65 fölött aktívak a közösségi hálón

Az Európai Unió lakossága 65 és 74 év közötti korosztályának kevesebb mint fele - 42 százaléka - használta az internetet 2014-ben.

Magyarországon ez az arányszám 28 százalék, ám a magyar 65 év fölöttiek a közösségi hálók legaktívabb használói az uniós tagállamok idős korosztályában - derül ki az Eurostat által kedden Luxemburgban közzétett adatokból.

Az idősek október elsejei világnapja alkalmából közzétett jelentésből kiderül, hogy a 65-74 éves korosztályban az észak-európai tagállamok lakói élnek leggyakrabban az internet adta lehetőségekkel, Dániában 84, Luxemburgban 81, Svédországban 78, Hollandiában 76, az Egyesült Királyságban 70, Finnországban 68 százaléknyian használták az internetet. A legkevesebben ebből a korosztályból Romániában és Bulgáriában - 10-10 százalék - éltek a világháló lehetőségeivel, előttük áll Görögország (14), Ciprus (16) és Horvátország (17 százalék) .

Képünk illusztráció. (Fotó: Reuters)

Képünk illusztráció. (Fotó: Reuters)



Az idősebb internethasználók nagy többsége - 86 százalék - e korosztályban leginkább levelezésre használta a világhálót. Termékekről és szolgáltatásokról szóló információk szerzésére 79 százalékuk, hírolvasásra 60, vásárlásra 42 százalék. A közösségi hálókon 23 százaléknyian voltak aktívak.
Magyarországon az idősebb internethasználók 89 százaléka e-mailezett, 84 százaléka termékek és szolgáltatásokról szóló információk után kutatott, 89 százaléka híreket olvasott, 11 százaléka vásárolt a világhálón. 51 százalékuk élt aktív életet a közösségi oldalakon.

Ami az utóbbit illeti, nagy különbségek mutatkoznak a tagállamok között. Az adatok érdekessége, hogy a német idősek használják legkevésbé - 11 százalék - a közösségi oldalakat, a cseheknek csupán 15, a franciáknak 17 és a litvánoknak 18 százaléka.

A listavezető magyar idősek mögött a második helyen a portugálok állnak 44 százalékkal. Őket a svédek követik 43 és a lettek 41 százalékkal.