Trócsányi szerint példaértékű a magyar-szerb együttműködés

A migránsválság kezelésében tanúsított magyar-szerb együttműködés példaként szolgálhat másoknak is, de Horvátország szemlátomást nem tud mit kezdeni a helyzettel - jelentette ki Trócsányi László igazságügy-miniszter.

A tárcavezető kiemelte, hogy a migránsválság azt is bebizonyította: közös európai fellépésre van szükség a helyzet megoldásához.

A magyar-szerb határon épített kerítéssel kapcsolatban Trócsányi László kifejtette, hogy elengedhetetlenül szükség volt rá, és nem bontják el mindaddig, amíg szükség lehet rá. "A kerítés nem oldja meg a migránsválságot, de a schengeni szabályok tiszteletben tartása és az uniós határok megvédése érdekében szükség volt rá" - fogalmazta meg a politikus, majd hozzátette: ugyanezt a célt szolgálják a vonatkozó, módosított törvények is. Kiemelte továbbá, hogy bebizonyosodott: hatékony lépésekről van szó, mert a magyar kormány azt remélte, hogy a bevándorlók száma a hatodára vagy a hetedére csökken majd, és még ennél is kevesebben érkeznek.



Összetett kérdésről van szó - reagált Trócsányi László arra a megállapításra, amely szerint Horvátország elégedetlen volt azzal, ahogyan Magyarország és Szerbia kezelte a migránskérdést. Mint mondta, történelmi szempontból nézve a magyar-horvát kapcsolatok hagyományosan jók, sőt barátiak voltak, de figyelembe kell venni, hogy Horvátországban hamarosan választások lesznek. "Úgy tűnik, Zágráb nem tud mit kezdeni a migránsválsággal járó kihívásokkal, és ez bizonyára frusztrációt okoz, amelytől, azt hiszik, megszabadulhatnak, ha más - például Magyarország - ellen fordítják a szavaikat" - magyarázta a miniszter.

Megismételte a magyar kormány álláspontját, amely szerint az Európai Unió jövője elképzelhetetlen Szerbia nélkül, ezért Budapest mindenben támogatja Belgrádot, hogy mihamarabb teljesíthesse a teljes jogú tagsághoz szükséges követelményeket.