A német védelmi miniszter szerint elfogadhatatlan a magyar fellépés

Elfogadhatatlannak nevezte a magyar hatóságoknak a migránsokkal és menekültekkel szemben a magyar-szerb határon alkalmazott fellépését Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerdán, a CNN hírtelevízió nemzetközi csatornájának nyilatkozva.

"Ez elfogadhatatlan és ellentétes az európai szabályokkal. Ezért nagyon fontos, hogy ragaszkodjunk az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartásához. A menekülteknek joguk van a tisztességes bánásmódhoz. Ez olyan dolog, amelyről sokat kell még vitatkoznunk Európában" - jelentette ki a tárcavezető.



Leyen elmondta, hogy a migrációs nyomás hatalmas kihívást jelent Németország számára, de a kormány eltökélt, hogy mindeninek menedéket biztosít, aki arra valóban rászorul. Kérdésre válaszolva a német védelmi tárca vezetője kijelentette: Angela Merkel német kancellár tíz napja nem azt mondta, hogy mindenkit szívesen lát, hanem egyértelműen azt, hogy Németország a háborús menekülteket és azokat kész befogadni, akik valóban rászorulnak a politikai menedékre.

A miniszter szerint Németország nem lezárta, hanem ellenőrzés alá vonta határait, hogy helyreállítsa a rendet a nagy számú menekült beáramlása nyomán, és el tudja osztani őket a tartományok között. Rámutatott, hogy a Bundeswehr jelenleg 20 ezer főt kész elszállásolni laktanyáiban és ezt a számot a későbbiekben 45 ezerre tervezi növelni. Mint mondta, a német hadsereg a rendőri feladatok ellátásán felül kész kivenni részét a probléma logisztikai kezeléséből.