A köztévé csinos meteorológuslányai - Harmadik rész: bemutatjuk Laza Borit

Folytatódik sorozatunk a köztelevízió meteorológuslányairól. Az első részben Molnár Csilláról tudhattuk meg, hogy falja a könyveket és van egy furcsa nevű sündisznója, Brockhauser Barbaráról kiderült, komoly hatást gyakorolt karrierjére a Holnapután című film és bármikor bármennyi sült krumplit meg tud enni, a sorozat utolsó részében pedig Laza Bori sminkje mögé kukkantunk be egy kicsit. Galériával!

- Mikor csörgött az óra?
- 3:20-kor. Jó lett volna még aludni. Ennyire látszik?

- Dehogyis. Ha látszana, akkor sem mondanám. Meg lehet ezt szokni?
- Nehezen. Azt hittem, könnyű lesz, mert középiskolásként 6-kor kellett kelnem. Nem gondoltam, hogy létezik még annál is korábbi kelés, de tévedtem.
KATTINTSON A KÉPGALÉRIÁÉRT!
Laza Bori

- Miért kellett akkor ébredned?
- Iváncsán nőttem fel, egy körülbelül 3000 lelkes községben. A nyolcosztályos gimnáziumot már Dunaújvárosban végeztem, ami onnan körülbelül 40 percnyi buszozásra volt. Minden nap ingáznom kellett, ami a 6 órás keléssel járt együtt. De hol van az a 3:20-tól? (Nevet.)

- És hogy következik ebből a meteorológia?
- A szüleim tanárok: édesanyám ének, édesapám magyar-történelem, előbbitől a zene, utóbbitól az irodalom szeretete ragadt rám. Énekkaros voltam, zongoráztam, szavalóversenyeken indultam, igazából színésznő szerettem volna lenni, de eléggé bizonytalan pályának éreztem. Úgy gondoltam, hogy a tudományban több lehetőség rejlik, kedveltem a matekot, a fizikát és a földrajzot is, szóval három nappal a jelentkezési határidő előtt inkább az ELTE mellett döntöttem.

- Nem kapkodtad el.
- Nem, jól megfontoltam. (Nevet.) Amúgy mindig is nagyon érdekelt, mi zajlik a légkörben. Sokszor csak néztem felfelé, kémleltem a felhőket. A barátaim az elején még kinevettek, mára már megszokták. „Na, Borit elveszítettük, már megint az eget bámulja” – hallom manapság is gyakran. (Nevet.)

- Szerencsére most zárt helyen vagyunk. Nem választottál akkor rosszul ezek szerint.
- Nem, egyáltalán nem. Később éghajlatkutató szakirányra jártam, aztán felvettek a reptérre, a tévé mellett ott is dolgozom.
Névjegy: Laza Bori 1988. augusztus 10-én született Dunaújvárosban. Ott járt középiskolába, majd egyetemi tanulmányait az ELTE-n végezte. A Hungarocontrol Magyar Légiforgalmi Szolgálatnál meteorológus, mellette a márciusban átalakított köztévé egyik időjósa. Elmondása szerint „macskaőrült”, ha meglát egy cicát az utcán, mindent eldob, hogy megsimogathassa.

- Gondolom meteorológusként.
- Talált. Előrejelzéseket írok, ha szükséges, kiadom a veszélyes jelenségekre szóló riasztásokat, melyek miatt kerülőútvonalra is küldhetik a gépeket. A Budapestről induló repülőknek is nyújtok tájékoztatást az adott útvonalra vonatkozóan, illetve a légiforgalmi irányítóknak tartok eligazítást a légtérben várható veszélyes időjárási elemekről.

- Van akkor rajtad nyomás.
- Nagyon is. Könnyen baleset történhet, ha hibázok.

- És hogy jött emellé a tévé?
- A reptéren 24-48 órás szolgálatban dolgozom, a pihenés mellett így bőven marad szabadidőm, amikor a barátaim többsége dolgozik. Viszont haszontalannak éreztem magam, amikor otthon kellett ülnöm, ezért jelentkeztem, és felvettek.

- Remekül hangzik, de nem lett volna jobb inkább pihenni, mint folyamatosan a címlapon lenni? Mármint, az elején azért főleg negatív hangvételű cikkek jelentek meg rólatok.
- Nehéz időszak volt, ráadásul én voltam az első időjós az új hírcsatornán. Elkezdtem olvasni a kommenteket, kaptam hideget-meleget. Igen, akkor úgy éreztem, nagyobb fába vágtam a fejszémet, mint korábban gondoltam. Nehezen dolgoztam fel, két-három hét kellett, mire elült a felhajtás. Aztán persze értek jó dolgok is, olyanokkal is újra kapcsolatba kerültem, akikkel legalább 10 éve nem is beszéltem. Ismeretlen emberektől is sok bíztatást kaptam, ez erőt adott, manapság már jól érzem magam. A két munka sokat kivesz persze belőlem, de eddig mélyen szunnyadó energiákat is fel tudok szabadítani. (Nevet.)

- Micsoda készség. Akkor nyilván nem otthon töltöd a maradék szabadidődet.
- Nem, dehogy. Mindenben benne vagyok, szeretem az izgalmat és a változatosságot. Nemrég evezőtúrán voltam, sétarepültem, nyáron körbetekertem a Balatont, a múlt héten sziklát is másztam. Fociztam 15 évig, nemrég gombászni voltam az erdőben, és imádok főzni, de főleg sütni. Nagyon kedvelem a társasjátékokat is, az Activity a kedvencem.

Forrás: Laza Bori

Forrás: Laza Bori



- Beszélni, vagy mutogatni szeretsz inkább?
- Inkább mutogatni, az nehezebb, de viccesebb is. (Nevet.) Igazából minden jó, amit a barátaimmal csinálok. Most egy túlélőtúrára készülünk.

- Azt meg hogy kell elképzelni?
- Kiraknak a semmi közepén, kapsz egy térképet, és ki kell deríteni, hol vagy, majd megtalálni a következő lépéseket. Mindenféle feladatokat kell teljesíteni, csapatban mozogva, de számít az idő is. Ha elfogy, véged van.

- Kár lenne érted. Kitől tudnánk meg akkor az időjárást?
- Remélem, visszatérek azért. (Nevet.)