Tálibok foglaltak el egy nagyvárost

"Kunduz városa a tálibok kezére jutott" - közölte Szedik Szedikki, az afgán belügyminisztérium szóvivője. A 2001-es amerikai invázió óta ez az első eset, hogy a lázadók kezére kerül egy tartományi központ. Az Egyesült Államok és a NATO harcoló csapatainak idei kivonulása óta komoly kihívást jelentenek a tálibok szüntelen és heves támadásai az afgán biztonsági erőknek.

Az iszlamista fegyveresek hajnalban indítottak támadást a Kabultól északra fekvő nagyváros ellen, és helyiek elmondása szerint tizenkét órával az afgán katonaságot és hírszerzést felkészületlenül érő támadás megkezdése után benyomultak a központba, ahol kormányzati épületeket foglaltak el és több száz fegyencet szabadítottak ki. A szóvivő szerint a szélsőségesek célpontja a város fő börtöne és a rendőrkapitánysága volt.



Szedikki elmondása szerint a kunduzi fegyveres erők fel voltak készülve a tálibok támadására, "de nem egy ilyen mértékűre, és nem egy olyanra, amelyet tíz különböző helyszínről irányítottak egyszerre".

Az afgán rendőrség szerint a tálibok több száz emberüket vetették be a harcokban. Egy magas rangú amerikai tisztviselő arról számolt be, hogy az Egyesült Államok hadseregének tudomása szerint mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett. A biztonsági erők erősítése megérkezett a helyszínre, és hamarosan támadást indítanak a tálibok állásai ellen - tette hozzá a szóvivő.

A brutalitásukról és az iszlám törvények szigorú alkalmazásáról ismert tálibok közösségi oldalakon jelentették be győzelmüket, illetve közölték, hogy a város tanárainak, orvosainak és közalkalmazottjainak állásai és személyes vagyona biztonságban vannak.

Szemtanúk elmondása szerint a fegyveresek letépték az afgán elnök és más politikai vezetők képeit, és kitűzték a mozgalom fehér színű lobogóit az irányításuk alá került területeken. Sok helyi a város repülőterére menekült - tették hozzá. A stratégiai jelentőségű területek, köztük a repülőtér az afgán erők irányítása alatt vannak - közölte a szárazföldi csapatok helyettes vezérkari főnöke. A tisztviselő megjegyezte, a támadók között "külföldi harcosok" is voltak.

Feltételezések szerint a tálibok szövetséget kötöttek más lázadó szervezetekkel, köztük az Üzbég Iszlám Mozgalom (IMU) nevű csoporttal, illetve a Pakisztánból Afganisztánba menekült milicistákkal. Kunduz sikeres offenzívája arra utalhat, hogy a szélsőségesek fegyveres tevékenységére nincs komolyabb hatással a korábbi feltételezések szerinti tálib vezetői szintű belharc.

Miután az iszlamista lázadók megerősítették korábbi vezetőjük, Omár molla halálhírét, Manszúr mollát választotta meg egy tálib vezetői tanács a szélsőséges szunnita mozgalom élére. Értesülések szerint ezzel a döntéssel nem ért egyet mindegyik vezető, viszont attól függetlenül, hogy feltételezések szerint az új vezér megválasztásával viszály keletkezett a tálibok között, a kormányerők elleni támadások nem hagytak alább.