Kő kövön nem marad Európában, ha elindul a családegyesítés

Többszörösére is nőhet az Európába idén előrejelzett egymillió menedékkérő száma, ha megkezdődnek a családegyesítések. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint rendkívül későn ültek össze az EU vezetői, hogy megoldást találjanak a migrációs válságra.

Nagyságában és összetettségében is példa nélküli a jelenlegi migránsválság, amely tartósnak ígérkezik - állapította meg az OECD legfrissebb tanulmánya. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai szerint a hónap elejéig 700 ezer menedékkérőt regisztráltak az Európai Unióban, az év végéig pedig akár az egymilliót is meghaladhatja a menedékkérők száma. Egyre több szakértő beszél eközben arról, hogy ez a szám az esetleges családegyesítések miatt rövid időn belül akár a többszörösére is növekedhet.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán azt mondta, Szíriából valamint a több millió szír menekültet befogadó környéki országokból is özönlenek az emberek, és ha egyszer elkezdődik a családegyesítés, akkor „Európában kő kövön nem marad”.  A törökök ugyan lezárták a szárazföldi határukat Görögország irányába, de a migránsok 90 százaléka tengeren megy tovább Európa felé – tette hozzá.

Nógrádi György arról is beszélt, szerinte "rendkívüli mértékben megkésett" volt a migrációs válság fejleményeit és lehetséges megoldásait megvitató szerdai EU-csúcstalálkozó, amely ráadásul nem hozta meg a várt áttörést sem.

Nézete szerint az előre közzétett pontok nagy része olyan intézkedéseket tartalmazott - például az unió egységes védelme -, amelyeket már két éve meg kellett volna hozni. Kiemelte, "azt az alapvető stratégiai áttörést, amire Európa és a világ várt, nem hozta meg" a találkozó.

Nógrádi György reagált Németország csütörtök reggeli bejelentésére, amely szerint szerdán száz albán menedékkérőt toloncolt ki, és október 2-áig további 450-et kényszerít területe elhagyására. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Németország abból indul ki, hogy biztonságos harmadik országból nem jöhet bevándorló, jelenleg pedig a Balkán összes országa biztonságosnak számít.

Hozzátette, a németek nagyon "korrektek", mert az albánokat Magyarországra is visszaküldhetnék, hogy a magyarok gondoskodjanak hazaküldésükről, ehelyett azonban megoldják ezt charterjáratokkal.