Az iraki síita miliciák üdvözölnék az orosz katonai fellépést

Irakban a Teherán támogatását élvező síita milíciák jóváhagyása kulcsfontosságú az orosz légicsapások engedélyezéséhez. Az ország legbefolyásosabb síita milíciái közölték hétfőn, hogy üdvözölnék az Iszlám Állam ellen Szíriában folyó orosz katonai fellépés kiterjesztését az ország területére.

"Alig várjuk, hogy lássuk az orosz harci gépek légicsapásait az IÁ állásai és főhadiszállásai, valamint a dzsihadisták Szíriából induló utánpótlási útvonalai ellen" - hangsúlyozta a Badr Brigád vezetőjének egyik tanácsadója. "Határozottan üdvözölni fogjuk az Irak IÁ-tól való megszabadítását célzó orosz intervenciót" - tette hozzá.



Hasonlóképp vélekedett egy másik befolyásos iraki síita milícia, az Aszaib al-Hak is, amelynek szóvivője szerint Szíriában már most kézzelfogható eredményei vannak a múlt héten indult orosz légicsapásoknak. Mint megjegyezte, ezzel szemben a dzsihadisták ellen Irakban több mint egy éve fellépő Egyesült Államok nem kötelezte el magát igazán az IÁ kiűzése mellett, és ahelyett, hogy véget vetne a válságnak, inkább csak konzerválja azt.

Irakban a Teherán támogatását élvező síita milíciák jóváhagyása kulcsfontosságú az orosz légicsapások engedélyezéséhez. Ezek a fegyveres szervezetek lényegesen nagyobb befolyással bírnak az iraki hadseregnél és biztonsági erőknél, amelyek alkalmatlannak bizonyultak az ország egyharmadát elfoglaló Iszlám Állam elleni harcra.

Előzőleg Haider al-Abádi iraki kormányfő is azt mondta, hogy Bagdad üdvözölné az oroszok iraki fellépését a dzsihadisták ellen. A hírügynökségek emlékeztettek: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt mondta, hogy Moszkva eddig még nem kapott erre vonatkozó hivatalos kérést Bagdadtól.