Szijjártó: Zágráb a szemünkbe hazudott

Szemenszedett hazugság, hogy Horvátország magyar kormányzati jóváhagyásával szállította vonattal migránsok tömegét egyenesen magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel. Ezt a hazugságot azóta a horvát miniszterelnök is elismerte - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombat délután a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter "arcátlan magatartásnak", a magyarországi szuverenitás súlyos megsértésének nevezte a történteket. Közlése szerint Horvátország ezzel "felmondta" az együttműködést, nemcsak Magyarországgal, hanem egész Európával.



A horvátok szemébe hazudnak a magyar és az európai embereknek is. Ahelyett, hogy ellátnák a bevándorlókat, regisztráció nélkül "ráöntötték őket hazánkra" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter az elmúlt napok eseményeit úgy értékelte, hogy Horvátország egyszerűen felmondta az együttműködést Magyarországgal, Európával, amikor regisztráció nélkül elkezdte Magyarországra önteni a migránsokat, ráadásul azt hazudta, hogy minderről egyeztetett is Budapesttel.

Dunakeszi, 2015. szeptember 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart A horvát miniszterelnök elismerte, hogy hazudtak címmel Dunakeszin a városháza előtt 2015. szeptember 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



E közben a horvát ellátó rendszer egy nap alatt összeomlott, Zágráb pedig megsértette Magyarország szuverenitását is, amikor egy vonatot küldött át a magyar határon. Magyarország tehát ismét egyedül maradt, de megvédi Schengent és határait is, mindezt pedig továbbra is az európai előírásokkal összhangban. Már kiépült az elsődleges védelmi vonal, és hamarosan áll majd a kerítés is – erősítette meg Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján.

A miniszter a két ország közötti külügyi, diplomáciai helyzetet, illetve a migránsok "ránk zúdításának" körülményeit taglalva kitért arra, hogy a horvát kormányzat korábbi állítása szerint a horvát és a magyar belügyminiszter egyezett meg a menekültek Magyarországra szállításáról.

Később helyi, rendőri egyezségre hivatkoztak, de egyik változat sem igaz. Pintér Sándor belügyminiszter nem állapodott meg semmiben a horvát belügyi tárca vezetőjével - szögezte le Szijjártó Péter.

Azzal, hogy - nem egyedüliként- a horvátok fittyet hánynak az EU-s szabályokra, ismét bebizonyosodott: Magyarország magára maradt, ennek ellenére "meg fogjuk védeni Magyarországot és a schengeni határt" - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint az eddig is mélyponton lévő magyar-horvát kapcsolatok most még mélyebbre süllyedtek, és az ottani parlamenti választásokig nemigen van remény a változásra.

A tárcavezető a magyar-szerb kapcsolatokra is kitérve elmondta: Ásotthalomnál nyitva a határ, a Szerbiába vezető autópálya megnyitásának részleteiről pedig várhatóan vasárnap egyeztet a két belügyminiszter azzal a magyar kikötéssel, hogy a szerbek nem hárítanak Magyarországra újabb bevándorlási nyomást.

Arra az újságírói felvetésre, hogy mint külügyminiszter az utóbbi napokban mintha túlságosan kemény hangot ütött volna meg külföldi partnereivel szemben, ráadásul sorra rendeli magához a nagyköveteket, Szijjártó Péter kijelentette: ebben a helyzetben nincs helye a diplomáciai finomkodásnak.

Ugyanilyen keményen fogok fogalmazni" minden alkalommal, ahányszor csak érdemtelenül támadnak bennünket. A jövőben is minden hasonló ügyben tiltakozó jegyzéket fogunk benyújtani az érintett országok külügyminisztériumaihoz - tette hozzá.

gy másik kérdésre válaszolva Szijjártó Péter értetlenségének adott hangot amiatt, hogy noha a görögök váltig hangoztatják: meg tudják védeni külső határaikat, az idén eddig 202 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra Görögországon keresztül.

Arra a kérdésre, hogy történt-e lefegyverzés a Horvátországból Magyarországra irányított vonaton érkező migránsokat kísérő horvát rendőrökkel szemben, a külügyi tárca vezetője elmondta: a belügyi szervek még vizsgálják a történteket.