A horvátok szerint nem igaz, hogy lefegyverezték a Magyarországra érkező rendőröket

Zágráb tagadta péntek este, hogy a magyar hatóságok egy időre őrizetbe vették volna a migránsokat vonaton Magyarbólyba kísérő horvát rendőröket. Először a horvát rendőrség közölte: nem igaz, hogy a magyar hatóságok őrizetbe vették és lefegyverezték volna kollégáikat. "Nem volt sem őrizetbe vétel, sem lefegyverzés. A két ország rendőrsége előzőleg megállapodott egymással a kíséretről" - mondta Jelena Bikic rendőrségi szóvivő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Az este 36 rendőr visszatért Horvátországba - tette hozzá. Ezután Ranko Ostojic horvát belügyminiszter közleményt adott ki, miszerint: "Egyes médiumok arról tettek jelentést, hogy horvát rendőröket őrizetbe vettek Magyarországon. A horvát belügyminisztérium tájékoztatja a lakosságot, hogy téves ez az értesülés."

A Jutarnji List című horvát lapnak nyilatkozva a miniszter azt mondta: a rendőrök Magyarországgal egyetértésben a rend fenntartása érdekében kísérték a migránsokat, de Magyarország nyilvánvalóan úgy döntött, hogy "meghamisítja és kiforgatja" ennek e megállapodásnak az értelmét.

Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője előzőleg a baranyai Beremenden tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: amellett, hogy mintegy ezer illegális migráns érkezett pénteken vonaton Horvátországból Magyarországra, egy nagyon súlyos határincidens is történt: a migránsok kíséretében értesítés nélkül negyven horvát rendőr is Magyarbólyba érkezett, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti.

Megjegyezte, hogy az ügyben vizsgálat indult, a szerelvény vezetőjét őrizetbe vették, a magyar rendőrök a horvát kollégáikkal szemben is intézkedtek.

Ugyancsak a sajtótájékoztatón Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.