Miért dobálják el az irataikat szír migránsok?

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő érthetetlennek tartja, miért dobálták szét a szír állampolgárok azokat az irataikat - köztük regisztrációs papírokat, útleveleket, menekültstátuszt igazoló dokumentumokat -, melyek lényegesen könnyebbé tennék az Európai Unióba való törvényes belépésüket.

Az M1 annak kapcsán kérdezte meg a szakértőt, hogy egy Szeged környéki férfi eldobált regisztrációs papírokat, szerb személyigazolványt, érvényes svéd tartózkodási engedélyt, Jordániában kiadott politikai menekültstátuszt igazoló dokumentumot, katonakönyveket, útleveleket gyűjtött össze az elmúlt hetekben. A papírokat szinte kivétel nélkül szír állampolgárok nevére állították ki - hangzott el a Híradóban.

Georg Spöttle azt mondta: "nagyon-nagyon nyomós okuk kellett hogy legyen" arra, hogy egy szír útlevelet eldobjanak, amellyel most Németországban mindenféle regisztráció és menedékjog kérése nélkül három évig tartózkodhatnának. A szakértő szerint az lehet a magyarázat, hogy talán valahol Európában vagy Európán kívül a hatóságok "célkeresztjébe kerültek", talán (az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tartott) an-Nuszra Frontnál harcoltak, vagy az Iszlám Állam harcosai voltak.

Az M1 Híradója szerint az eldobált iratok között olyan "útikönyvet" is találtak, amelyben tanácsokkal, térképekkel, jogaik ismertetésével segítik a migránsokat, s részletesen ismertetik az ujjlenyomatadás szabályait is. A bevándorlókat arra is biztatják, hogy kérjenek jogi segítséget. Mint elhangzott: az interneten is részletes tájékoztatók találhatók az egyes országokról, s nevekkel, telefonszámokkal jelölik meg, hova fordulhatnak segítségért a migránsok. A magyarországi résznél a jogi segítséget keresőknek elsőként a Magyar Helsinki Bizottságot jelölték meg - hangzott el a Híradóban.



Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke múlt szombaton ennek kapcsán úgy reagált, a hatályos jogszabályok alapján régóta segítik a menekülteket. Szervezetük erről széles körben ismert erről - jegyezte meg.

A Magyar Idők korábban azt közölte, hogy az illegális bevándorlóknak készített útikönyvet a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványa támogatta a kiadványok terjesztését. Ezt viszont az alapítvány cáfolta.