Kinevezés hiányában egyetlen kezdő szakorvosnak sem kell dolgoznia

Egyetlen rezidenst sem kötelezett arra az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, hogy kinevezés nélkül kezdje meg a munkavégzést - mondta el a Magyar Hírlapnak az egészségügyért felelős államtitkárság a napilap azon érdeklődésére, hogy valóban csúszásban vannak-e a kezdő szakorvosok engedélyeinek kiadásával.

A Magyar Hírlap pénteki száma szerint Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség elnöke közölte: a szövetségnél nem tudják pontosan, hány jelöltet érint ez a probléma, hozzájuk eddig összesen öt panasz érkezett.

A lap szerint fontos előzmény, hogy az ez évre megjelölt kezdő szakorvosi keretszámok kevésnek bizonyultak, ezért Balog Zoltán miniszter korábban bejelentette: ahhoz hogy minden rezidens meg tudja kezdeni a képzését, átcsoportosítja a nekik szánt helyeket.
Dénes Tamás a lapnak nyilatkozva kijelentette: a budapesti régióban eredetileg 350 helyre 520-an jelentkeztek, végül átcsoportosítással nagyjából 410-re emelték a keretszámot.

Úgy fogalmazott: az, hogy több a jelentkező, mint amennyi hely van, önmagában nem lenne probléma, mivel országszerte van elegendő hely.

A lap szerint az államtitkárság tájékoztatása alapján az ENKK egyetlen jelöltet sem kötelezett arra, hogy kinevezés nélkül kezdje meg a munkavégzést, sőt, a rezidenseket és a képzőhelyeket is tájékoztatta a kinevezés várható dátumáról.