Új, kísérleti jellegű tehetséggondozó program indult

A Csermely Péter hálózatkutató professzor nevével fémjelzett egyedülálló, kísérleti jellegű tehetségazonosító és -gondozó program fő célja a kivételes kognitív tehetségek megtalálása a 10-29 éves korosztályban és egyéves személyre szabott tehetségtámogatási program kialakítása részükre.

A kezdeményezés a Templeton World Charity Foundation finanszírozásával, a European Social Fund, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társfinanszírozásával és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szakmai együttműködésével 2015. szeptember 15. és 2017. február 28. között először Magyarországon valósul meg.



A szakértők összesen háromszáz kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar fiatalt válogatnak be a programba hazánkból és a határon túlról egyaránt. Közülük kétszáz 10-19 éves feltörekvő tehetséget a program honlapján elérhető nagy képességteszten kimagaslóan teljesítők közül választanak be, melyet október 20-áig tölthetnek ki a jelentkezők. Továbbá száz 20-29 éves, már alkotó fiatal példaképet hívnak meg a programba korábbi eredményeik alapján.

A programba bekerülő tehetséges fiatalok, a Magyar Junior Templeton Fellow-k lehetnek a következő évtizedek meghatározó vezetői, kutatói, tudósai itthon és a nagyvilágban. Ők alkotják majd a Junior Templeton Fellow Network, egy kreatív és értékteremtő közösség magját, amelyben a mintegy háromszáz szakmai és szociális mentor segítségével lehetőségük nyílik tehetségük kibontakoztatására, valamint hozzájárulhatnak a tehetségbarát társadalmi környezet megteremtéséhez - áll a közleményben.