Kárpátaljai álmot váltanak valóra a hódmezővásárhelyiek

Új óvoda épül a kárpátaljai Mezőváriban Hódmezővásárhely támogatásával. Erről írt alá együttműködési előszerződést a magyar város, az ukrajnai Beregszász járásban található település és a Kárpátaljai Református Egyházkerület. A közadakozásból megvalósuló beruházás a határon túli falu történetének egyik legnagyobb támogatása.

Hódmezővásárhely még májusban döntött arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felhívásához csatlakozva gondját viseli egy kárpátaljai magyar településnek. A város akkor négymillió forintos gyorssegélyt nyújtott, és egy szakértői bizottság is Beregszász járásba utazott, hogy felmérje, milyen népjóléti intézkedéssel lehet könnyíteni az ottani magyar közösség életén.

A felmérések után a hódmezővásárhelyi önkormányzat adománygyűjtésbe kezdett. A befolyt összegekből az elképzelések szerint új óvoda épül Mezőváriban. A még szocialista időszakban létesített, mára már omladozó, monumentális és gazdaságtalan fenntartású intézmény ugyanis hosszútávon nem tudja már ellátni a feladatát.

Az új óvoda viszont 100 gyermeket fogadhat majd be, és az önálló jogkörrel rendelkező Kárpátaljai Református Egyházmegye fenntartásába kerülhet.

„Óriási szükség van egy korszerű óvodára, ezért köszönet a nagylelkű felajánlásért. A Szovjetunió felbomlása óta nem kapcsolták be a régi, fenntarthatatlan épületben a fűtést, viszont mezőváriban most is sok gyerek születik, idén már 62-en jöttek világra. Az új, 100 fős óvoda egy olyan álom, amelynek megvalósításához Hódmezővásárhely és polgárai siettek a segítségünkre. Az adománnyal gazdagabb lett egy határon túli magyar település: Mezővári” – fejtette ki Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházmegye püspöke.

Az új óvoda helyét már ki is jelölték, a régi épülettel szembeni üres területen fogja fogadni a legifjabb gyermeket a létesítmény.

„A szóban forgó földterületet átadjuk az egyházkerületnek, és megkezdődhet az építkezés. A régi épületen jelenleg is dolgoznak, a korábbi négymillió forintos segélyből kicseréljük a nyílászárókat, és új kályhákat is beszerzünk. Az óvoda átköltözése után közösségi házként szeretnénk hasznosítani az épületet. 13 éve vagyok Mezővári polgármestere, azóta ekkora támogatás, mint ez az adakozás, még nem érte a falut” – árulta el Salamon Elemér, Mezővári polgármestere.



Eddig mintegy 50 magánszemély, vállalkozás, civil szervezet járult hozzá az új óvoda megépítéséhez közel 40 millió forint értékben. A végösszeg akár a 100 millió forintot is elérheti.

„A mostani előszerződés a tervezésről és az előkészítésről szól. Ezt követheti majd a kivitelezési szerződés, de amíg nincsenek meg az engedélyes tervek, nem lehet tudni a pontos paramétereket és a végösszeget. Szeretném hangsúlyozni, hogy a terveket a mezővári lakosok is véleményezhetik, magam részéről pedig remélem, hogy a beruházás minél előbb megvalósulhat” – tette hozzá Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere.

A beruházást a támogatók is folyamatosan nyomon követhetik majd egy internetes oldal segítségével. Az építkezés 2016-ban kezdődhet el, és 2017-ben már új óvoda fogadhatja a mezővári gyermekeket.