Hatályos a jogi határzár – migránsválság percről percre

Helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy tehervagon este Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonalon. Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön. Budapesten napközben több mint 860 próbaidős rendőr tett esküt. Orbán Viktor azt mondta, Európát kell megvédeniük a déli határon.

Mindenki átjutott még éjfél előtt a zöldhatáron


(00:15) Éjfél óta azonban nem a síneken indulnak meg a migránsok, hanem a közúti határon. A zöldhatár túloldalán várakozók közül mindenki átjutott még Magyarországra - jelentette az M1 tudósítója Horgosról. Hétfőn közel 72 autóbusz indult Szerbiából Magyarországra hangzott el.

Éjfél után érkezett meg a vonat,  amit 10 órára vártak Röszkére, az előző szerelvény 21 órakor hagyta el a pályaudvart nyugat felé 1300 menekülttel - mondta az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. A rendőrök koordinálják a felszállást, a járművön a két vagon közötti átjárót lezárják a zsúfoltság elkerülése végett - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az éjszaka folyamán még két vonatot várnak a röszkei pályaudvarra, feltehetően így mindenki el tudja majd az állomást hagyni.

Kovács Zoltán és Bakondi György éjféli sajtótájékoztatója - Hatályos a jogi határzár


(00:05) Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója tartott sajtótájékoztatót kedden éjjel Röszkénél. Mint elmondták, az éjfélkor életbe lépett tíz jogszabály-módosítás bűncselekménynek minősíti, ha valaki a már elkészült határkerítés illegális átlépésével jut az országba. Az Országgyűlés szeptember eleji döntése alapján a kormány keddtől válsághelyzetet rendelhet el a tömeges bevándorlás miatt. A sok kérelem megfelelő kezeléséért speciálisan lefolytatható eljárást is bevezetnek, ezzel összefüggésben változtattak a polgári perrendtartási törvényen is. A speciális eljárásban a menekültügyi hatóságnak soron kívül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül kell döntenie a kérelem elfogadhatóságáról. Bakondi György éjfél előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a feltételek adottá váltak, a törzs ura a helyzetnek. Hozzátette, hogy mindenhol megfelelő létszámban vannak jelen a rendőrség és a katonaság erői. Kovács Zoltán kormányszóvivő megjegyezte, hogy a válsághelyzetről a kedd délelőtti kormányülésen születhet döntés.

Még mindig a vonatra várnak


(23:00) Az M1 aktuális csatorna tudósítója elmondta, hogy Röszkén még mindig nagyjából 500 migráns van a vasútállomás peronján, arra a vonatra várakoznak lassan, több mint egy órája, amely Hegyeshalomra szállítaná őket. Hozzátette, a közúti határon átkelő migránsokat buszok veszik fel, azonban a vonat késése miatt a buszok és a rajta ülő nagyjából ezre migráns is várakozik. A peronra ugyanis csak annyi bevándorlót engednek, amennyi felfér a vonatra. A civilek ételt és italt osztanak az állomáson - jelentette az M1 tudósítója.

Kisebb csoportokban érkeznek a migránsok a szerb-magyar határra


(22:30) Nyugodt volt a helyzet a horgosi régi határátkelőnél (Horgos 2) hétfő este, néhány órával a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése előtt. A migránsok kisebb csoportokban érkeztek az átkelőhöz, ahova a szerb hatóságok irányították őket - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A szerbiai menekültügyi főbiztosság hétfő este azt közölte, hogy a délszláv országban jelenleg mindössze ezer migráns tartózkodik.

Elvi megállapodás 120 ezer menedékkérő áttelepítéséről


(22:03) Az uniós tagállamok belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi negyvenezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között - tudatta hétfő este a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége. Az egyik közösségi oldalon közzétett üzenet szerint a javaslatot hivatalosan az október 8-ai belügyi tanács alkalmával fogadhatják el.

Szerbia nem fogadja vissza az illegális bevándorlókat


(21.40) Nenad Ivanisevic szociális államtitkár kijelentette: Szerbia nem fogja visszafogadni azokat az illegális bevándorlókat, akiket Magyarországról visszatoloncol - jelentette az M1 tudósítója, aki az államtitkárt idézve úgy fogalmazott: ha kell, Szerbia kivezényli a katonaságot a határra, hogy ezt megakadályozza.

Légtérzár van érvényben a szerb-magyar határon


(21:01) A szerb-magyar határon 1350 méter magasságig és 20 kilométeres sávban légtérzár van érvényben a kialakult migrációs válság miatt. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az MTI-vel közölte, hogy a légügyi hivatal rendelkezése szeptember 10. óta van érvényben további intézkedésig.

Az adott légteret csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő, valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légijárművek használhatják, a menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása

Ausztria még nem kezdte meg a bejelentett határellenőrzést


(20:58) Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - jelentette be hétfőn az osztrák belügyminiszter. Osztrák híradások szerint azonban az esti órákig a bejelentett ellenőrzés nem kezdődött meg.

Johanna Mikl-Leitner Brüsszelben közvetlenül a belügyminiszterek tanácskozása előtt közölte, hogy országa Németország példáját fogja követni, ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, ami hamarosan meg is kezdődhet, és erről hivatalosan értesítik az Európai Bizottságot. Ugyancsak hétfőn az osztrák kancellár azt jelentette be, hogy Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, feladatuk a menekültek humanitárius segítése lesz. Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójának közlése szerint tevékenységük kedden kezdődik.

Félezer migráns várakozik Röszkénél


(20.20) Mintegy félezer migráns várakozott a régi röszkei közúti határátkelőnél hétfő este, hogy beléphessen Magyarországra - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A mintegy százméteres sor nagy része Szerbiában van. A migránsok rendben várják, hogy a magyar rendőrök 5-10 tagú csoportokban beengedjék őket az országba.

A migránsok szerb területről folyamatosan érkeznek az átkelőhöz, a vajdasági Horgos központjáig buszok szállítják őket, onnan gyalog teszik meg az utolsó néhány kilométert a magyar határig.

Beállították a tehervagont


(19.38) Beállították a pengés dróttal felszerelt tehervagont a Horgos-Szeged vasútvonal sínjeinél Röszkénél, amely így teljesen lezárja a biztonsági határzárat – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. Az elmúlt hetekben a sínek és a magyar-szerb határ metszéspontjánál, ahol a vasúti közlekedés miatt nem épült meg a határzár, naponta több ezer migráns érkezett.

Kétszáz migráns a régi röszkei átkelő előtt


(18.45) Mintegy kétszáz illegális bevándorló várakozott a régi röszkei határátkelőhely előtt hétfő este, az érkezőket kisebb csoportokban engedik be magyar területre a rendőrök - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A határátkelőhelyet, amelyet elsősorban az autópályáról letiltott járművek használhatnak, kora este zárták el a forgalom elől. Az átkelő teljes egészében a magyar oldalon álló épületeinek kapuit bezárták, a migránsok egy oldalsó gyalogos bejáraton juthatnak be. Egyszerre öt-tíz ember engednek be az átkelőre, ahol sok rendőrt látni. Az embereket, akik többsége nyugodt, egy arabul beszélő rendőrségi tolmács irányítja. Kora este tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várt arra, hogy elszállítsa az érkezőket.

Húsz kilométeres a torlódás az M15-ös autóúton


(18.38) Húsz kilométeren torlódnak az autók az M15-ös autóúton Rajka felé. A rendőrség arra kéri a sofőröket, hogy aki Szlovákiába szeretne eljutni, már Komárom-Esztergom megyében lépje át a határt, aki pedig Ausztriába készül, válassza a jánossomorjai, vagy a soproni határátlépési pontokat.

MTI Fotó: Krizsán Csaba



A rendőrség délután óta tereli az autókat az M1-es autópálya 165-ös kilométernél az M15-ös autóútra, miután az osztrák hatóságok hétfőn 13 óra 50 perctől mindkét irányban lezárták a sztrádát Hegyeshalomnál a menekültáradat miatt.

Orbán: kikényszerítjük a törvényeket


(18.29) Magyarországon nem jöhet létre menekülttábor - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában, amelyből részleteket sugárzott a csatorna Tények című műsora hétfő este. A kormányfő szavai szerint Magyarországon "márpedig ilyen hotspot", menekülttábor, elosztóhely, gyűjtőhely nem jöhet létre. "A határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak" - mondta Orbán Viktor hozzáfűzve, hogy eddig sem lehetett volna Magyarország határát a határátkelőhely pontokon kívül máshol átlépni.

Emmi: több ezer férőhely a gyermekek befogadására


 (18.14) A közeljövőben több helyszínen akár 5400 férőhely is rendelkezésre állhat a külföldről kísérő nélkül érkező kiskorúak elhelyezésére, ahol - ahogyan most is - szakemberek is részt vesznek a gyerekek ellátásban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

"A magyar kormány minden, kísérő, illetve szülő nélkül érkező gyermekre nem bevándorlóként, hanem mindenekelőtt gyermekként tekint", és gondoskodik biztonságos elhelyezésükről - szögezte le az Emmi.

Horvátország nem számít nagyobb menekülthullámra


(18.10) Nem várható, hogy a menekülthullám Horvátország felé veszi az irányt, miután Magyarország kedden szigorúbb intézkedéseket vezet be határán - mondta Zlatko Sokolar, a horvát határrendészeti igazgatóság vezetője Zágrábban. A rendőrség illetékese szerint voltak ugyan próbálkozások a migránsok útvonalának megváltoztatására, de"ezt sikerült megakadályozni."

Felkészültek a migránsok fogadására a régi röszkei határátkelőnél 


(18.00) Tizenegy csuklós, többségében BKV-busz várja a migránsokat a régi röszkei határátkelőnél - számolt be az MTI tudósítója. Az autópályáról letiltott forgalom számára megnyitott határátkelőhelyet is lezárták - közölték a helyszínen tartózkodó rendőrök.

MTI Fotó: Ujvári Sándor



Az MTI tudósítója a helyszínen, a magyar-szerb határvonalnál sok gyalogos rendőrt és rendőrségi gépjárművet látott. Egy rendőrségi helikopter is köröz az átkelő fölött. A helyszínen dolgozó rendőrök arról tájékoztatták a várakozó buszsofőröket, hogy járművükkel be kell állniuk a határátkelőre, és ott fogják felvenni a migránsokat.

Újabb migránsok érkeznek Macedóniából Szerbiába 


(17.56) Hétfőre kiürültek a szerbiai befogadóközpontok és parkok, ám a következő órákban újra megtelhetnek, ugyanis migránsok újabb hulláma érkezett a szerb-macedón határra az egynapos "szünet" után.

A növekedés annak tudható be, hogy Macedóniába ezrek léptek be Görögországból vasárnapról hétfőre virradóra. A macedón-görög határon fekvő településre az al-Dzsazíra hírtelevízió balkáni irodájának helyszíni tudósítója szerint folyamatosan érkeznek a migránsok, csak hétfőn 5-6 ezer emberre számítanak.

A macedón mozdonyvezetők még mindig sztrájkolnak, a menetrend szerinti járatok ezért nem indulnak el, ám a migránsokat elviszik Gyevgyelijából a szerb határhoz közeli Tabanovciba. A vonatjegyek árát viszont 150 százalékkal megnövelték, eddig 10 euróba (3135 forint) került eljutni Macedónia déli határától az északiig, most ezért az útért 25 eurót (7836 forint) kell fizetni.

Hollandia is szigorítja a határellenőrzést 


(17.40) A holland rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni a határon az Európai Unióba irányuló megnövekedett menekültáradat miatt - jelentette be hétfőn a holland igazságügyi minisztérium.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a menekültek elhelyezésére kialakított holland befogadóközpontok még ebben a hónapban teljesen megtelnek. Múlt héten mintegy 3 ezer menedékkérő lépett az ország területére, vagyis kétszer annyi, mint az azt megelőző héten - közölte a menekültügyi hatóság.

A menekültek tagállamok közötti szétosztására vonatkozó - az Európai Bizottság által javasolt - kvótarendszer Hollandia számára 9 ezer menekült befogadását irányozza elő.

Röszkénél lezárták a határt 


(17:25) A rendőrség lezárta a határt Röszkénél, a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontján hétfő délután fél ötkor - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a migránsokat azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt.

Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, és ezt napról-napra több ezren ki is használták. Az intézkedés során az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról.

Mindezek nyomán néhány tucat migráns várakozik a határvonal szerb oldalán. Őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé.

Mindeközben megkezdődött a határkerítés oszlopainak szögesdróttal borítsa közvetlenül a vasútvonal mentén, illetve a rendőrség helikopterrel ellenőrzi a államhatár környezetét. A helyszínen lovas rendőrök is vannak.

Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán 2015. szeptember 14-én. Az átalakított vagonnal zárják majd el az ideiglenes biztonsági határzár rését a Horgos-Szeged vasútvonalnál. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon a röszkei vasútállomás egyik vágányán.  MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


Szinte néptelen az 1-es és a 2-es hangár


(17:25) Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy szinte néptelen a határ közelében kialakított két tábor, vagyis az 1-es és 2-es számú idegenrendészeti előállító, népszerű nevén az 1-es és a 2-es hangár. Ugyanakkor egyre kevesebb a migráns a Röszke határában létesített gyűjtőpontnál is.

A Röszkén levő migránsok többsége a vasútállomáson tartózkodik, ők arra várnak, hogy vonattal Győrbe indulhassanak - látta az MTI tudósítója.

Szerbia kiürült


(16.35) Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült - fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár.

Az illetékesek szerint ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb-magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon.

Csikós László információi szerint több ezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. Mint mondta, csak becsült adatok vannak a Görögországban tartózkodók számáról, de állítólag már öt komphajó szállítja a migránsokat a görög szigetekről a szárazföldre, egy komphajón pedig kétezer ember fér el. Egy fordulóval tízezren szállíthatók át, két nap alatt tehát akár a sokat emlegetett húszezres tömeg is megérkezhet a szárazföldre.

Európai összefogást sürgetett a szocialisták és demokraták (S&D) európai parlamenti frakciója


(16.25) Gianni Pittella az egyik röszkei idegenrendészeti előállító előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a falak és a szögesdrótok ellentétben állnak a szolidaritás eszméjével. A megoldáshoz vezető első pont 160 ezer menekült szétosztása lenne a tagországok között – tette hozzá.

Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, magyar képviselőként büszke arra a helytállásra, amelyet az önkéntesek, civil szervezetek mutattak - különösen Szegeden - az elmúlt hetekben.

Közölte, képviselőtársai látogatását úgy szervezte, hogy megmutassa, Magyarország nemcsak Orbán Viktor politikájából áll, hanem van egy humánus, a szolidaritást még ismerő arca is.
A helyzet megoldására Magyarországnak nincs más esélye, mint az európai uniós összefogás - hangsúlyozta az MSZP alelnöki posztját is betöltő politikus.

Szlovákia szúrópróbaszerűen ellenőriz a magyar és osztrák határon


(16.07) A szlovák belügyminisztérium tájékoztatása szerint ideiglenes intézkedésről van szó, ugyanakkor nem tudni, hogy meddig fog tartani.

Speciális vagonnal zárják le a röszkei vasúti átjárót


(16.05) A határzár részleges hiánya miatt eddig több százan sétáltak át a vasúti síneken.

 

Kitörtek a migránsok az osztrák nickelsdorsfi menekülttáborból


(15.03) Körülbelül 200 migráns tőrt ki a tábor hátsó részén, és menetelt fel az A4-es autópályára. A rendőrség lezárta a Magyarországra vezető útszakaszt.

Akár húszezer migráns is érkezhet hétfőn a szerb-magyar határ mellett fekvő  Horgosra 


(14.55) Már délelőtt is legalább tucatnyi, menekültekkel teli autóbusz érkezett a településre, és folyamatosan érkeznek a járművek Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról. A legtöbben értesültek arról, hogy Magyarország keddtől szigorít a határvédelmen, ezért igyekeznek minél hamarabb átjutni - értesült a szabadkai Pannon RTV.

A határ mentén osztrák aktivisták segítik a migránsokat, például Röszke irányába mutató nyilakat festettek az úttestre, hogy útbaigazítsák őket. Emellett vízzel és élelemmel is ellátják a főleg a Közel-Keletről érkező embereket.

Az utóbbi napokban rekordszámú migráns érkezett a szintén a határ mellett fekvő Magyarkanizsára is, ám a legtöbben nem mentek be a legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas pihenőhelyre, mert mielőbb szerettek volna átjutni a határon.

A szerb-macedón határra is kevesen érkeztek, hétfőre virradóra mindössze ezren. A szerb szociálisügyi miniszter viszont körülbelül 3500 főre számít a nap folyamán.

Csikós László szociálisügyi államtitkár az MTI tudósítójának hétfőn Belgrádban azt mondta: Szerbia szinte kiürült, alig néhány ezer migráns van az országban. Információi szerint több mint húszezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra "feléled" az Olaszországba vezető veszélyes tengeri útvonal.

Németország továbbra is fogad menedékkérőket 


(14.44) Németország nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit, ami azt is jelenti, hogy változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő.

Steffen Seibert azt is hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a "közös európai válasz a megoldás" a menekültválságra.  A "közös értékek alapján közösen kell cselekedni, a német kormány minden erejével küzd ezért, és fontos szövetségesei is vannak."

Ismét szabad az átjárás a nickelsdorfi határátkelőnél 


(14.41) Hétfőn délelőtt feloldották a zárlatot a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) megszüntette az A4-es autópálya lezárását.  Az Asfinag szóvivője ugyanakkor nem zárta ki, hogy a nap további részében ismételten lezárják majd a határt, tájékoztatása szerint mindez attól függ, hogy lesznek-e emberek az autópályán.

Eközben Mikóshalmánál még mindig özönlenek a menekültek Magyarországról. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsokat vonatokkal és buszokkal is próbálják elszállítani, azonban már alig bírják tartani a tempót.

A tartományban új átmeneti befogadóhelyeket is keresnek, de a rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a menekültek nem akarnak ott maradni, egyre nehezebb irányítani őket. Jelenleg hétezer embert látnak el, délutánra húszezer menekült érkezésére számítanak.

Bécsben jelenleg 4700 átmeneti befogadóhely van, egy válságstáb délután dönt arról, hogy meg tudnak-e nyitni további szállásokat az osztrák fővárosban.

Alsó-Ausztriában további átmeneti helyeket rendeztek be, ahova 1850 főt tudnak elhelyezni. Eddig Schwechatnál 500, a tullni csarnoknál ezer embert tudtak fogadni, hétfőtől Sankt Pöltenben további háromszáz főnek alkalmas befogadóhelyet nyitottak meg.

Illegális bevándorlók autóbuszra várakoznak a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba


Szlovénián keresztül is próbálnak migránsok Ausztriába jutni 


(14.35) A magyar-osztrák határon bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt az elmúlt napokban több migráns Szlovénián keresztül próbált meg Ausztriába jutni.

A szlovén rendőrség szombat reggel a sentilji szlovén-osztrák határátkelő közelében, egy román rendszámú mikrobuszban 21 iráni és afganisztáni állampolgárt talált. A gépjárművet egy 43 éves román férfi vezette, aki Magyarország felől lépte át a szlovén határt.

Az osztrák hatóságok pedig azt közölték, hogy szombaton szintén a sentilji határátkelő körzetében, osztrák oldalon 43 iraki és szír menekültet tartóztattak fel, akik Szlovéniából illegálisan lépték át a határt

Ismét lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál


(14.27) A 13 óra 50 perckor életbe lépett határzár a Magyarországról ki- és belépő forgalmat egyaránt érinti. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte: Hegyeshalom irányába a 165-ös kilométernél Rajka irányába az M15-ös autóútra tereli a forgalmat a rendőrség.

Hat magyar embercsempészt fogtak el Bács-Kiskun megyében


(14.13) Az illegális bevándorlókat szállító embercsempészeketaz M5-ös autópályán és Kecskeméten fogták el - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Árvai Edina főhadnagy azt is elmondta, hogy a járművekben 24, magát szírnek valló illegális bevándorló utazott. Az embercsempészek ellen büntetőeljárás, az illegális bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Lengyelország is bevezetheti a határellenőrzést


(13.30) Lengyelország bármilyen veszély esetén ellenőrizni fogja a határait - közölte hétfőn a lengyel miniszterelnök.

Ewa Kopacz újságírók előtt hangsúlyozta, hogy országa az Európai Unió külső határai ellenőrzésének a megerősítését támogatja, és "bármilyen veszély" esetén bevezeti az ellenőrzést a tagországokkal közös határain.

A kormányfő közölte Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, hogy Lengyelország nem fogadja el a Bizottság által javasolt kvótákat, amelyek alapján automatikusan elosztanák a menekülteket a tagországok között.

Ausztria is ideiglenes határellenőrzést vezet be


(12.59) Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - mondta hétfőn az osztrák belügyminiszter Brüsszelben.

Johanna Mikl-Leitner - Bécsben is ismertetett nyilatkozata szerint - bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták már az Európai Bizottságot is.

Délig több mint ötezren jöttek


(12.42) Hétfőn délig 5353 illegális bevándorló érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az ORFK.

Vasárnap rekordszámú illegális bevándorló érkezett Magyarországra, akkor 5809 migránst regisztráltak. Velük együtt idén már 191 702-re nőtt az illegális bevándorlók száma.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség adományait pakolják a Katolikus Karitász sátrában a röszkei Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőponton. MTI Fotó: Mohai Balázs


Adományokat vitt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Röszkére


(12.39) Egy kisbusznyi adományt vitt a migránsok megsegítésére hétfőn Röszkére az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ).

Az esőkabátokból, élelmiszerekből álló adományt a Katolikus Karitásznak adták át, akik a rászorult gyermekek és családjaik között osztják szét.

Szúrópróbaszerű ellenőrzés a szlovák határon


(12.11) Ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be Szlovákia a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein - közölte a szlovák belügyi tárca.

A szúrópróbaszerű határellenőrzések bevezetése mellett a zöldhatár bizonyos szakaszainak ellenőrzését is megerősítik.

Ausztria katonákat vezényel a határaihoz


(11.04) Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, akiknek feladata a menekültek humanitárius segítése lesz - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón.

Visszaszaladnak a migránsok Ausztriából


(11.05) Az MTVA tudósítója Szentgotthárdról arról számolt be, hogy Ausztriából visszatérnek a korábban átkelt migránsok élelmiszerért, majd újra Nyugatra indulnak.

Elmondta azt is, hogy Ausztriában az autópályákon nagy a torlódás, mert a hatóságok embercsempészeket keresnek.

Ismét szabad az átjárás a nickelsdorfi határátkelőnél


(10:29) Tíz órától ismét szabad az átjárás a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) feloldotta az A4-es autópálya lezárását.

Szakértő: újabb tömegek indulhatnak útnak


(10:23) Irak egy óriás katonai kudarc. Szíriában pedig még Iraktól is bonyolultabb a helyzet. Amíg Irán, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína, Szaúd-Arábia között nincs összhang, addig nagyon nehéz rendet rakni. Míg Szíriában marad a polgárháborús helyzet, nemhogy a migránsok nem mennek haza, hanem újabb tömegek indulnak útnak – jelentette ki Kasier Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Mint mondta: a nagy tömeg biztonsági kockázatot, terrorfenyegetést jelenthet. A görögöknek kötelező lenne regisztrálni, vagy legalább ujjlenyomatot venni a migránsoktól, hogy később azonosíthassák őket – tette hozzá.

A terrorizmus egyfajta látványpékség. Egy eszköz, mellyel a politikai üzenetet eljuttathatják. A magányos farkas típusú terroristákat pedig lehetetlen lenyomozni – érvelt a szakember példaként említve a Belgiumból Franciaországba tartó vonaton elfogott terroristákat, akik leleplezése szerinte csak a véletlennek volt köszönhető.

Ismét lezárták a nickelsdorfi határátkelőt


(9:52) Hétfőn reggel a burgenlandi rendőrség ismét lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlésük szerint a másik irányban sem járható a sztráda, a várhatóan nagy menekültáradat miatt.

(9:50) Vonattal szállítják el Röszkéről a migránsokat, az ENSZ munkatársa szerint Vámosszabadiba viszik őket. A bevándorlók nyugodtan várják a vonat indulását, noha nem tudják, mi a szerelvény úti célja.

Öt teherautónyi katona Röszkénél


(9:35) Öt teherautónyi katona érkezett Röszkére – számolt be az M1 helyszíni tudósítója.

Mint mondta: felfegyverzett katonai Hummerek is látni. A tudósító azt nem tudta megmondani, a katonákat miért vezényelték ki. Hallani olyat, hogy épül az a kerítés, melyet elhúznak, amikor jön a vonat. Elképzelhető, a katonák azért vannak ott, hogy megakadályozzák az atrocitásokat. Az is lehet, hogy azért, mert hírek szerint hamarosan több ezer migráns érkezik délről – tette hozzá.

Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségében 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs


Kovács Zoltán: meg kell értenünk Németországot...


(9:10) ...hiszen mi is arról beszélünk, hogy ellenőrizetlenül, mindenféle rend, rendezettség nélkül képtelenség az illegális migránsokkal bánni. Képtelenség eldönteni, ki az, aki rászorult, menekülő és menedékjogra jogosult és ki az, aki gazdasági migráns. Látható, hogy egyetlen európai ország sem fogja ezt huzamosabb ideig eltűrni – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 Ma reggel című műsorában.

Újraindult a vonatközlekedés


(7:47) A Deutsche Bahn német vasúttársaság hétfőn reggel újraindította a vasúti közlekedést Németország és Ausztria között, miután az előző délután a cég a menekültválság miatt szüneteltetni kényszerült azt.  Hét óra után ismét megindultak a vonatok a két ország között, azonban a Salzburg és München közti vonalon továbbra sem közlekednek szerelvények. Ez utóbbi vonalon utazott Németországba a Magyarország felől érkező migránsok döntő többsége.

Ismét tömegek várakoznak a Keletiben


Illegális bevándorlók mennek a Hegyeshalomba közlekedő vonathoz a budapesti Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 14-én. MTI Fotó: Kallos Bea



(6:50) Ezerötszázan indultak el gyalog Hegyeshalomról Ausztria - egészen pontosan Nickelsdorf - irányába, miután megérkezett a határmenti településre a ma reggeli első vonat a Keleti pályaudvarról. A migránsok annak ellenére indultak a szomszédos országba, hogy onnan már nem biztos, hogy tovább tudnak menni Németországba. Az apró osztrák településre a várakozások szerint akár 16 ezren is érkezhetnek a mai nap folyamán. Az osztrákok állítják: felkészültek a tömeg fogadására, akiket buszokkal szállítanak majd tovább. A Keleti pályaudvaron közben ismét tömegek várakoznak.

Éjszaka ismét több ezren lépték át a magyar-szerb zöldhatárt. Szabadkáról busszal vagy Belgrádból taxival a határ szerbiai oldalára, Horgosra is folyamatosan érkeztek kisebb csoportokban a bevándorlók reggel. Onnan gyalog mennek a vasúti sínek mellett Röszkére. Az M1 tudósítójának különböző számokat mondtak illetékesek arról, vasárnap hányan lépték át a határt: 7-8 ezer ember vagy ennél is több. Hétfőn ez a rekord is megdőlhet az előrejelzések szerint, sokan akarnak ugyanis még átérni Magyarországra a kedden életbe lépő szigorúbb határellenőrzés előtt. Röszkére jelenleg is folyamatosan, kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a bevándorlók.

A vasárnapi eseményekről bővebben itt olvashat.