Tesztelje magát! Átverheti egy számítógép?

Valódi és egy hamis weboldal között a felhasználók csupán 24 százaléka tud különbséget tenni. És ön?

Egyszerű, ezen az oldalon, magyar nyelven elérhető tesztet készített a Kaspersky. Kitöltésével gyorsan felmérhetjük, mekkora kockázatnak tesszük ki magunkat, milyen valószínűséggel veszíthetjük el értékes fájljainkat, kényes adatainkat vagy akár a pénzünket az interneten keresztül.

Alább egy kép a tesztből. Kattintson a képekre, hogy eldönthesse, melyik Facebook oldalra lépne be!


A felhasználó biztonsága a digitális környezetben számos tényezőtől függ. Először is függ attól, hogy képes-e gyorsan meghozni a megfelelő döntéseket. A helyes online szokások megvédhetik a digitális személyazonosságát, pénzét és személyes adatait vagy könnyű prédájává változtathatják a bűnözőknek.

Úgy tűnik, az internethasználók gyakran nem ismerik fel a potenciális fenyegetéseket. A Kaspersky Lab által szervezett korábbi felmérésből kiderül, hogy 16 ország képviselői átlagosan 95 pontot kaptak a lehetséges 150-ből. Ez azt jelenti, hogy az elméleti szituációk csupán felére érkezett helyes és biztonságos válasz, a fennmaradó esetekben a felhasználók ki vannak téve a kellemetlen következmények kockázatának.

A vizsgálat során csupán a válaszadók 24 százaléka volt képes felismerni egy valódi weboldalt anélkül, hogy egy adathalász oldalt is kiválasztott volna mellé. Mi több, a megkérdezettek 58 százaléka csak az adatlopásra tervezett adathalász oldalt választotta ki. Minden tizedik felhasználó kész megnyitni egy csatolt fájlt ellenőrzés nélkül egy gyanús e-mailben, miáltal sok esetben elindítja egy rosszindulatú program települését.