Akár életfogytiglant is kaphat a röszkei zavargások egyik hangadója

Életfogytiglanra is ítélhetik a múlt heti röszkei zavargás egyik hangadóját, akit éppen egy hete, a győri vasútállomáson fogtak el a TEK emberei. A 39 éves szír férfi ellen eddig határzár tiltott átlépése miatt nyomoztak, tegnap azonban terrorcselekmény elkövetésével is meggyanúsították.

Egy gyerekkel a karján üldögélt a győri vasútállomáson múlt szombaton az a szír férfi, aki három nappal korábban a röszkei zavargás egyik hangadója volt.

A férfi hangosbeszélővel a kezében buzdította az arcukat eltakaró migránsokat, akik palackokkal és kövekkel, később betondarabokkal dobálták a határátkelőt védő rendőröket. Később, miután a támadók kifeszítették a kaput, a tömeggel együtt ő is benyomult a lezárt területre.

Amikor a TEK Győrben elfogta, a sajátján kívül nyolc másik útlevél és négy bankkártya volt nála. A szír férfi ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt indult büntetőeljárás. Pénteken azonban a nyomozók kiterjesztették a gyanúsítást.

"A 39 éves, szír állampolgárságú férfit a tegnapi napon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a beszerzett adatok alapján terrorcselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki" - mondta Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.

A büntető törvénykönyv szerint terrorcselekménynek számít többek között az is, ha valaki azért, hogy az államot valamire rákényszerítse, hivatalos személy, például egy rendőr ellen erőszakos bűncselekményt követ el. A bűncselekmény büntetési tétele tíz évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés.



Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó szerint a rendőrség a világ minden országában zéró toleranciával lép fel a terrorcselekményekkel szemben. Mint mondta, a terrorizmus szónak jogilag tágabb értelme van, mint a hétköznapi beszédben.

"A terrorizmus nem azt jelenti, hogy valaki felrobbant valakit, vagy megöl valakit. A fenyegetés, a félelem létrehozása is az. Az is az, ha valaki ezt támogatja, segíti és önmaga nem is tesz semmit. Az is az, ha tapasztalja, hogy van ilyen a környezetében, vannak ilyen szándékok, de a hatóságok felé nem jelzi ezt, nem védi meg a saját közösségét. És nyilván az is beletartozik, ha valaki ezeket finanszírozza, támogatja, segíti" - mondta Perjési Zsolt.

A Győrben elfogott szír férfi azért került terrorcselekmény gyanújába, mert a röszkei határátkelőnél buzdította a rendőröket dobáló migránsokat. A határzár tiltott átlépésével együtt halmazati büntetésül tizenkét és fél évtől életfogytig terjedő fegyházbüntetés vár rá.