Csak hümmögnek Károly herceg alapítványának ötletei hallatán a zalánpatakiak

Károly brit herceg utazásai során olyannyira beleszeretett Székelyföldbe, hogy birtokot vásárolt és újított föl Zalánpatakon, amelyet sok száz turista keres fel évente. A helybeliek hangsúlyozzák, szívesen látják Károly herceget, kifogásaik az általa támogatott Kálnoky Alapítvány javaslataival szemben vannak. A fonott kerítés, a modern ablakok tiltása és a kékre meszelt házak látványa szerintük felesleges kötöttség, ráadásul kihagyják őket az egyeztetésekből.

A Baróti-hegységben fekvő 120-as lélekszámú Zalánpatakra évente egyszer figyel fel a világ, majd Károly herceg távozásával visszaköltözik a kilátástalanság és elszigeteltség a falu életébe. A fiatalok többsége elment, az otthon maradtak nehezen boldogulnak. Ezen próbál segíteni a falufejlesztő szakembereket foglalkoztató Kálnoky Alapítvány nemrég elkészített táj- és építészeti elképzelésekkel.

Azonban Kasléder József polgármester szerint a tanulmányokba foglaltak egyoldalúak, mert őket nem kérdezték meg arról, hogy mit is szeretnének. (A Kálnoky Alapítvány honlapja csak angolul olvasható, magyarul vagy románul nem.) A helybeliek nem gondolják azt, hogy pusztán a turizmusból ismét felvirágozhatna a falu, eddig sem érzékelték Károly herceg birtokának ilyenfajta „hasznát”.



A polgármester álláspontja szerint Károly herceg nem is tudja, hogy az alapítvány milyen ötletekkel állt elő. Úgy véli, hogy a falubeliek akkor tudnának azonosulni a falufejlesztési elképzelésekkel, ha olyan javaslatokkal rukkolna elő az alapítvány, amelyek valóban képesek gátat vetni a fiatalok elvándorlásának.