Szijjártó: Fel kell készülnünk a Tesla európai kapacitásbővítésére

Rendszeresebbé, közvetlenebbé kell tenni a kapcsolatot a Tesla autógyárral, hogy fel legyünk készülve, ha döntés születik a cég kapacitásbővítéséről - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A tárcavezető kifejtette: a Tesla komoly gazdasági sikereket érhet majd el Európában, és az ilyen nagy autógyáraknál a gyártástelepítés egyik legfontosabb szempontja az, hogy melyik piacot tartják fontosnak. Vagyis, ha a Tesla nagy sikereket ér el Európában, felmerülhet, hogy újabb gyártókapacitást telepítsen a kontinensre - mutatott rá.



A miniszter felidézte: márciusban a washingtoni nagykövet ellátogatott a cég amerikai gyártóbázisára, a hágai nagykövet pedig áprilisban a hollandiai központját tekintette meg, és ezt követően azt szűrték le, hogy szóba jöhet egy új európai gyártóbázis létesítésének a lehetősége, ha a vállalat a piaci részesedését növelni tudja Európában.

Ezért a tárcavezető arra utasította a New York-i külgazdasági attasét, hogy rendszeresebbé, közvetlenebbé tegyék a kapcsolatot a magyar befektetésösztönző ügynökség és a Tesla között, hogy ha konkrét döntés születik a cég kapacitásbővítéséről, akkor erre fel legyenek készülve.

A bevándorlási válsággal kapcsolatban, a kötelező kvótákat illetően Szijjártó Péter elmondta: a kormány szerdai ülésén vitatja meg, hogy "a kötelező kvótákról szóló döntéssel szemben milyen fellépésre van lehetőség". Orbán Viktor miniszterelnök kedden egyeztet a frakcióvezetőkkel, és folyamatosan konzultálnak az igazságügy-miniszterrel is a jogi megoldásokról.

A kötelező kvótarendszerről hozott döntés végrehajthatatlan, mivel nem lehet ellenőrizni a határokat, a bevándorlók folyamatosan érkeznek, és egyelőre még nincsenek uniós hot spotok - magyarázta.

A külügyminiszter szerint nyilvánvalóan "egyre inkább polgárjogot nyert az a gondolat az ENSZ-ben", hogy globális kihívásról van szó, amelyre globális megoldás kell globális részvétellel. Sportszerűtlen, ha Európának kell viselnie a migrációs nyomás legnagyobb terhét, miközben a helyzet fő okáért, a közel-keleti és észak-afrikai instabilitásért nemcsak Európa a felelős, hanem olyan döntések vezettek hozzá, amelyeknek Európa legfeljebb egy résztvevője volt - vélekedett. Hozzátette: azért kell globális megoldás, mert valamennyi, a világpolitikában meghatározó erő részt vett a jelen helyzetet eredményező döntésekben.

Egy új Tesla Model X (k) a bemutatója előtt a Kalifornia állambeli Fremontban, a Tesla Motors központjában 2015. szeptember 29-én. (MTI/AP/Marcio Jose Sanchez)



Szijjártó Péter úgy látja, az egész közel-keleti és észak-afrikai helyzetnek nem lehet megoldása mindaddig, amíg a transzatlanti közösség - azon belül pedig elsősorban az Egyesült Államok - és Oroszország nem jut megállapodásra. Addig csak a káosz nő, és "újabb nyilatkozatháborúk fogják tetézni a valós háborút". Bár folyamatosak az egyeztetések az országok között, az igazi áttörés még várat magára - mondta.

A tárcavezető Magyarország európai megítéléséről úgy vélekedett, sosem veszik a bátorságot annak nyílt beismeréséhez, hogy Magyarországnak igaza volt, de a nyilatkozatok egyre inkább hasonlóak Orbán Viktor korábbi hatpontos javaslatához.