk.

PC

Milyen gyakran indítsuk újra a PC-t? A válasz azonos a laptopokra adottal. Indítsuk újra a frissítés, telepítés után, valamint ha forró, zajos, lelassult. Naponta kapcsoljuk ki, ha Windows 7, Vista vagy XP fut rajta, s nyugodtan áram alatt hagyhatjuk, amennyiben Windows 8-as, vagy 10-es az operációs rendszerünk.