Orbán Viktor: a pályán nálunk nagyobb fiúk játszanak

Az nem járja, hogy Európán kívüli országok nem, vagy csak alig fogadnak gazdasági menekülteket, mert valaki ide irányította őket, ráadásul túl hirtelen, és túlságosan szervezett keretek közt, az úton lévő vagy készülődő több tízmillió gazdasági bevándorló nemzetközi politikai döntések áldozata - mondta Orbán Viktor a 180 percben.

Európa továbbra is megosztott, nincs egységes válasz a kérdésre: egyesek menekültválságról, mások népvándorlásról beszélnek, és még arról sincs egyetértés, hogy ami történik, jó vagy rossz dolog, kihívás vagy lehetőség - hangsúlyozta Orbán Viktor a 180 percben. Ha más európai országok a demográfiai gondokat "fiatal harcosoknak feltűnő férfiakkal" próbálják orvosolni, tegyék, "de azt nem tudjuk elfogadni, hogy ezt a megközelítést rákényszerítsék Magyarországra" - jelentette ki. Megjegyezte, a magyarországi baloldal egy része is nagy lehetőségként tekint a bevándorlókra, de szerinte ez fatális tévedés.

A világ keveset tud

A világ tele van érző szívvel jó szándékkal, de keveset tud a probléma gyökeréről, a migráció valós természetéről, az embercsempész-üzletágról, ahogyan arról is, hogy a bevándorlók körülbelül 80 százaléka fiatal férfi, és "inkább hasonlítanak egy hadseregre, semmint menedékkérőkre", a valóságérzés még nem uralja ezt a témát - fogalmazott Orbán Viktor.
Orbán Viktor a 180 percben

"Á la carte menekült nem létezik"

Európa egyedül biztosan nem lesz képes megoldani ezt a problémát, és ha azt hisszük, ezt a terhet képesek vagyunk cipelni, a kontinens összezúzhatja életformáját, és a gyerekeinket is megfoszthatjuk mindattól, amit idáig elértünk – hangsúlyozta a miniszterelnök. A bajban lévő embereknek joguk van a segítséghez, de "á la carte menekült nem létezik", vagyis egy bajban lévő ember nem mondhatja, hogy egy biztonságos ország neki nem felel meg, és másikba akar menni - emelte ki.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. október 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


"Jönni fognak"

Ennek az elvnek a gyakorlatban érvényesülni kellene, de nem történik meg, olyan, mintha egyes európai országok örülnének az oda érkező menekülteknek. Példaként azt mondta, hogy a francia és az olasz politika, valamint a német és az osztrák politikának egy része egyértelműen pozitív jelenségnek tartja a mostani történéseket, és így bátorítja is. Amíg pedig Európa nem teszi világossá, hogy nem tud mindenkit befogadni, és hogy a kontinensre való belépés előtt mindenkinek át kell esnie egy eljáráson még Európán kívül, addig "jönni fognak" - fogalmazott.

Nemzetközi politikai döntések áldozatai

Az biztosan nem járja, hogy Európán kívüli országok nem, vagy csak alig fogadnak gazdasági menekülteket, és "mindenki Európára tekint", mert valaki ide irányította őket, ráadásul túl hirtelen, és túlságosan szervezett keretek közt - mondta Orbán Viktor. Arról sincs egyetértés, mit kell most tenni Szíriában, ahogy korábban sem volt Irakban vagy Afganisztánban - emlékeztetett. Az biztos, hogy az úton lévő vagy készülődő több tízmillió gazdasági bevándorló, bár veszély Európa számára, nemzetközi politikai döntések áldozata is - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ne nehezteljünk a horvátokra!

Orbán Viktor a 180 percben fontos feladatnak mondta a horvát-magyar kapcsolatok mederben tartását, a 800 éves barátság megőrzését, amely, most úgy tűnik, veszélybe került. Ne nehezteljünk a horvátokra, amit ugyanis a miniszterelnökük mond, az nem a horvátok véleménye – tette hozzá. Zoran Milanovic horvát kormányfőre a Szocialista Internacionálé megbízottjaként kell tekinteni, akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot - fogalmazott a kormányfő.

Baráti tűz hátulról

A meglehetősen változékony osztrák állásponttal kapcsolatban a miniszterelnök jelezte, az ottani politikai élet "izgalmi állapotban van" a tartományi választások miatt, ezt tudomásul kell venni, és "az osztrákokkal is törekedni kell együttműködésre". Azt azonban megjegyezte: az nem jó dolog, hogy miközben Magyarország próbálja védeni a határt, és ez Ausztria érdeke is, "ők közben baráti tűzzel hátulról hátba lőnek bennünket".

Eljött az idő váltani

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felállításával kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: "mindig is ezt szerettem volna, csak nem tudtam végrehajtani". A tavalyi parlamenti választás megnyerése után ugyanis - mint mondta - nem tudták "kiemelni" Rogán Antalt a Fidesz-frakció éléről, mert a ciklus elején nagyon fontos a képviselőcsoport egysége. Most azonban úgy érezte, lehet frakcióvezetőt váltani, és így megkaphatja azt a segítséget, amelyre a kormányzati munkán belül szüksége van.