Tüntetnek a vonaton éjszakázó migránsok Bicskén

Csütörtökön a Keletiben szálltak fel egy Sopronba tartó vonatra, amely megállt a Fejér megyei településen, hogy a hatóság regisztrálhassa őket az ottani befogadóállomáson. Éjszaka felszállt a buszra az a 39, zömében szír migráns, akit csütörtök délután szállítottak le a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó vonatról a nagyszentjánosi vasútállomáson.

Az M1 aktuális csatorna hírfolyamában elhangzott tudósítás szerint az éjszaka nyugodtan telt a bicskei pályaudvaron, a bevándorlók a vonaton töltötték az éjszakát, reggel azonban hangosan tüntetni kezdtek, transzparenseket tartottak a magasba, amelyekre angolul azt írták: Németországba akarnak menni, illetve nem akarnak a táborba menni. Sok rendőr van a helyszínen.



Csütörtök reggel, miután a rendőrök beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába, a bevándorlók zsúfolásig megtöltöttek egy szerelvényt. A vonat hosszas várakozás után indult el Sopron felé, de Bicskén megállt. A rendőrség leszállította a bevándorlókat a vonatról, hogy a befogadóállomásra kísérje őket, de miután nem voltak hajlandóak elindulni a központba, később visszaengedték az embereket a szerelvényekre. A rendőrség este azt közölte, hogy a szerelvényen maradt mintegy ötszáz ember a rendőri intézkedéssel szemben továbbra is passzív ellenállást tanúsít, és nem hajlandó együttműködni.

Győrbe buszoztak a migránsok Nagyszentjánosról

Éjszaka felszállt a buszra az a 39, zömében szír migráns, akit csütörtök délután szállítottak le a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó vonatról a nagyszentjánosi vasútállomáson. A többségében fiatal férfiakból álló csoportot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) győri irodájába vitték, ahol meleg ételt és italt kaptak, majd a vámosszabadi befogadóállomásra kerültek.

EPA/HERBERT P. OCZERET




Csütörtökön a migránsok rendőrök gyűrűjében több mint tíz órán át egy tolmács segítségével hajtogatták, hogy nem hajlandóak felszállni a buszra. Többen a Münchenig érvényes vonatjegyüket mutogatták a rendőröknek, és nem értették, hogy miért nem engedik tovább őket. Többször mondták azt is, hogy busz helyett inkább gyalog indulnának el a mintegy 20 kilométerre lévő megyeszékhelyre. A migránsok sem a rendőröktől, sem az önkéntesektől nem fogadták el a vizet és az ételt. Arról a vonatról mintegy száz migránst szállított le a rendőrség csütörtök délután, többségüket azonnal elvitték Győrbe.

ORFK: a bicskei vasútállomáson változatlan a helyzet

A bicskei vasútállomáson veszteglő vonaton levő bevándorlók ügyében a helyzet változatlan, továbbra is passzív ellenállást tanúsítanak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője. Balázs László sajtótájékoztatón elmondta: a Nagyszentjánoson megállított másik szerelvényen utazó 120 bevándorló közül 83-an már csütörtökön alávetették magukat a rendőri igazoltatásnak, ott 37 ember tanúsított eleinte passzív ellenállást, de péntek hajnali 2 órakor önként ők is az együttműködést választották. Valamennyien a bevándorlási hivatal Vámosszabadiban lévő befogadóállomására kerülnek, regisztrációjuk még folyamatban van.

A rendőr ezredes arról is tájékoztatást adott, hogy az elmúlt 24 órában több mint háromezer illegális határátlépőt, továbbá tizenegy embercsempészt fogtak el.