Női betegségnek tartjuk, mégis több férfi hal meg benne

A dohányzás káros az egészségre, ugyanez mondható el a szoláriumról is. Elpusztítja a bőr rugalmas rostjait, hamarabb következik be a ráncosodás és növeli a melanóma kockázatát.

Évről évre emelkedik a melanómás megbetegedések és halálozások száma. Rosszindulatú daganat főleg a ruhával fedett testrészeken alakulhat ki, leginkább a törzsön. Nyaralás után is érdemes megvizsgáltatni a bőrünket.

Vége a nyárnak, érdemes megvizsgáltatnunk a bőrünket. Komolyabb gond is lehet, ha egy-egy anyajegy formája, színe és felszíne megváltozik. Az egyik legagresszívebben és leggyorsabban tejredő bőrdaganat a melanóma. Évtizedek óta folyamatosan nő a melanómás esetek és halálozások száma is. 2013-ban csaknem 350 ember halt meg az agresszív bőrdaganat miatt, többségükben férfiak.

(MTI-fotó: Oláh Tibor)



Az idősebb férfiak kirobbanthatatlanul otthon maradnak

A szakemberek tapasztalatai szerint a nők sokkal jobban figyelnek bőrük egészségére, mint a férfiak. A statisztikai adatok szerint az idősebb férfiak mennek el legkevésbé bőrgyógyászhoz, „kirobbanthatatlanul otthon maradnak” – mondta el Liszkay Gabriella. A bőrgyógyász, klinikai onkológus szerint az időnek nagyon nagy jelentősége van, ha a kezdeti stádiumban felismerik a betegséget, akkor szinte biztos lehet a gyógyulás.

Leginkább a törzsön alakulhat ki melanóma

Rosszindulatú daganat főleg az egyébként ruhával fedett testrészeken alakulhat ki – leginkább a törzsön -, éppen a nyári hirtelen napoztatás miatt. Akinek sok az anyajegye, rizikócsoportba tartozik, tanácsos évente szakorvosi vizsgálatot végeztetnie.

 

Melanómás esetek száma
NőkFérfiak
2007942847
201312581116

 

Fehér bőr, világos haj, sok anyajegy

Leginkább a világos bőrű, világos szemű, szőke vagy vörös hajú emberek veszélyeztettek, továbbá azok, akiknek a testén 50-nél több anyajegy van, illetve azok, akiknek a családjában korábban előfordult bőrdaganat. Azoknak, akik beletartoznak a rizikócsoportba, évente ajánlott megmutatni az anyajegyeiket bőrgyógyásznak, míg a többieknek – akik nem tartoznak a rizikócsoportba – érdemes felkeresni a háziorvosukat - hívta fel rá a figyelmet a szakember.

„Ha a háziorvosok legalább 5 évente tetőtől talpig megvizsgálnák a beteg bőrét, akkor kimutathatóan csökkenne a melanómák száma” – emelte ki Liszkay Gabriella.

Egyetlen leégés is megnöveli a kockázatot

A rosszindulatú bőrdaganat kialakulásában a legnagyobb kockázat a napégés. Ennek ellenére sokan még mindig nem óvakodnak eléggé a túlzott napozástól - mondta Liszkay Gabriella. A szakember szerint akár egyetlen gyermekkori leégés is bizonyítottan megnöveli egy később kialakuló melanóma veszélyét. Éppen ezért a szülőnek, a pedagógusoknak és a háziorvosoknak is óriási a felelősségük. Nagyon fontos a gyerekeket megtanítani arra, hogy óvják, védjék bőrüket.

"Tapasztalataim szerint egyre többen odafigyelnek a bőrük egészségére" – mondta Nagy Magdolna a hirado.hu-nak. A bőrgyógyász hangsúlyozta, hogy amennyiben változást látunk, érzünk a bőrünkön, azonnal keressünk fel szakorvost. „Az időfaktornak óriási a szerepe” – emelte ki.

(MTI-fotó: Sándor Katalin)



Szoláriumozni a szakember szerint senkinek nem ajánlott. „Köztudott, hogy a dohányzás káros az egészségre, ugyanez mondható el a szoláriumról is. Elpusztítja a bőr rugalmas rostjait, hamarabb következik be a ráncosodás és növeli a melanóma kockázatát” – mondta el Nagy Magdolna.

Így zajlik az anyajegyvizsgálat

A bőrgyógyásznál a vizsgálathoz teljesen le kell vetkőzni. Az orvos tetőtől talpig , azaz a hajas fejbőrtől indulva egészen a lábujjunk közötti hajlatokig megvizsgálja a testen lévő anyajegyeket. Sokan például nem tudják, hogy a talpukon is lehet anyajegy, ami a cipő miatt irritálódhat, ezért fontos az alapos vizsgálat.

A vizsgálatot dermatoszkóppal - egy a bőrre helyezhető mikroszkóp - végzik és teljesen fájdalommentes. Az esetek többségében körülbelül 20 percig tart, ennél azonban több is lehet, ha a testünket különösen sok anyajegy fedi.

(MTI-fotó: Máthé Zoltán)



A betegeknek érdemes figyelembe venniük, hogy a bőrgyógyászati rendelés általában előjegyzést igényel, sokszor napokat vagy akár heteket is várni kell a vizsgálatra. Amennyiben úgy érzi, hogy az anyajegy elváltozása sürgős vizsgálatot igényel, háziorvosától sürgősségi beutalót kérhet.

Jó tanácsok

- A rizikócsoportba tartozók évente keressék fel bőrgyógyászukat.

- A családtagokkal érdemes átnézetni az anyajegyeket olyan testfelületeken, amelyeket közvetlenül nehezen láthatunk (például a hátunkon vagy a fejbőrünkön).

- Nőknél a melltartópántnál lévő anyajegyek előbb-utóbb a folyamatos irritáció miatt megmozdulhatnak, így kiemelt figyelmet igényelnek.

- Amennyiben gyermeküknek a hónalján vagy a hátán több anyajegy van, érdemes odafigyelni rá, mert az iskolai hátizsák irritációt okozhat.

- Amennyiben olyan anyajegyünk van, amelyből szőr nő ki, a szőrszálat jobb inkább visszavágni, mert a szőr kitépése irritációt okozhat.

- Ha elváltozást tapasztalunk anyajegyünkön, változik a formája, viszket vagy nagyobb, sötétebb lett, azonnal keressük fel a bőrgyógyászt. Minél előbb észreveszik, annál nagyobb eséllyel gyógyítható 100 százalékosan.

- Bár a nyárnak már vége, de nagyon fontos odafigyelni arra, ha esetleg napos helyre utaznak, hogy gyermeküket védjék, mert akár egyetlen leégés is megbosszulhatja magát később.