Az MSZP szerint felelős, közös cselekvésre van szükségbevándorlás-ügyben

Az MSZP véleménye szerint menekültügyben felelős, közös cselekvésre van szükség Európában - mondta az ellenzéki párt elnöke-frakcióvezetője azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a képviselőcsoportok vezetőivel kedden megbeszélést folytatott az illegális bevándorlásról.

Eső után köpönyeg - jellemezte a megbeszélést Tóbiás József, aki úgy látta, hogy a találkozóra három hónappal korábban kellett volna sort keríteni. Úgy fogalmazott: jelenleg a felelős együttcselekvés és a felelőtlen egyedülállás útja választható, és véleménye szerint a kormány inkább az utóbbit kívánja járni.

Ma az a kérdés, hogy a kvóta alapján néhány ezer embert kell-e befogadni, vagy pedig érvényben maradnak a jelenlegi nemzetközi szabályok és akkor akár 176 ezer, már Európában tartózkodó menekült érkezhet Magyarországra - hívta fel a figyelmet, kiemelve: a kvóta nem megoldás, hanem szükséges feltétel.

Tóbiás József azt is hangsúlyozta, hogy fel kell függeszteni azokat a menekültügyi intézményeket, amelyekről bebizonyosodott, hogy alkalmatlanok és helyettük új szabályozást kell kialakítani. Ez lehetővé teszi, hogy az európai államok közösen cselekedjenek és létrehozzanak egy közös regisztrációs, elosztási és finanszírozási rendszert. Emellett azt a kérdést is megválaszolhatják, hogyan toloncolják ki azokat, akik nem kapnak oltalmat - fogalmazott.

Arra is kitért, hogy a konzultáción elhangzottak, valamint a hírek alapján úgy tűnik, a kormány fontolgatja, hogy megtámadja az Európai Bizottság döntését. Az MSZP elvárja a miniszterelnöktől, hogy ne veszélyeztesse sem a magyarok biztonságát belföldön, sem pedig a szabad mozgását és munkavállalási lehetőségeit a schengeni határok között - szögezte le.

Orbán Viktor miniszterelnök országházi dolgozószobájában folytatott megbeszélést a parlamenti pártok frakcióvezetőivel az illegális bevándorlásról. A megbeszélésen a kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, valamint Kósa Lajos, a Fidesz, Tóbiás József, az MSZP, Vona Gábor, a Jobbik, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője vett részt.