Születőben a 21. század képzelt betege

Lehet választ keresni az interneten arra, hogy kaphat-e a gyerek hat hónapos korában kiflit, de egy bőrbetegségről nem lehet pontos diagnózist felállítani.

Egyre több netes felület kínál tanácsokat a betegeknek. Előny vagy hátrány, ha kész diagnózissal érkezik a beteg az orvoshoz? Ki ellenőrzi az egészségügyi oldalakra felrakott tartalmakat? Kiváltja-e a hivatásos gyógyítót a laikus felhasználó? – vetette fel a Kossuth Rádió Napközben című műsora.

Egy kattintás a világhálóra, és kezdődhet a tünetkutatás, a diagnózis felállítása, az öngyógyítás. Képzelt vagy tényleges betegek gyógyítása a világháló fogságában. Emberek órákat képesek lógni a neten, hogy tüneteiket beazonosítsák. Egyre többen vannak, akik a neten keresztül orvosolják magukat, gyűjtenek be információkat.

Webdoktor, weborvos, online orvosi tanácsadás (Fotó: REUTERS/Mario Anzuoni)

Illusztráció (Fotó: REUTERS/Mario Anzuoni)



Az orvostól az orvosi portálok felé fordulás súlyos következményekkel járhat. Böngészés közben ugyanis tüneteink alapján olyan betegségekre találhatunk, amelyek egyébként eszünkbe sem jutottak volna, és ezek után jön csak az igazi félelem.



Az önmagát diagnosztizáló hobbiorvos nem kevés pontatlan betegségleírásból nemegyszer félrekezeli magát, még az is előfordul, hogy a páciens komplett kezelési tervvel állít be – mondta el Fehér László háziorvos.

Hozzátette: nem feltétlenül kell a betegnek igazat adni, de el kell fogadni az álláspontját, és kompromisszumos megoldásként maga azt a terápiát javasolja, ami megfelel mindkettőjük számára.

Van egy olyan réteg, mely eleve azzal érkezik az orvoshoz, hogy doktor úr, írja fel ezt és ezt a gyógyszert. Több esetben mondtam, hogy akkor cseréljünk helyet, és folytathatjuk a rendelést – fejtegette a háziorvos.

Betegséglexikonban lehet keresni tünetekre


Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője elmondta: a Betegséglexikonban lehet keresni tünetekre és több mint 600 betegségre is. Ez egy ingyenes applikáció, a portál a legnépszerűbb szolgáltatását vitte át mobilalkalmazásra. Folyamatosan bővülő adatbázisról van szó, a cikkeket orvosok lektorálták.

Utalt rá: sokat változtak a szokásaink, sokkal egészségtudatosabbak lettünk, ma már szeretünk elmenni úgy az orvoshoz, hogy előtte rákeresünk az interneten a tüneteinkre.

Egyre többen vannak, akik nem fogadják el az orvos terápiáját


Barta Krisztina háziorvos azt mondta: az ő praxisában elenyésző azok száma, akik kész diagnózissal érkeznek. Azok azonban már többen vannak, akik nem fogadják el az orvos terápiáját, és, mondjuk, kétnapos náthás tünetre mindenképp antibiotikumot akarnak. Ilyenkor inkább hajlandóak elmenni másik orvoshoz, csak azért, hogy bebizonyosodjon, szükséges a gyógyszer.

Úgy véli, a netes felületek alapvetően nem rosszak, hiszen az emberek utána tudnak olvasni egy betegségnek. Veszélyes azonban olyan szempontból, hogy a laikusokat félre tudja vinni egy-egy tünet, mert nem látják komplexen a problémát. Azt a komplexitást, amiért az ember sok éven át tanul az egyetemen, hogy a végzettsége és a szakvizsgája meglegyen, soha nem fogja visszaadni az internet – szögezte le.

Az egészségtudatosság pedig nem ott kezdődik, hogy az ember böngészi az internetet, hanem ott, hogy megpróbálja leadni a túlsúlyát, megpróbál nem dohányozni, mértékkel fogyaszt alkoholt – érvelt.
Internetes öngyógyítás - Napközben

Hídvégi Edit gyermekorvos arról beszélt, az idősekre nem jellemző, hogy előzetesen interneten tájékozódnak, sokkal inkább a szülők generációja a netfelhasználó.

Mint mondta, vannak általános kérdések, például az, hogy kaphat-e hat hónapos korában kiflit a gyermek. Erre lehet interneten választ keresni. Egy bőrbetegségről azonban nem lehet pontos diagnózist felállítani interneten keresztül, ahhoz mindenképp személyes találkozás szükséges az orvossal.

Ahol nincs vagy kevés az információ, ott feléled a szorongás


Arra a felvetésre, hogy az orvosi oldalak alapján akár olyan betegségeket is megállapíthatunk magunknak, melyek egyébként nincsenek, Kiri Edit Anna pszichológus, magatartáskutató úgy reagált: teljesen természetes, hogy ahol nincs vagy kevés az információ, ott feléled a szorongás. A legsúlyosabb kórképektől megijed a szorongó, akinek ilyenkor a realitásfunkciója érzelmi kontroll alatt van, tehát irracionális. Vagyis sokkal inkább felnagyítódhatnak a tünetek, a testi szignálok.