Az ORFK cáfolja, hogy akadozna a rendőrök ellátása

Az ORFK elmondta, hogy a rendőrök ellátása folyamatos a déli határszakaszon, napi háromszori étkezést biztosítanak és naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak.

A rendőrség 4330 emberrel szemben intézkedett tiltott határátlépés miatt szombaton - mondta Balázs László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten.



Balázs László közölte: eddig 186 ezer 50 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, közülük 4330-cal szemben szombaton. Éjféltől vasárnap reggel 8 óráig 1604-en lépték át jogellenesen a magyar államhatárt.

A hatóságok ebben az évben 1088 embercsempésszel szemben jártak el - mondta a főosztályvezető.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója elmondta: a menekültügyi hatóság ebben az évben eddig 168 622 menedékkérelmet regisztrált, szombaton a regisztrációk száma 2547 volt, vasárnap reggel 6 óráig 578 menekültügyi kérelmet rögzítettek. A befogadó intézményekben 2034 migráns tartózkodik, az intézményekben mindenhol rend van.

Jelezte: a körmendi objektum ideiglenes befogadó állomásként működik, ahová regisztrált menedékkérőket szállít a rendőrség. Mint mondta, mivel az intézmény nyitott, minden menedékkérő eldöntheti, hogy ott tartózkodik-e vagy eltávozik. Mint mondta, amennyiben eltávoznak az intézményből, úgy annak egyik következménye az lehet, hogy a kérelem ügyében megszüntetik az eljárást.

Makula György, az ORFK kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese cáfolta azt a hírt, hogy akadozna a rendőrök ellátása a déli határon. Emlékeztetett: Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője szombaton tudatta, a rendőrség ellátása folyamatos, a déli határszakaszhoz vezényelt rendőröknek biztosított a napi háromszori étkezés, és naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak.

A főosztályvezető-helyettes egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, terveznek-e a rendőrségnél szabadságstopot, amennyiben elrendelik a válsághelyzetet.