Migránsválság percről percre

Röszkén este könnygázt is bevetettek azok ellen a migránsok ellen, akik újból megindultak az 5-ösön Szeged felé. Közben az egyre hidegebb éjszaka miatt, ruhaneműt és pokrócokat osztanak az embereknek. Brüsszel négymillió euró rendkívüli segítséget hagyott jóvá Magyarországnak a menekültválság kezeléséhez.

Újabb migránsok indultak az 5-ös út felé, a rendőrök könnygázzal próbálták megállítani őket, két hangadót előállítottak 

(22:00) Könnygázt vetettek be a rendőrök a menekültek egy újabb csoportjával szemben, amely a határ átlépése után a gyűjtőpont helyett rögtön a régi 5-ös út felé indult Szeged felé. A százötven emberből álló csoport a magyar-szerb határon átkelve, a gyűjtőpontra be se lépve a rögtön megindult a régi 5-ös út felé. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a rendőrök két hangadót kiemeltek a tömegből és előállították jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt.  Közölték azt is, hogy a rendőrök korábban azért voltak kénytelenek könnygázt használni, mert dobálták őket a migránsok. Személyi sérülés nem történt. Egy migránshoz mentőt kellett hívni, de rosszulléte nincs összefüggésben a könnygáz alkalmazásával - olvasható a police.hu oldalon.

Patthelyzet Röszkén - újra elindult egy 100 fős csoport, de a rendőrök megállították őket 

(21:10) Farkasszemet néz egymással a migránsok csapata és a rendőrök.

Több ezer migráns kelt át kedden a Macedón határon, Magyarország felé tartanak

(20:20) Késő délután a mai nap legnagyobb csoportja jött át a szerb-macedón határon. Magyarkanizsán a 3000-et is meghaladta az ide érkező migránsok száma. Többségüknek fogalmuk sincs, hol vannak, Horgosnál dulakodások is voltak a buszra való felszálláskor - mondta az M1 tudósítója a helyszínről.

Fiatal férfiakból álló csoport kezdeményezi a kitöréseket - 

(19:35)  Ezt az M1 tudósítója jelentette Röszkéről, ahol már többször is előfordult, hogy a migránsok csoportjai áttörték a rendőri sorfalat és elindultak gyalogosan Szeged felé. A röszkei gyűjtőponton jelenleg 100-200 migráns tartózkodik, de folyamatosan érkeznek a  zöldhatáron át az újabb menekültek. Egyre hidegebb van éjszaka, ezért ruhaneműt és pokrócokat osztanak nekik. Röszkén új sátortábor is épült.

Az M1-en arról is beszámoltak, a Keleti pályaudvarról kedden mintegy 2000 migráns indult el Hegyeshalom felé vonatokon. A menekültek egy két órát töltenek az állomáson, és csak annyian szállhatnak fel a vonatra, ahányan elférnek. Hegyeshalomnál az osztrákok átengedik Bécs felé a migránsokkal teli vonatokat.

Buszra szálltak a Röszkéről kitört migránsok Szegednél

(18:00) Délelőtt törtek ki a röszkei gyűjtőhelyről mintegy 300-an, és körülbelül 150-en elgyalogoltak  a sínek mentén Szeged egyik külterületéig - jelentette az M1 tudósítója.  Ott három busz várta őket, a buszok Kiskunhalasra, illetve Békéscsabára viszik a migránsokat, ahol szerdán reggel vonatra szállnak Budapest felé. Hogy útközben hol regisztrálják őket, azt egyelőre nem lehet tudni, de valószínűleg a gyűjtőhelyeken ez megtörténik.

Újabb vonat érkezett Hegyeshalomba 250 migránssal

(17:20) A vonat a Keleti pályaudvarról  indult és Bécsen keresztül Münchenbe tart. Arra figyelnek a vasutasok - mondta az M1 tudósítója -, hogy álló utasok ne legyenek a vagonokban, akinek nincs ülőhelye, azt leszállítják. Volt erre példa, amitől a migránsok felháborodtak, de a rendőrök próbálják megnyugtatni őket, hogy a következő vonattal tovább tudnak utazni. Hegyeshalomnál tovább folyik  a szúrópróbaszerű ellenőrzés, az embercsempészeket próbálják kiszűrni. Emiatt most is nagy a torlódás a határátkelő felé.  Ma kétszer annyi rendőr vesz részt az ellenőrzésben, mint tegnap.

Budapest, 2015. szeptember 7. Migránsok szállnak fel rendőrök mellett egy Hegyeshalomra induló menetrend szerinti vonatra a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Keleti pályaudvar szeptember 7-én. MTI-fotó: Mohai Balázs



Szeged határában vannak a Röszkéről kitört migránsok

(17:05) Ide gyalogoltak Röszkéről  a migránsok a vasúti síneken, rendőrök kísérték őket és vigyáztak, hogy az autópályára ne menjenek fel.  Délután aztán megegyeztek a rendőrökkel, hogy buszokra szállnak szerda reggel és a buszok a pályaudvarra viszik őket. Körülbelül 100-150 emberről van szó, a többiek visszamentek Röszkére, főleg  nők és gyerekek.  Azt egyelőre nem tudni, hogy addig regisztrálják-e őket.

Több száz menekült érkezett Magyarkanizsára

(16:40)  A menekültek Szabadkáról érkeztek a határ közelébe. Bizalmatlanok, azt hiszik már a határon vannak.

A Röszkéről kitört migránsok lassan elérik Szegedet

(15.25) A vonatsíneken haladnak, rendőrök kísérik őket, hogy ne tudjanak feljutni az autópályára és megpróbálják őket visszaterelni a röszkei gyűjtőállomásra - jelentette az M1 a helyszínről. A kitörésről szóló videót itt találja.

Több száz migráns hagyta el Hegyeshalomnál Magyarországot

(14:35.)  A migránsok Bécs felé tartanak a vonattal - jelentette az M1 a helyszínről.

Több százan törtek ki Röszkén

(14:01) Több százan kitörtek Röszkén a gyűjtőpont hátsó részéről és szétszaladtak, hatalmas a rendőri készültség, a rendőrök igyekeznek összeterelni a migránsokat a környező kukoricásból - jelentette az M1 helyszíni tudósítója. A beszámoló szerint most családok is a tömeg után mentek, így nem kizárt, hogy a rendőröknek gyerekekkel is dolguk lesz.

Hollande: Csak széles körű fellépéssel állítható meg a szíriai és iraki exodus

(13:39)  Csak széles körű fellépéssel és a menedékkérőket eddig befogadó szomszédos államok támogatásával állítható meg a szíriai és iraki lakossága elvándorlása - hangoztatta Francois Hollande francia államfő a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése ügyében Párizsba összehívott nemzetközi konferencián elmondott beszédében. "A legsürgősebb a humanitárius segítség" - hangsúlyozta a francia elnök, megemlítve a törökországi, a libanoni, az iraki és a jordániai menekülttáborokban élők helyzetét.

Az ombudsman vizsgálja a migránsok helyzetét

(13:36) Már folyamatban van az ombudsman vizsgálata a migránsok helyzetével kapcsolatban - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Röszke, 2015. szeptember 8. Migránsok a Horgos-Szeged vasútvonalnál, a magyar-szerb határon 2015. szeptember 8-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely



Cseh humanitárius segítség a magyarországi menekülteknek

(13:18)  Humanitárius segítséget - palackozott vizet, élelmiszert, takarókat és higiéniai eszközöket - küldött a hét elején egy tehergépkocsival Magyarországra az ott lévő menekülteknek egy Dél-Morvaországban működő egyházi karitatív szervezet (Diecézní charita Brno). A rakomány egy részét a hívők ajándékozták a szervezetnek, míg a másik részt abból a pénzből vásárolták, amelyet az emberek küldtek bankszámlájukra. "Már több tízezer koronáról van szó" - jegyezte meg Kosinová (1 korona 11,4 forint). A morva karitatív szervezet tehergépkocsija vasárnap este indult el Budapestre, majd Röszkére.

Simicskó: Szorosabb együttműködés kell a terrorizmus ellen

(13:11) A Belügyminisztériummal és a Terrorelhárítási Központtal való szorosabb együttműködést szorgalmazta Simicskó István kijelölt honvédelmi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának meghallgatásán. A politikus ezt a terroristák kiszűrésével indokolta, kifejtve: az illegális bevándorlók közül sokan nem akarnak regisztrálni, együttműködni a hatóságokkal és ez komoly veszélyt jelenthet nemcsak Magyarországra, de Európára nézve is. Szavai szerint nehéz megmondani, hogy kik és miért jönnek, s elég ha csak néhány tucatnyian "valami őrült ötlettől vezérelve" terrorcselekményt akarnak elkövetni.

Francia belügyminiszter: ne csak keresztényeket!

(13.00)  Bernard Cazeneuve kedden elítélte azokat a polgármestereket, akik "csak azzal a feltételek fogadnának be menekülteket, ha keresztények". "Nem értem ezt a megkülönböztetést, elítélem, szörnyen hangzik" - mondta a tárcavezető a France2 francia közszolgálati televízióban. "A szíriai helyzetben számos kisebbséget üldöznek" - hívta fel a figyelmet, és hozzátette: "A keleti keresztényeket be kell fogadni, de muzulmánokat is üldöznek és más kisebbségeket is, ugyanolyan barbár módon."

Orbán megköszönte

(12:30)  A miniszterelnök megköszönte a migránsokat segítő szervezetek munkáját azon a megbeszélésen, amelyet kedd délelőtt folytatott Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Kozma Imrével, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével.

Sobotka: Európa kissé elaludt

(12:30)  A cseh miniszterelnök úgy vélekedett, a befogadandó menekültek új kvótaszámairól, amelyek az Európai Bizottság nyilvánosságra került új javaslata szerint az európai uniós tagállamokra vonatkoznának, még túl korai a vita. "Attól tartok, hogy Európa, az Európai Bizottság kissé elaludt azon intézkedések megvalósításakor, amelyek korábban ezen a téren születtek" - jelentette ki Bohuslav Sobotka. Európának most nem újabb és újabb tervekre van szüksége - mondta -, hanem azon döntések megvalósítására, amelyeket az Európai Tanács hozott eleddig.

Begördült a különvonat Szabadkára

(12:25)  Körülbelül 500 bevándorló érkezett meg egy különvonattal Belgrádból Szabadkára, többen az ott várakozó taxikba, személyautókba szálltak, hogy továbbinduljanak a magyar határ felé, de sokan tanácstalanul állnak, nem tudják, merre menjenek – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről

Sürgősségi segítséget kapunk Brüsszeltől

(12:25)  Négymillió euró (nagyjából 1,26 milliárd forint) rendkívüli segítséget hagyott jóvá kedden Magyarországnak az Európai Bizottság a menekültválság kezeléséhez. A pénzt a brüsszeli testület szerint a menedékkérők fogadására szolgáló létesítmények továbbfejlesztésére, újak létrehozására, a hozzájuk szükséges eszközök és felszerelések beszerzésére, a humán erőforrások és a szállítási lehetőségek bővítésére fordítják majd.

Folyamatos az ellenőrzés Hegyeshalomnál

(12:25)  Több kilométeressé duzzadt a kocsisor Hegyeshalomnál a szigorúbb osztrák ellenőrzések miatt, amelyek folyamatossá váltak, és ma már kétszer annyi rendőr végzi a munkát, mint tegnap – jelentette az M1 Híradó tudósítója az osztrák határtól. Ma még nem találtak embercsempészt, tegnap azonban többet is elcsíptek.

Hétezren érkeztek hétfőn Macedóniába

(12:15)  Hétezer szíriai menedékkérő érkezett hétfőn Macedóniába - ez rekordnak számít - és mintegy 30 ezren vannak a görög szigeteken, csak Leszboszon 20 ezren - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Egyértelműen nőtt a Görögországba érkező migránsok száma, néhány ezer érkezik mindennap a szigetekre - jelentette ki Melissa Fleming szóvivő.

Simicskó: Növelni kell a biztonságérzetet

(11:35)  A magyarok biztonságérzetének növelését tartotta az egyik alapkérdésnek a kijelölt honvédelmi miniszter a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi meghallgatásán. A politikus az új típusú népvándorlás megállítása mellett foglalt állást, és egyetértett azzal, hogy a honvédségnek védeni, erősíteni, segíteni kell az illegális bevándorlással összefüggő rendőri intézkedéseket. Arra a felvetésre, hogy a katonák éles fegyverrel lőhetnek-e, azt felelte, ezzel nem ért egyet, és nincs olyan, aki ezt szeretné. Kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását.

(MTI-fotó: Mohai Balázs)



Verhofstadt csalódott

(11:35)  Az EP liberális frakcióvezetője csalódottságát hangoztatta a visegrádi országok többségének menekültügyi álláspontja miatt. A flamand politikus, Belgium korábbi miniszterelnöke szerint "…többük - Magyarország bizonyosan - elfelejtette, hogy 1956-ban több mint 200 ezren menekültek az orosz tankok elől Nyugat-Európába. (…) Ugyanez történt, kisebb létszámban az 1968-as prágai tavasz után." Az európai vezetők reagálása inkább a lapok címoldalának híreihez igazodik, mintsem a menekültválság koherens, átfogó, globális megközelítéséhez - vélekedett Verhofstadt.

Bundestag-elnök: Németország büszke lehet

(11:25)  Tekintettel a német történelemre bámulatos és bátorító, hogy bajban lévő emberek Németországot szabad és biztonságos helyként tartják számon, ahol védelmet és segítséget kapnak, a Németországban élő emberek segítőkészsége pedig büszkeségre ad okot - jelentette ki Norbert Lammert, a német törvényhozás alsóházának elnöke. A Bundestag őszi ülésszakát megnyitóbeszédében valamennyi képviselő nevében köszönetét és tiszteletét fejezte ki a menekülteket munkával és pénzzel segítő polgárok iránt. Azt mondta, a "szégyenletes" támadásokat a menekültek szállásai és rendőrök ellen "maroknyi, de nagyon hangos kisebbség" követi el, amely "a félelem és a megfélemlítés légkörét akarja kialakítani".

Az olasz plébániák ajtót nyitottak

(11:05)  Egymás után nyitják meg kapuikat az olaszországi plébániák a bevándorlók előtt, miután a katolikus egyházfő vasárnap a migránsok befogadására szólította fel őket. Az olasz püspöki kar elnöke elsők közt válaszolt, azt mondta, ha a több mint 27 ezer olasz plébánia mindegyike befogad egy-egy bevándorló családot, több mint százezer embernek tudnának segíteni. A befogadás azonban nem tömeges, és van, ahol a hívők ellenállásába ütközik.

Venezuela befogadna 20 ezer szíriait

(10:55)  Nicolás Maduro államfő a minisztertanács ülése után azt mondta, szeretné, ha 20 ezer szíriai érkezne Venezuelába, és a helyiekkel békében élve és együtt dolgozva hozzájárulna az ország fejlődéséhez. A szocialista elnök már utasította is külügyminiszterét ennek megvalósítására, amibe a venezuelai szír közösséget is bevonnák.

Kevesebb menedékkérő érkezett Münchenbe

(10:25)  Az előrejelzésekben szereplő 10 ezer helyett 4400 Magyarországról indult menedékkérő érkezett hétfőn Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe, kedd 5 óráig pedig egyetlen menedékkérő sem jött, amire az utóbbi napokban nem volt példa - jelentette az ARD országos köztelevízió. A hét végén nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe. Az embereket a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó úgynevezett königsteini képlet alapján osztják el a 16 tartomány között.

Kutató: a kvótakérdést meghaladta az idő

(10:25)  A KKM kutatója szerint az illegális bevándorlással kapcsolatban a kvótakérdést meghaladta az idő, és a határvédelem fontossága kerül előtérbe. Mitrovits Miklós az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában azt mondta, a német és osztrák nyilatkozatokból úgy látja, Berlin is elismerte, Magyarország megpróbálja betartani a Dublin III. egyezményt, az más kérdés, hogy sikerül-e. Jelezte: az osztrák és a német közvélemény is megosztott a menekültkérdésben, miközben a közép-európai országokat azért kritizálják, mert "a belpolitikájuk határozza meg a külpolitikájukat".

Segítenek a röszkei gyűjtőponton

(10:20)  Több magyar és külföldi segélyszervezet is dolgozik a Röszkén kialakított gyűjtőpontnál, ahol kedd délelőtt több száz migráns várakozott arra, hogy elszállítsák őket az idegenrendészeti előállítókba - tapasztalta az MTI tudósítója. Kedden a létesítmény előtt más járművek mellett egy kék, csuklós BKV-busz is várt arra, hogy elszállítsa a határsértőket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal valamelyik táborába.

Szijjártó: Tisztességtelen fenyegetőzni

(10:10)  "Rendkívül álszent és tisztességtelen", hogy miközben választ keresnek az EU-ra nehezedő egyik legnagyobb kihívásra, egyes nyugati politikusok pénzügyi támogatások megvonásával fenyegetőznek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. A német alkancellár hétfőn felszólította Magyarországot a menekültügyi rendszer körülményeinek javítására. Azt mondta, ha csak néhány tagállam viseli a menekültválság terheit, senki nem gondolhatja az EU-ban, hogy "a finanszírozásban minden megy ugyanúgy tovább, mint eddig", hiszen az EU nem olyan közösség, amelynek tevékenységében csak akkor vesznek részt a tagok, ha pénzt kapnak érte, és kivonják magukat a felelősség alól, amikor nehézségek támadnak.

KKM: az ET emberi jogi biztosa ne bíráljon

(09:55)  Mikola István, a külgazdasági és külügyi tárca biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden levélben szólította fel Nils Muizniekst, hogy tartózkodjék Magyarország bírálatától, hiszen az ország minden uniós jogszabályt betart. A biztos honlapján nemrég tett közzé egy bejegyzést, amelyben mély sajnálkozását fejezte ki a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos hozzáállása miatt.

Elítéltek egy horvát embercsempészt

(09:40)  Gyorsított eljárásban 3 év 3 hónap börtönt kapott a Szegedi Járásbíróságon az a horvát férfit, aki Ásotthalomról nyolc szíriai határsértőt szállított volna Németországba. Összesen nyolcezer dollárt kért az útért, de a járművet röviddel az indulás után a rendőrök föltartóztatták. (Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett.)

Hétfőn 1960 kérelmet regisztráltak

(09:05)  Hétfőn 1960 illegális bevándorló menekültügyi kérelmét regisztrálták, velük együtt 157 ezer 746-ra nőtt a regisztráltak száma idén - ismertette a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója. Kedd reggel 6 óráig további 410 kérelmet regisztráltak. A bevándorlási hivatal munkatársai tíz regisztrációs ponton folyamatosan dolgoznak - mondta Kiss Attila. Az intézményekben 3123-an tartózkodnak - tette hozzá.

Magyar Idők: Terroristák érkeztek Európába?

(09:05)  A This is Christian Syria (Ez a keresztény Szíria) Facebook-csoport internetes adatgyűjtése szerint magukat menekültnek álcázva megérkeztek Európába az iszlám terroristák. A közösségi oldalakra feltöltött fotók tanúsága szerint a jelenleg "az európai városokban parádézó illegális bevándorlók" közül többen korábban az Iszlám Állam oldalán harcoltak - írta a Magyar Idők keddi számában.

Hegyeshalomnál lelassult a forgalom

(08:40)  Hegyeshalomnál ismét lelassult a forgalom, mert az osztrák hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzéseket végeznek - jelentette az M1 Híradó tudósítója, akinek beszámolója szerint gyalog is érkeznek bevándorlók az osztrák határra, de a legtöbben vonattal jönnek, és átszállnak az Osztrák Államvasutak küldte szerelvényre, amely aztán tovább viszi őket Ausztriába. Az M1 horgosi tudósítója azt jelentette, tegnap verekedés tört ki a szerbiai határ menti településen a migránsok között.

Clinton: Globális erőfeszítésre van szükség

(08:40)  Összehangolt globális erőfeszítésre van szükség az Európába tartó több százezer közel-keleti, afrikai, illetve ázsiai menekült segítése ügyében - jelentette ki Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa az AP hírügynökségnek hétfő este adott interjújában. Azt mondta, "természetesen az Egyesült Államoknak részt kell vennie a menekültek segítésében, de az összes többi országot is meg kellene kérni rá, hogy tegyen többet. Ha egyes országok nem képesek tettekkel segíteni, befogadni menekülteket, akkor adjanak több pénzt!" Konkretizálta is, hogy különösen az olajban gazdag Perzsa-öböl menti országokra gondol.

Tömeg és rendőrsorfal a Keletiben

(08:05)  Az M1 Híradó tudósítójának beszámolója szerint megint nagyon sok a migráns a Keleti pályaudvaron, a több száz fős miatt a peronok előtt ismét rendőrsorfal áll. A beszámoló szerint az aluljárókban is újabb sátrakat látni. A bevándorlók nemcsak az Ausztria, Németország felé tartó vonatokra szállnak fel, de a belföldi járatokra is, abban bízva, hogy később továbbutazhatnak. Sokan elégedetlenek, mert jegyük ugyan van, de a vonatokra, ahova elsősorban a gyerekeket és a nőket engedik fel, gyakran már nem férnek fel.

Magyarország biztonságos turisztikai célpont

(07:30) Magyarország változatlanul biztonságos hely turisztikai szempontból, senki személy- és vagyonbiztonsága, egészségi állapota nem kerülhet veszélybe - erősítette meg Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

FT: Európa bukni fog az értékek vizsgáján

(07:00)  Európa meg fog bukni az értékek vizsgáján, valószínűleg nem lesz képes megfelelni saját deklarált értékeinek a migrációs válságban - foglalt állást a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap európai kiadásának keddi számában Gideon Rachman, az újság kolumnistája.

Hétfőn 2700-an jöttek

(07:00)  Csongrád megye déli részén hétfőn 2471 határsértőt - köztük 660 gyermeket - tartóztattak fel, idegenrendészeti eljárást kezdeményezett ellenük a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt hétfőn 2706 embert fogtak el a rendőrök, 12 gyanúsított ellen embercsempészet, négy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. Hegyeshalomnál a vasútállomáson több mint ötezer migráns hagyta el az országot hétfőn, és már ma is elindultak 550-en, vagy úgy, hogy egy közvetlenül Bécsbe tartó vonatra szálltak Budapesten, vagy itt szállnak át egy Ausztriába tartó vonatra.

Röszke ébredezik

(06:15)  Kedd kora reggel még nyugalom volt a röszkei gyűjtőponton, a bevándorlók többsége még pihent, de az M1 Híradó tudósítójának beszámolója szerint nagyon hideg van, és kevés a takaró, a hálózsák. kora reggel csak egy-két embert lehetett látni a röszkei gyűjtőpontnál, ahol a hűvös idő miatt meleg ruhára van a legnagyobb szükség. Az önkéntesek folyamatosan osztják a pulóvereket, kabátokat.

Újabb ötezer ember érkezett hajnalban Macedóniából Szerbiába

(06:15)  Nyolc kilométeres emberáradat tart Magyarország felé Szerbiából - jelentette kedd reggel az M1 szerbiai tudósítója a helyszínről. Hétfőn kora hajnalban a beszámolók szerint több mint ötezer ember lépte át a macedón-szerb határt, és indult meg a magyar határ felé, már Belgrád körül járhatnak, a következő napokban pedig megint óriási hullámra kell számítani - értesült a magyar közmédia Presevóban tartózkodó tudósítója, aki azt az információt kapta, hogy újabb ötezer ember érkezett hajnalban a macedón-szerb határra.

Mindenkit visszavittek Röszkére

(05:30)  Éjfél után nem sokkal indult meg újra a forgalom az M5-ös autópályán, előtte ugyanis a sztrádán indult meg gyalog Röszkéről a migránsok egy csoportja, Budapest felé, a sztrádát egy szakaszon teljesen le kellett zárni. Sötétedés után, buszok érkeztek a helyszínre, a rendőrök tárgyalni próbáltak a bevándorlókkal: arra kérték őket szálljanak fel a járatokra, melyekkel visszaviszik őket a röszkei gyűjtőpontra, a migránsok egy csoportja azonban hajthatatlan volt. Azt mondták, Budapestre ezután pedig, Ausztrián keresztül Németországba akarnak eljutni, és ha kell, napokon át is gyalogolnak.

Ahogy hűlt a levegő, a migránsok azzal próbáltak hatni a rendőrökre, hogy kisgyerekekkel vannak, ezért nem tölthetik a szabad ég alatt az éjszakát, visszafelé nem mennek, ezért a buszokkal inkább Budapest felé vigyék őket. A rendőrök érvei és a hideg miatt, a határsértők egy csoportja végül úgy döntött, mégis felszáll a buszokra és visszaindul a gyűjtőpont felé, néhány tucatnyian azonban továbbra is az autópályán maradtak, és lefeküdtek aludni a felüljáró alatti betonra, a rendőröknek végül mindenkit sikerült meggyőzniük. A pályán azonnal elkezdték összeszedni a szemetet, amit a bevándorlók hagytak maguk után.

Orbán: Fel kell gyorsítani a határzár építését

Fel kell gyorsítani a határzár építését - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Idők című napilapnak. A kormányfő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában hétfőn előre be nem jelentett határszemlét tartott, Mórahalom-Röszke térségében megtekintette a védelmi vonalat. A látottak arról győzték meg Orbán Viktort, hogy fel kell gyorsítani a munkálatokat, ehhez nagy létszámú élőerőt kell biztosítani és mindenkinek fel kell készülnie az intenzív munkára a következő hetekben - olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Az előző nap történéseiről itt olvashat.