Épül a kerítés a horvát határon - migránshelyzet percről percre

Továbbra is megállás nélkül jönnek a horvát buszok és vonatok a magyar határhoz, folyamatosan hozzák a bevándorlókat. A határon a magyar rendőrök átvizsgálják őket, aztán mennek tovább Ausztria felé. Közben építik, erősítik a kerítést és a tranzitzónákat. Budapestre készül a horvát elnök, hogy javítson a két ország viszonyán.

Budapestre készül a horvát államfő, hogy javítson a két ország viszonyán 

(22.05)  Ezt jelentették be a horvát Nova TV híradójában.  Az utazást a televízió tudósítójának erősítette meg az államfő szerdán a New York-i ENSZ-székházban. Kolinda Grabar-Kitarovic arra a kérdésre válaszolt, hogy budapesti látogatásának az-e a célja, hogy Horvátország közelebb kerüljön a visegrádi országcsoporthoz. Az államfő úgy nyilatkozott: nem kell formálisan is csatlakozni egy szervezethez, hogy együttműködés szülessen. Az a fontos, hogy konkrét dolgokról és projektekről beszéljünk - mondta. Az újságíró arról is kérdezte az államfőt, hogy mi az álláspontja Orbán Viktorral kapcsolatban. Kolinda Grabar-Kitarovic erre azt válaszolta: mindenképpen beszélni szeretne a magyar kormányfővel a két ország viszonyáról, hisz Magyarország mindig is barátja volt Horvátországnak.

Handó Tünde: óriási kihívást jelentenek a migrációs ügyek 
(19:10) A migrációs ügyek tárgyalását óriási kihívásnak nevezte a bírósági szervezetre nézve az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerdán Pécsen.  Handó Tünde sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a bevándorlással kapcsolatos, elsőbbséget élvező eljárásokat a meglévő ügyteher mellett, gyorsan, magas színvonalon kell lefolytatni. A Szegedi Törvényszék szeptember 15-étől mostanáig 273 büntetőüggyel foglalkozott, ami rendkívüli leterheltséget jelent, tucatnyi bíró két hete minden nap reggel nyolctól este nyolc óráig dolgozik - mutatott rá az OBH elnöke.

Emberfeletti tempóban halad a kerítésépítés a horvát határszakaszon 

(18:10) Ezt hangsúlyozta a honvédelmi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornának, miután a magyar-horvát határnál lévő Gyékényesnél terepszemlét tartott a határzár építésénél. Simicskó István az M1-nek úgy nyilatkozott: a katonák és a rendőrök gőzerővel dolgoznak. Megjegyezte: a kerítésépítés szempontjából ez egy nehéz szakasz, de munkagépek segítségével igyekeznek a lehető leggyorsabban elkészülni a határzárral.  A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Simicskó István Benkő Tibor vezérkari főnökkel tájékozódott az ideiglenes biztonsági határzár eddig elkészült munkálatairól, a katonák elhelyezési és ellátási körülményeiről, valamint a rendőrség munkájában részt vevők tevékenységéről. A Gyékényes térségében tett látogatás során a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök a határzár építésével és az egyéb feladatokkal kapcsolatos további teendőket is meghatározta. Közleményük szerint a látogatást követően a honvédelmi miniszter úgy vélekedett: "katonáink rendkívül nehéz terepen dolgoznak, ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy nagy odaadással, tisztességesen végzik munkájukat". A HM közlése szerint a katonák ellátásáról, munkakörülményeiről jó tapasztalatot szerzett miniszter.

Zákány, 2015. szeptember 30. Simicskó István honvédelmi miniszter (b3) és Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke (b2) a gyorstelepítésű drótakadálynál a magyar-horvát határon, Zákány és Botovo között 2015. szeptember 29-én. MTI Fotó: Varga György



Felfüggesztett börtönre ítéltek egy migránsokat szállító férfit Szegeden 

 (17:10)  Gyorsított eljárásban, jogerősen egy év tíz hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság szerdán egy férfit, aki három szíriai határsértőt vitt volna a csongrádi megyeszékhelyről Budapestre - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.  Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság három rendbeli jogellenes tartózkodás elősegítése vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat.
A férfi augusztus 31-én Szeged külterületén szólított le három, az út mellett gyalogló szíriai állampolgárt, és felajánlotta, hogy 200 euró ellenében Budapestre viszi őket. Meg is egyeztek a fuvarban, majd elindultak a főváros felé. Hamarosan a rendőrök megpróbálták megállítani, a vádlott azonban a piros lámpajelzéseket figyelmen kívül hagyva igyekezett elmenekülni. Szegeden, a Mars téren kiszállt a kocsiból és futásnak eredt, de a járőrök elfogták.

Pintér Sándor: a szabadság forgott kockán a határzár elrendelésekor

(17:00) Ezt mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén.  A tárcavezető kiemelte: az EU schengeni rendelete kimondja, hogy meg kell védeni a külső határokat, biztosítani kell, hogy a zöldhatáron ne jusson át senki, és az adott ország határozza meg, hogy milyen feltételek mellett lehet az EU területére bejutni. Ha az unió külső határa nem megfelelően biztonságos, nem lehetséges schengeni belső térről beszélni, ahol a polgárok a közös határokat ellenőrzés nélkül szabadon átléphetik - indokolta Pintér Sándor a részleges határzár elrendelését.  Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke a belügyminiszter beszámolóját követően újságíróknak elmondta: a magyar-szerb határon a műszaki határzár beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Még nem várható a migrációs nyomás enyhülése 

(15:30)  Erről számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület szerdai zárt ülése után újságíróknak. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: nem várható, hogy a közelgő tél miatt csökkenne a migránsok száma. Az ellenzéki politikus megjegyezte: a magyar kormány többek között "plakátkampánnyal" volt elfoglalva, így "féléves késésben vannak", de a magyar rendőrség és a titkosszolgálatok végzik a dolgukat.

 

A BT a közel-keleti helyzetről és a terrorizmusról vitázik

(13:50) Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov vezetésével a Biztonsági Tanács ma nyílt vitát tart a közel-keleti helyzetről és a terrorizmusról - mondta az M1-en Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter telefonon adott interjújában arról is beszélt, hogy ez a téma Európa számára is nagyon fontos.



Pozsony nekimegy a menekültkvótáknak

(13:43) A szlovák kormány szerdán jóváhagyta, hogy Pozsony az EU luxemburgi székhelyű bíróságán megtámadja az unió belügyminiszterei által minősített többségi szavazással múlt hét kedden jóváhagyott - a migránsok kötelező elosztását előirányzó - kvótadöntést. Ezzel megerősítette Robert Fico miniszterelnöknek az EU-belügyminiszterek döntése után tett bejelentését, hogy az Európai Bírósághoz fordul panasszal az ügyben.

Boszniai főképviselő: a háborút kell megállítani

(13:40) A nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője szerint nem a migránsokat, hanem elsősorban a háborút kell megállítani a bevándorlás kérdésének megoldásához. Valentin Inzko szerdán Pécsen, egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: szükség van arra is, hogy azok az országok, ahonnan a bevándorlók érkeznek, segítséget kapjanak gazdaságuk fejlesztéséhez, a jobb élet megteremtéséhez.

Zalaegerszeg felkészült

(12:48) A szegedi tapasztalatok alapján a Zalaegerszegi Törvényszék felkészült a migrációs ügyekkel kapcsolatos teendőkre - mondta Handó Tünde , az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke hozzátette: naponta nagyjából 20 ügyre számítanak, amit az erre jelentkező 12 bíró tárgyal majd, és ha szükséges, máshonnan további bírákat is kirendelnek. A Parlament tegnap döntött arról, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket a Szegedi Járásbíróság mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhassák.

Felfüggesztett börtön migránsok szállításáért

(12:15) Gyorsított eljárásában jogerősen egy év tíz hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Járásbíróság egy férfit, aki hat szír határsértőt szállított volna Röszkéről a magyar fővárosba. A Szegedi Törvényszék szóvivője, Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság hat rendbeli jogellenes tartózkodás elősegítése vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit két évre kitiltott a szerb-magyar határ 10 kilométeres körzetéből.

Államtitkár: Magyarország jó úton jár

(12:00) Egyre több visszaigazolást kap Nyugat-Európából a magyar kormány arról, hogy jó úton jár a migrációs válság kezelésében - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szabó László elmondta: ahogy a menekültkérdés egy távoli, ködös humanitárius történet helyett egyre inkább kézzelfogható problémává válik, úgy változnak a vélemények Magyarország lépéseiről. Emellett sorban ugyanazokat az intézkedéseket hozzák meg, amelyeket a magyar kormány már több hónapja megtett - mondta az államtitkár.

Varga: gazdasági bevándorlókkal nem kezelhető a munkaerő-piaci probléma

(11:55) A magyar kormány szerint rövid távon nem lehet kezelni az európai munkaerő-piac problémáit a gazdasági bevándorlók befogadásával - mondta a nemzetgazdasági miniszter a német újraegyesítés október 3-i évfordulója kapcsán tartott konferencián. Varga Mihály hozzátette: tíz százalék körül van a munkanélküliség az unióban, először ezeknek az embereknek kell munkalehetőséget biztosítani. Mint mondta, Európának szüksége van a szakképzett munkaerőre, azonban a most érkező migránstömeg rövid távon elsősorban a szociális kiadásokat növeli.

Budapest, 2015. szeptember 30. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) felszólal a Konrad Adenauer Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a házigazda Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem által szervezett Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében című budapesti nemzetközi konferencián 2015. szeptember 30-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felszólal a Konrad Adenauer Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a házigazda Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem által szervezett Magyar-német kapcsolatok a német újraegyesítés tükrében című budapesti nemzetközi konferencián (MTI-fotó: Balogh Zoltán)



Rohamrendőrök számoltak fel egy olasz sátortábort

(11:45) Az olasz rohamrendőrség hajnalban felszámolt egy bevándorlók által létrehozott sátortábort Ventimiglia városban. Az álmukból felvert migránsok a tengerparti sziklákon kerestek menedéket, többeket őrizetbe vettek. A csendőrök a parti sétányon felsorakozva arra várnak, hogy az élelem és víz nélküli több tucat ember lemásszon a sziklákról. Az afrikai bevándorlók az emberkereskedők hajóival érkeztek Dél-Olaszországba, majd a nyár elején jutottak el az olasz-francia határ közelébe. Több mint három hónapja próbálnak bejutni Franciaországba, de eddig mindig visszatoloncolták őket.

Tömegverekedés volt Athénban

(11:38) Több száz menekült verekedett össze Athén belvárosában az éjjel - közölte a görög főváros polgármestere, a Viktória téren történt rendbontásban senki nem sebesült meg súlyosan. A tömegverekedés okát egyelőre nem tudják. A téren sátrakban és műanyagponyvák alatt több száz, túlnyomórészt afganisztáni menekült él.

Kevesebb migráns érkezett Horvátországba

(11:23) A korábbi napokhoz képest kevesebb migráns érkezett Horvátországba - közölte a horvát sajtó. Kedd 21 óráig 3800-an, szerdára virradóra pedig 2 ezren jöttek az opatovaci sátortáborba, őket a kialakult gyakorlat szerint néhány órán belül buszokkal szállítják a magyar határra. A szerb-horvát határszakasz nyolc átkelője közül már csak három maradt zárva (Ilok 2, Principovac és Principovac 2). Az újlakit (Ilok) és a kiskőszegit kedden nyitották meg korlátozás nélkül, a teljes forgalom előtt.

Illegális bevándorlóknak kínál almát egy gazda a horvátországi Apátiban (Opatovac) lévő fogadótábor közelében 2015. szeptember 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Illegális bevándorlóknak kínál almát egy gazda a horvátországi Apátiban (Opatovac) lévő fogadótábor közelében. Korábbi fotó. (MTI/Balogh Zoltán)



A német belügyér támogatja a szigorítást

(10:10) A német belügyminiszter támogatja a repülőtéri eljárás kiterjesztéséről szóló bajor javaslatot. Eszerint a határoknál kialakított tranzitzónákban kellene eldönteni gyorsított eljárással, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogot kérni. Ezt főként akkor alkalmazzák, ha valakinek nincsenek papírjai, vagy nyilvánvalóan nem szorul a német állam védelmére.

Putyin parlamenti felhatalmazást kért a haderő külföldi bevetésére

(10:55) Az orosz törvényhozás felsőháza az orosz elnök kérésére hozzájárult a hadsereg külföldön történő bevetéséhez. A jelentésekből nem derül ki, mely országra vonatkozik a döntés, de feltehetőleg Szíriára, ahol Oroszország éppen katonai jelenlétének bővítésén fáradozik. A parlament legutóbb akkor hatalmazta fel Putyint az orosz csapatok külföldi bevetésére, ahogy ezt az orosz törvények előírják, amikor elszakították Ukrajnától a Krím félszigetet 2014-ben.

Orbán: a migrációs válság Európa stabilitását veszélyezteti

(10:44) A közel-keleti és afganisztáni migránsok tömeges beáramlása az EU destabilizálásával fenyeget, ha a kontinens nem lép fel határozottan - mondta a magyar miniszterelnök a The Wall Street Journalnak. "Ha nem találnak belső megoldást Szíriában, nincs esély az áradat megállítására" - idézte az amerikai üzleti-politikai napilap Orbán Viktort, aki szerint nem lenne helyes, ha a fejlett világ mindebben csak Európát érő kihívást látna. Az újság beszámolt arról, hogy a tavalyi 42 ezerrel szemben idén már 280 ezer migráns érkezett Magyarországra.

Orbán Viktor miniszterelnök. (MTI/AP/Matthias Schrader)

Orbán Viktor miniszterelnök. (MTI/AP/Matthias Schrader)



110 éves afgán bevándorló érkezett Passauba

(10: 29) Az idős ember és négygenerációs családja egy hónapig volt úton, a Németországig tartó utazás gyalogos szakaszain sokszor a férfi családtagok cipelték. Azért kellett elhagyniuk Baglánt, ahol éltek, mert nem voltak biztonságban, a nő három fivérét - elmondása szerint - a tálibok ölték meg. A bajor rendőrség nem tudta ellenőrizni a nő által mondottakat, de a tolmácsok hitelesnek nevezték őket.

Németország megijedt

(10: 26) Attól félnek, az üresen álló bérlakásokat kiutalhatják a menekülteknek, és beengedik őket a kétosztályos egészségügyi rendszer alsó fokára is, ahol már most is hosszú a várakozás. Az integrálható munkaerő azért nem jön rosszul, az országban ugyanis 600 ezer betöltetlen állás van - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 reggeli műsorában.

Megint meghalt egy migráns Calais-nál

(10:25) A húsz év körüli eszméletlen eritreai férfit szerda hajnali 1 óra körül találta meg egy biztonsági őr egy mellékvágány közelében. A mentők már nem tudtak rajta segíteni. A migránst feltételezhetően elütötte egy tehervonat az alagút bejáratánál. Hivatalos adatok szerint június 26. óta ez volt a tizenharmadik alkalom, hogy egy migráns a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán vagy annak közelében baleset vagy áramütés miatt meghalt.

Embercsempész bandára csapott le az NNI

(10:20) Főként magyarországi befogadóállomásokról vitt Nyugat-Európába illegális bevándorlókat az az embercsempész bűnszervezet, amelynek 13 tagját fogták el Budapesten és Mohácson - közölte a rendőrség. Összehangolt akcióban egy hete tíz helyszínen tartottak házkutatást. Őrizetbe vettek két nigériai, két szír, egy szudáni és egy szenegáli állampolgárt, és lefoglaltak több tucat mobiltelefont, laptopot és adathordozót. A nyomozók egy épülő ingatlant is találtak, ahol a gyanúsítottak illegális bevándorlókat akartak elszállásolni.



Gyakorolnak a csehek

(09:41) Közös gyakorlatot kezdett a cseh rendőrség és a hadsereg, azzal a céllal, hogy felkészüljenek a migrációs válság kezelésére, elsősorban a határellenőrzések esetleges felújítására. Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitány elmondta: a gyakorlatot a cseh-osztrák határon tartják, ezért ma délelőtt néhány közúti határátkelőn ellenőrzik az átkelőket. Csehországban a múlt héten jelentették be, hogy húsz katonát és technikai eszközöket küldenek Magyarországra október közepén, hogy segítsenek a migránsválságban.

Mintegy 370 millió forint a kísérő nélküli gyermekek ellátására

(8:35) A kormány mintegy 370 millió forintot biztosít a migránsként érkező, kísérő nélküli gyermekek ellátására. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az emberi erőforrások miniszterének figyelemmel kell kísérnie a nemzetközi védelemben részesülő gyermekek helyzetét, és arról legalább félévente tájékoztatnia kell a kormányt. Balog Zoltán feladata az is, hogy készítsen előterjesztést, ha további forrásra van szükség az ilyen gyermekek elhelyezéséhez.

Berlin tovább szigorít?

(08:20) A német kormány újabb menekültügyi szigorításon dolgozik - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap úgy tudja, hogy a tervek szerint kiterjesztik a határokra az úgynevezett repülőtéri eljárást, amelyben 48 óra alatt elbírálják, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e medenékjogot kérni. Az eljárást főleg akkor alkalmazzák, ha valakinek nincsenek papírjai, vagy nyilvánvalóan nem szorul a német állam védelmére. A belügyminisztérium egy szóvivője a lapnak azt mondta: rövidesen tárcaközi egyeztetésre bocsátják a jogszabálytervezetet.

Kedden több mint 6600 embert fogtak el

(07:40) Az ORFK adatai szerint kedden 6644 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt - közölte az ORFK. Három emberrel szemben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Szijjártó New Yorkban

(06:30) Az Adria és a Baltikum közötti közép-európai térség infrastrukturális fejlesztéséről és a migráció globális kezeléséről tárgyalt kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök kezdeményezésére létrejött adriai-balti-fekete-tengeri együttműködés első ülésének résztvevői a térség hiányzó, észak-déli irányú infrastruktúrájának, az energia, a közlekedés és a digitális világ területének kiépítésért, az uniós források közös igényléséért fognak össze.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) részt vesz az adriai-balti-fekete-tengeri összefogás erősítéséről tartott tanácskozáson 2015. szeptember 29-én. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton

Az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakán New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) részt vesz az adriai-balti-fekete-tengeri összefogás erősítéséről tartott tanácskozáson (MTI-fotó: KKM/Kovács Márton)



"Belátható ideig nem lehet megállítani"

(05:45) A menekülthullámot belátható ideig nem lehet megállítani, ezért el kell zárni az illegális beáramlás útját - mondta Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének vitájában. A testület által elfogadott állásfoglalás - elismerve a schengeni külső határok megvédésének szükségességét - nem a kerítés építésében látja a lehetséges megoldást, hanem az európai országok közötti méltányos teherelosztásban.

Japán gyorssegély

(05:40) Japán ebben az évben 810 millió dollár gyorssegélyt nyújt az iraki és szíriai menekülteknek, és további 750 millió dollárt készít elő "a béke építésének megsegítésére" a Közel-Keleten és Afrikában, beleértve az iraki vízellátás és szennyvíz-rendszerek kiépítésének támogatását. - jelentette ki kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Abe Sindzó japán miniszterelnök.

Emelt az USA

(05:35) Az Egyesült Államok által befogadandó menekültek számát 2016-ban az eddigi 70-ről 85 ezerre emelte fel Barack Obama amerikai elnök egy kedden aláírt rendeletében. A 2017-es pénzügyi évben az amerikai menekültkvótát a tervek szerint 100 ezerre fogják emelni, a szíriai válsággal kapcsolatos amerikai segélyek összege pedig meghaladja immár a 4,5 milliárd dollárt.

Tűz egy német menekülttáborban

(05:30) Németországban ismét tűz ütött ki egy menedékkérők befogadására előkészített épületben. A Baden-Württemberg tartománybeli Oberteuringenben csaptak fel a lángok egy átalakított raktárban. A csarnok lakhatatlanná vált. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy műszaki hiba okozta a tüzet. A legutóbbi összesítés szerint az idén Németországban 22 gyújtogatásos támadás történt menekültszállások - többnyire még üresen álló épületek - ellen.

Németh Zsolt: egyensúly kell a humanizmus és az ésszerűség közt

Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a humanizmus és az ésszerűség között - hangsúlyozta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének a migrációs és menekültügyi helyzetről folytatott vitájában. Németh Zsolt szerint Európának korlátozott a képessége arra, hogy különböző társadalmi, kulturális hátterű tömegeket integráljon. A fideszes politikus úgy véli, meg kell szüntetni a válság kiváltó okait jelentő háborúkat, meg kell védeni a schengeni övezet külső határait, meg kell reformálni a regisztrálására vonatkozó dublini szabályokat, pénzzel kell támogatni a biztonságosnak számító tranzitországokat és fel kell lépni az embercsempészek ellen.

KEDDEN TÖRTÉNT:

Horvátország a zölddhatár lezárásra készül

A harmadik napja tartó eső és a hűvös idő ellenére továbbra is százával érkeznek a migránsok Szerbia felől Horvátországba. A határsértőket a nehéz körülmények sem tartják vissza, a bapskai határátkelőnél kedden reggel ismét több tucatnyian vártak arra, hogy bejussanak Horvátországba. Horvátország közben készül a magyar zöldhatár lezárására. A horvát Jutarnji List című napilap szerint a hatóságok egyik terve, hogy miután Magyarország befejezi a kerítést, Szlovénia felé irányítják a migránsokat. Ebben az esetben azonban - hogy szabályozhassák a beáramlást - néha lezárnák Szerbiával közös határukat. Zoran Milanović horvát miniszterelnök az opatovaci befogadótábornál azt mondta: Horvátországnak joga van eldönteni, hol nyitja meg a határait.

Két hét alatt 85 ezren jöttek át a szerb-horvát határon

A bapskai és a tovarniki folyosókon kívül nem akarnak más útvonalat engedélyezni a határsértőknek. A legfrissebb adatok szerint szeptember közepe óta 85 ezer migráns lépte át a szerb-horvát határt. Horvátországból szinte mindenkit Magyarország felé szállítottak. Kedden is nagy volt a forgalom napközben a horvát-magyar határon. Vonatokkal és buszokkal is érkeztek a migránsok. Barcsnál délután több mint kétezren lépték át a határt. Beremenden közben folyamatosan építik a tranzitzónát. Ide Horvátország felől 10 busz érkezett délelőtt. Mindegyiken több tucatnyian utaztak. A magyar-horvát határról a legtöbb bevándorlót a nyugati határhoz, Hegyeshalomra szállítják. Ide sorra érkeztek napközben a migránsokkal teli járatok, egy-egy vonaton mintegy 1500-an utaznak.