Navracsics Tibor a fiataloknak adna lehetőséget jövőjük alakítására

A fiataloknak nagy szerepük van abban, hogy sikerüljön válaszokat találni az EU jelenlegi kihívásaira, ezért nekik is lehetőséget kell adni a jövő alakítására - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa.

Az uniós biztos a Fiatalok a digitalizált világban címmel megrendezett nemzetközi konferencia megnyitóján kiemelte: az EU komoly kihívásokkal néz szembe, de fontos, hogy a társadalom nyitott és toleráns legyen, ahol mindenki megtalálja a helyét és békében élhet egymással.

Navracsics Tibor kifejtette: az internet, a közösségi média megváltoztatja a fiatalok részvételét a demokrácia folyamataiban. Bár a világháló nyújtotta új lehetőségek segíthetnek a változások kikényszerítésében, a kampányok indításában, ma sok fiatal elfordul a demokrácia hagyományos formáitól, például a szavazástól vagy a politikai pártokhoz csatlakozástól - mondta.

Véleménye szerint a digitális világ adta lehetőségek előnye, hogy több ember érhető el, ráadásul sokkal könnyebben, de az, hogy a világhálón mindenki aktív lehet szinte korlátozások nélkül, veszélyesnek is bizonyulhat.

 

Az Európa Tanács (ET) által működtetett Budapesti Európai Ifjúsági Központ húszéves fennállása alkalmából tartott eseményen Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: Magyarország volt az első volt kommunista ország, amely otthont kínált ilyen intézménynek, amely a második ilyen központ Európában. A központ elsősorban fiatalok képzéséhez nyújt helyszínt, az emberi jogokkal, a demokráciával kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak itt el - közölte.
Az államtitkár úgy látja, a budapesti központ jó hírét viszi Magyarországnak a világban, és az együttműködés az ET-vel mindkét félnek egyértelműen hasznos.
Az Európai Bizottság és az ET által szervezett tanácskozáson Snezana Samardzic-Markovic, az ET demokrácia főigazgatóságának vezetője azt hangsúlyozta: ösztönözni kell a fiatalokat arra, hogy részt vegyenek a demokrácia folyamataiban. Olyan demokráciakultúrát kell teremteni, amelyben a fiatalok aktívan részt vesznek a döntéshozatalban.
Üdvözölni kell a digitális világ nyújtotta lehetőségeket, mert azok a szabadság ígéretét hordozzák magukban - mondta, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a társadalom egyre kiszolgáltatottabb a számítógépes bűnözésnek.
Az ET tisztviselője kitért arra is, hogy lényeges a fiatal bevándorlók segítése, és aki az ET tagállamainak területére lép, azt mindenképpen megilletik az alapvető emberi jogok. "Közös felelősségünk, hogy a jelenlegi bevándorlási válságot olyan lehetőséggé tegyük, amely a növekedést és a fejlődést szolgálja" - magyarázta Snezana Samardzic-Markovic.