Talán jobb lenne törölni a Google Fotót

De hihetetlenül nehéz felszámolni: a képek örökre megmaradhatnak. Azok is, amelyeket nem szeretne a weben látni.

Még a nyáron kezdődött. Kinek Gmail-fiókja van – és kinek nincs? –, annak hosszú évek óta gyűlhetnek a fotói a Google Plusz, meg a Picasa ingyenes tárhelyén.

Első csapda: minden ingyenes

Még a nyár közepén értesülhettünk, hogy a keresőóriásnak jó híre van: a májusban még kipróbálható, grátisz szolgáltatásként bevezetett Google Fotók (mobil applikáció, weben photos.google.com – érdemes megnézni, mindenki kapott ilyen ajándékot, ha kérte, ha nem) kötelező lesz, elődje augusztustól meg is szűnik.

Sajnos a mosolyunk nem lehet felhőtlen. Ami a „korlátlan” és „ingyenes” tárhelyet illeti: eredeti (teljes) felbontással csupáncsak a meglévő (vásárlással persze bővíthető) tárhelykapacitáson gazdálkodhatunk, valóban korlátlan mennyiségben, csak drasztikusan csökkentett méretű képekkel használható. A gyengébb felbontás mobilon, alkalmasint a számítógép képernyőjén sem nagyon tűnik fel, de igényesebb felhasználásra - ne adj' isten, kinyomtatásra! - alkalmatlan. Ha eredeti minőségben tárolunk, fizessünk.

Második csapda: semmi sem marad rejtve

Hamarosan jöttek az első vészjelek: kiderült, hogy a Google Fotókra felkerült képek közvetlenül elérhetőek direkt linken, felhasználónév és jelszó nélkül. Márpedig minden fotónk felkerül, alkalmasint a szennyesünk szintén ki van teregetve a webre: az összes kép felkerül a Google Fotókra, ami a mobilon van, és, ha nehezen is, de közvetlen linken elérhető.

A The Verge-nek nyilatkozó Google Google mérnök, Aravind Krishnaswamy közölte, hogy ez nem biztonsági rés, hanem szolgáltatás - de azért jobb lesz vigyázni.

Harmadik csapda: ha letörli, akkor is megmarad

Előbb a Nashville Business Journal szerkesztője írta meg, később pedig felháborodott felhasználók sokasága, hogy miután törölték a Google Fotók alkalmazást a mobiljukról, a photos.google.com oldalon még akkor is megmaradtak a képeik. Ismét el kell mondani: az összes fotó felkerül, ami a mobilon van.

Google Fotok szinkronizalas leallitasa

Mint ahogy kiderült: nem elég kikapcsolni a Google Fotók alkalmazásban az „Automatikus mentés és szinkronizálás”-t, nem elég letörölni az appot. Be kell lépni a „Beállítások”-ban a „Fiókok”-ba, kiválasztani a „Google” menüpontot, aztán az itt felbukkanó saját Gmail címen belül kézzel kikapcsolni a „Google Fotók” és a „Google Fotók biztonsági másolata” szinkronizálását.

Egy a ráadás

Egyébként a felhasználó photos.google.com oldala letörölhetetlen, csak a Google-fiók teljes felszámolásával szüntethető meg – a Gmail-ről meg azért nehéz lemondani. Gondolnánk, le kell menteni az összes fotót a photos.google.com-ról, egyenként vagy mappákban, vagy a Google gyakorlatilag ismeretlen kezelői alkalmazásával, a Takeouttal, s a winchesterről feltölteni valamelyik másik ingyenes tárhelyre a sok közül.

Igen ám, de mára kiderült: a képernyőképen bemutatott szinkronizáció gondos kikapcsolása s a Google Fotók törlése után is felkerülnek a képek. Előfordul ugyanis, hogy a rendszeres Google-frissítések egyszerűen automatikusan visszakapcsolják a szinkronizálást, s újra ott a felhőben a mobil összes képe.

Az ingyenes a legdrágább.