Élőben követhetjük a gnúk vándorlását a Serengetin

Idén ősszel világszerte bárki nyomon követheti a afrikai Serengetin a gnúk tömeges vándorlását, miután vadvédelmi szakemberek online video streaming révén élőben közvetítik az eseményt.

A discoverafrica.com közvetíti a több mint egymillió gnú, és mintegy 200 ezer gazella, zebra, impala és jávorantilop migrációját a kenyai Masaai Mara Nemzeti Park területén.

A vándorlást október 5-ig naponta kétszer lehet nyomon követni a YouTube-on, valamint a Periscope streaming alkalmazás révén. Az egyes közvetítések 10-20 percesek. A valós idejű videót szakértői kommentárral egészítik ki, és akik élőben követik az eseményt, el is küldhetik kérdéseiket, amelyeket a kommentátorok helyben megválaszolnak.

Csíkos gnúk szelik át a Mara folyót a Masaai Mara Nemzeti Parkban zajló vándorlásuk során 2010-ben. (Fotó: Reuters/ Thomas Mukoya)

Csíkos gnúk szelik át a Mara folyót a Masaai Mara Nemzeti Parkban zajló vándorlásuk során 2010-ben. (Fotó: Reuters/ Thomas Mukoya)



A Serengeti gnúinak vándorlása a szárazföldi emlősök között az egyik legnagyobb és legismertebb ilyen esemény. Afrika hét természeti csodájának listáján is helyet kapott. Az esemény általában júniusban kezdődik és októberig tart. Felöleli a Mara folyón való átkeléseket is: itt az állatok gyakran életüket kockáztatják a tolongásban, hogy mielőbb átjussanak rajta. A legtöbben élve szelik át a folyamot, némelyek azonban krokodilok áldozatául esnek.

A pánikszerű tolakodás a gnúk között gyakran halálos kimenetelű, a weboldal üzemeltette HerdTracker webalkalmazás dokumentálta, hogy egyszer egy ilyen eseményben több ezer állat veszítette életét.