Ferenc pápa szerint a migráció csak a jéghegy csúcsa

A háború és éhezés elől menekülőket a világot uraló igazságtalan társadalmi-gazdasági rend kényszeríti migrációra - jelentette ki Ferenc pápa hétfőn két egyházi rádiónak adott interjújában. Az egyházfő szerint az elöregedő Európát a bevándorlók tarthatják életben.

Ferenc pápa hosszan beszélt a szerinte nemcsak a Balkán-félszigetet, hanem a világ számos más részét, például Ázsiát is érintő bevándorlás problémájáról. Az egyházfő szavai szerint a migráció "csak a jéghegy csúcsa". Az emberek tömeges meneküléséhez vezető háborúkat és éhezést Ferenc pápa szerint az igazságtalan társadalmi és gazdasági világrend idézi elő, amely mögött pedig "az istenként imádott pénz" áll.



Kijelentette, a bevándorlók tarthatják életben a népesség elöregedése folytán "nagymama korúvá" váló Európát. Kiemelte, hogy megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de Európának be kell fogadnia a bevándorlókat. Hozzátette, hogy egyetlen vallástól sem idegen a fundamentalizmus. Mindeközben azt is elismerte, hogy a világ biztonsága megváltozott, és Szicíliától négyszáz kilométerre feszítenek az Iszlám Állam fegyveresei.

Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy olasz származású családja is bevándorlóként érkezett Argentínába, és ott számos más európai nemzet tagjaival együtt őket is befogadták.

"Amikor azt mondom, hogy a plébániáknak be kell fogadni a bevándorlókat, ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül a plébánián kell élniük, hanem a plébániához tartozó közösségnek kell helyet keresni nekik" - mondta Ferenc pápa.

Elmondta, hogy már kiválasztották azt a két bevándorlócsaládot, amelyet a Vatikánban fogadnak be, miután Ferenc pápa szeptember 6-án arra szólította fel egyházát, hogy fogadja be a bevándorlókat.