Kövér László: Európa teljes szellemi és morális csődben van

Az Országgyűlés elnöke szerint a most zajló migrációs hullámban az a lehetőség rejlik, hogy rábírják az uniót, komolyan foglalkozzon identitásbeli kérdésekkel, és valamilyen módon döntsön is.

Kövér László az Echo Tv Mélymagyar című műsorában péntek este azt mondta: ami most zajlik körülöttünk, abban semmi meglepő nincs, ami meglepő, az az, ahogy ezt az európai kormányok kezelik.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI/EPA/Peter Foley

Kövér László, az Országgyűlés elnöke. (MTI/EPA/Peter Foley)



Úgy vélekedett, lehetett előre látni ezeket a történéseket, és azon titkosszolgálatok, amelyeknek vannak pozícióik a válságövezetekben, jelezték is, hogy mi készülődik, de kormányaik valamilyen okból ezzel nem foglalkoztak.

A házelnök szerint Európa teljes szellemi és morális csődben van, az unió régebbi tagállamainak politikai vezetői nem tudják eldönteni, hogy az illegális "migránsinvázió" egy lehetőség-e, ami segíthet a munkaerőhiányon, vagy olyan biztonsági-kockázat tényező, amit jó lenne minimalizálni vagy elkerülni.

Angela Merkel német kancellár azon lépése, amivel gyakorlatilag kitárta a kapukat és beinvitálta a szír menekülteket, Kövér László szerint nem politikusi gyengeség vagy szubjektív hiba, hanem a német elit tanácstalanságáról árulkodik. Ami még nagyobb baj, az Európai Unió (EU) tagállamai és maga az unió - már ha egyáltalán van még - olyan mély identitásválságban van, amilyenben még soha - állapította meg.

Mindenesetre a nehezen kezelhető és még az elején járó migrációs hullámban az a lehetőség rejlik, hogy végre az identitásbeli kérdéseket az asztalra tegyék, és rábírják az EU-t, komolyan foglalkozzon ezekkel és döntsön is - tette hozzá.

"Az is egy döntés, hogy mindenki úgy teszi tönkre a hazáját és az életét, ahogy akarja, de engedtessék meg a különállás joga, hogy mi ne akarjunk öngyilkosok lenni semmilyen, és különösen ne ebben a formában. Engedtessék meg, hogy megőrizzük a magunk kultúráját, etnikai összetételét, hogy azon integrációs problémákkal foglalkozzunk, amik egyébként is nehezen megoldhatók" - fogalmazta meg az Országgyűlés elnöke.



Arra a kérdésre, hogy valójában mi folyik Európában, azt válaszolta: az utca egyszerű embere világosan jelzi, mi a véleménye az ügyről, a saját kormányáról és intézkedéseiről. Az emberek józan esze nem ment el, sőt a politikusoké sem annyira, mint látszik, csak a bátorságuk ment el - jelentette ki. A házelnök szerint "a liberális véleményformálók szellemi és erkölcsi terrorja totálissá vált", s a politikusok azért nem mernek bátrabban nyilatkozni, mert "politikai értelemben azonnal kilövési engedély érkezik rájuk".

Kövér László szerint az európai elit egyik része érdekelt abban, ami történik, a "nemzetköziségben érdekelt baloldal és a nemzetköziségben érdekelt, azt a gyakorlatban megvalósító" nagytőke természetes szövetségesekké válnak.

Mint mondta, az európai néppárti, jobboldali politikusok - leszámítva az egyre népszerűbb radikális, már-már rendszertagadó pártokat - gyávák, és a politikai korrektség terrorja alatt nem merik a saját választóik véleményét képviselni, aminek egyenes következménye lehet, hogy a választók ott fogják hagyni őket. Ennek következményét az európai demokráciákra nézve nem látni - jegyezte meg.

Ami zajlik, annak nemcsak a keresztény civilizációra van óriási fenyegető hatása - jegyezte meg, hozzátéve: ha Európát a keresztény-zsidó kultúrkörtől eredeztetjük, tudomásul véve, hogy komoly zsidó közösségek élnek Nyugat-Európában, amelyeket már a menekülthullám előtt atrocitások érték, akkor fel kell tenni a kérdést: ez sem számít? A terrorizmusnak konkrét áldozatai lesznek, és azok nagyobb valószínűséggel kerülnek ki a zsidó közösségek tagjai közül, mint a nem zsidókéból - vélekedett.

Összegzése szerint ott, ahol "a hülyeség elégséges magyarázat", ott nem érdemes bonyolultabbat keresni. "Ezek ennyire hülyék, mint amennyire látszanak, vagy ha nem hülyék, akkor megvan a világos motivációjuk, miért akarják megbontani Európa jelenlegi, már régen nem egyensúlyban lévő etnikai, kulturális és politikai viszonyait" - szűrte le a következtetést Kövér László.

Kitért arra is, hogy a nemzetállami szuverenitás racionális mértékét megőrző integrációt szeretnének. Az uniós csúcson a legfontosabb kérdésről, Európa legrövidebb szárazföldi határának védelméről azonban nem sikerült megegyezni - mondta, föltéve a kérdést, akkor mire való ez az egész, arról szól az unió, hogy az egy "Faymann nevű labanc" nézőpontjából nem szalonképesen nyilatkozó politikusokat "kukoricára lehet térdepeltetni?"

Szerinte az unióban előbb-utóbb kenyértörés lesz, az a kérdés, hogy hol törik a kenyér, s szerinte nem biztos, hogy Kelet és Nyugat határán.

A lehetséges megoldást vázolva kiemelte: rendet kell csinálni Szíriában, Irakban és Afganisztánban, kerül, amibe kerül. Nem feltétlenül csak katonai értelemben, hanem be kell bizonyítani, hogy Európa és a Nyugat nem csak arra képes, hogy a nyomorúságos életüket szétbombázza, hanem arra is, hogy jobb élet lehetőségét teremtsen számukra a szülőföldjükön - fejtette ki, hozzátéve: ezt a konszolidációt Amerika soha nem vállalta fel.

Kövér László szerint egy újfajta együttműködési rendszert is ki kell alakítani, aminek egyik legkényesebb pontja a felelősség kérdése lesz.