Áder János: a párizsi klímacsúcs sikere nélkül nem teljesíthetők a fenntartható fejlődési célok

Ha a világ országai az év végi párizsi klímacsúcson nem lesznek eredményesek a klímaváltozás elleni fellépésben, akkor nem lesz teljesíthető egy sem az ENSZ pénteken elfogadott fenntartható fejlesztési céljai közül, s ez végeredményben megnöveli a háború és migráció felerősödésének veszélyét - figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök pénteken a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján, New Yorkban.

A magyar államfő reményét fejezte ki, hogy a tagállamok képviselőinek Ferenc pápa felszólalása, és a 15 évre szóló új fejlesztési program elfogadása után tanúsított lelkesedése nemcsak a pillanatnak szólt, és mindenki át fogja gondolni a Párizsban képviselendő álláspontját.

Áder János emlékeztetett rá, hogy a Római Klub több mint 40 évvel ezelőtt fogadta el jelentését, amely rávilágított arra, hogy az addig korlátlannak tartott fejlődés nem fenntartható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világ országainak nemhogy 40 éve nincs, de hamarosan 40 napja sem marad a megegyezésre.

Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján a világszervezet New York-i székházában. MTI Fotó: Bruzák Noémi



"Sokan és sokszor idézték azt a kelet-afrikai közmondást, hogy a Földet nem őseinktől örököltük azért, hogy azt tegyük vele, amit akarunk, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön. Csakhogy az eddigi párizsi klímafelajánlásainkat nézve, ha nem térünk észre, gyermekeink örökségét feléljük, megsemmisítjük, elherdáljuk" - fogalmazott az elnök.

"Hiába fogadtunk el ma délelőtt látványos fenntartható fejlődési célokat más területeken, ha a klímacél nem teljesül, a többi fejlődési cél elérése is reménytelen. Ha Párizsban nem leszünk eredményesek, és még több széndioxidot bocsátunk ki a légkörbe, és még tovább fűtjük a bolygót és még inkább fokozzuk az elmúlt évek káros hatásait, akkor a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-termelés, a fenntartható vízgazdálkodás csupán vágyálom marad" - mondta.

Rámutatott, hogy a megművelhető területtel együtt csökken a megtermelhető élelmiszer mennyisége, ha pedig tovább gyorsul a víz körforgása, a hidrológiai ciklus, akkor egyre gyakoribb és egyre súlyosabb természeti katasztrófákkal kell számolni. Ha tovább folytatódik a tengerek, óceánok savasodása, akkor egymilliárd ember elsődleges élelmiszerforrása kerül veszélybe.

"Mi következik mindebből? A szegénység nem csökken, hanem nőni fog. A társadalmi egyenlőtlenség nem csökken, hanem nőni fog, és ebből adódóan nőni fog természetesen a társadalmi feszültség is, ami ellehetetleníti a jó kormányzást, a biztonságot és a békét" - jelentette ki.



"A végén háború és a mostaninál lányegesen nagyobb mértékű migráció következik" - hangsúlyozta Áder János.

A magyar elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik több mint 40 év után lehetővé tették, hogy a világszervezet tagállamai megállapodhassanak a fenntartható fejlődési célokról. Emlékeztetett rá ugyanakkor, hogy ez alatt a négy évtized alatt a világ népessége és az üvegházhatású gázok kibocsátása egyaránt megduplázódott, felére csökkent viszont az egy főre eső édesvíz mennyisége. Ezen időszak alatt a mezőgazdasági földterületek nagysága évente egy Belgium nagyságú területtel csökkent.

Az államfő az ENSZ-ben elmondott beszédét követően eszmecserét folytatott Jerry Brownnal, a rendkívüli aszály sújtotta Kalifornia állam kormányzójával.